Županijski sud potvrdio presudu: Slavonski Brod zadržao imovinu na Korčuli

Županijski sud potvrdio presudu Općinskog suda: Grad Slavonski Brod obranio svoju vrijednu imovinu na Korčuli

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.07.2021
Županijski sud potvrdio presudu: Slavonski Brod zadržao imovinu na Korčuli


 Općinski sud u Slavonskom Brodu u veljači ove godine donio je presudu kojom ugovore o zasnivanju založnog prava na nekretnini u vlasništvu Grada Slavonskog Broda, na otoku Korčuli, proglašava ništetnim. Tom je presudom Grad Slavonski Brod, nakon duge 25-godišnje bitke, obranio svoju vrijednu imovinu na otoku Korčuli, a 9. srpnja 2021. Županijski sud u Slavonskom Brodu (Stalna služba u Požegi) donio je pravomoćnu presudu o „slučaju Korčula“ i na taj način samo potvrdio ranije donesenu presudu Općinskog suda.

Podsjetimo, nekretnina na otoku Korčuli, u vlasništvu Grada Slavonskog Broda, dugi je niz godina bila opterećena potraživanjima oko kojih su vođeni višegodišnji sudski sporovi. Pravo korištenja nekretnine do 1991. godine imao je Ferijalni savez Jugoslavije – Izvršni odbor Slavonski Brod, no tijekom kratkotrajnog i nepravomoćnog vlasništva F-toursa, trgovačkog društva koje se predstavljalo kao pravni sljednik Ferijalnog saveza Jugoslavije – Izvršni odbor Slavonski Brod te koje je na osnovu krivotvorene dokumentacije ishodilo upis u sudski registar, u razdoblju od 1. kolovoza do 15. listopada 1992. godine, više subjekata upisalo je založeno pravo na nekretnini. Republika Hrvatska se na temelju zakona uknjižila kao vlasnik nekretnine u lipnju 1994. godine te je kasnije nekretninu darovala Gradu Slavonskom Brodu, odnosno vratila je pravom vlasniku. U nastojanju da očuva svoju imovinu, Grad Slavonski Brod u lipnju 1996. godine podnio je tužbu protiv tvrtki Atlas Commerce, Management Cluba, JP Slavonijatransa, Croatia banke, Finaca i Mirka Katinića, kako bi pravni poslovi koji su poslužili za upis hipoteke, kao i sporni ugovori s navedenim tuženicima, bili utvrđeni kao ništavni.

Posljednjom pravomoćnom presudom Županijskog suda, Grad Slavonski Brod još je jednom dokazao da je sve ove godine tijekom trajanja sudskih procesa bio u pravu te da vrijedna imovina na otoku Korčuli pripada isključivo građanima Slavonskog Broda koji će i dalje svoje godišnje odmore moći provoditi na ovom poznatom gradskom odmaralištu.

Presuda Županijskog suda u Slavonskom Brodu_Korčula

Zadnje vijesti

49 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Brodska bolnica domaćin Hrvatskog tečaja medicinskog odgovora na veliku nesreću

Mjesec je borbe protiv raka dojke i podsjetnik da se ne odgađaju preventivni pregledi

FOTO GALERIJA

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice

Proslavljena 50. obljetnica posvete župne crkve Krista Kralja u Slavonskom Brodu

13. Pečenkijada na Poloju okupila 65 ekipa