Županija s partnerima uspješno završava projekt "Inovativnim umom do pametnih škola"

Održan Solarni festival u školi "Antun Mihanović" te u pogon pušten solarni sustav za proizvodnju električne energije i prezentirani eksponati iz solarnog laboratorija škole.

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.05.2019
Županija s partnerima uspješno završava projekt "Inovativnim umom do pametnih škola"


 Škole Antun Mihanović i JU Gimnazija Živinice iz BiH pobjednice su natjecanja „Navike promijeni – školu opremi" koje je orgnizirano u periodu od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka 2018. u okviru projekta "Inovativnim umom do pametnih škola" s ciljem uštede energije promjenom ponašanja korisnika. Pobjedom na natjecanju, ove škole ostvarile su pravo na nagradu u vidu fotonaponskog  sustava za proizvodnju električne energije te solarnog laboratorija koji je, u suradnji sa učenicima i osobljem škole, opremljen s uređajima koji koriste solarnu energiju.

Treba dodati kako 1,6 milijuna eura vrijedan prekogranični projekt "Inovativnim umom do pametnih škola" zajednički provode Brodsko-posavska županija,  Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo - BED iz Slavonskog Broda. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., a sufinancira se sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Tim povodom danas je u Osnovnoj školi „Antun Mihanović" održan Solarni festival na kojem se predstavilo 19 mladih inovatora iz Brodsko – posavske županije i Tuzlanskog kantona, a, u sklopu kojeg je, u pogon pušten solarni sustav za proizvodnju električne energije te prezentirani eksponati iz solarnog laboratorija škole. Uz pomoć mentora prof. Dinka Nadiha i prof. Željke Kačar te Zelene Akcije iz Zagreba i Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, petnaestak učenika i učenica sudjelovalo je u opremanju novog solarnog laboratorija u veljači ove godine  te su izradili 3 eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca.  Jedan od njih je Solarni koncentrator, uređaj kojim se sunčeva energija pretvara u toplinsku tako što sunčevo zračenje fokusira u jednu točku.  Drugi je fotonaponski panel koji dozračenu solarnu energiju pretvara u električnu te je pohranjuje u akumulatorsku bateriju. Osim solarnog laboratorija škola je kao pobjednica dobila i fotonaponski sustav koji također sunčevu energiju pretvara u električnu, a može se koristiti i u oblačnim uvjetima.

U sklopu Festivala predstavljene su i inovacije sudionika Kampa mladih inovatora održanog u lipnju prošle godine u Slavonskom Brodu kada je 19 učenika osnovnih i srednjih škola iz obje zemlje, uz vodstvo petorice mentora iz udruga ZMAG, Zelene akcije i tuzlanskog Centra za razvoj i podršku, tjedan dana izrađivalo različite inovacije koje kao pogon koriste obnovljive izvore energije.

Sudionike današnje svečanosti  pozdravili su Bernard Ivčićiz Zelene akcije, Ismet Salihović iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, predstavnik Vlade Tuzlanskog kantona kao i Snježana Vinarić ravnateljica OŠ „Antun  Mihanović.

U ime Brodsko-posavske županije pozdravne riječi uputio je zamjenik župana Damir Mirković koji je u ovoj prigodi istaknuo:  „Iznimna mi je čast biti danas ovdje jer ovo je ujedno i škola koju sam nekada pohađao.Inače vrlo smo ponosni na projekt „Pametne škole" koji provodimo s našim partnerima i zaista, u početku, nitko nije očekivao kakve će rezultate i efekte ostvariti. Oni su zaista sada već pred kraj projekta, genijalni. Taj spoj prekogranične suradnje koja je zapravo i cilj takvih projekata, ovdje se dogodio i za cilj ima razmjenu iskustava, stjecanje novih prijateljstava i  partnera kojima ujedno i zahvaljujem. To su naši sada već prijatelji iz Tuzlanskog kantona s kojima smo na tragu ovog projekta koji je izuzetan, prijavili i drugi projekt, odnosno nastavak projekta „Pametne škole 2" za koji očekujemo i nadamo se pozitivnom rješenju. Govoreći o današnjem projektu, danas je ovaj Solarni festival gdje će se pokazati svi oni rezultati koji su se dogodili, mladi inovatori koji su napravili svoje inovacije i patente koji će biti danas izloženi, a ujedno će u rad biti puštena i solarna elektrana o kojoj je već bilo riječi. Ova škola nije pod ingerencijom Brodsko-posavske županije, osnivač joj je Grad Slavonski Brod i ujedno mi je drago što čujem da će je Grad Brod isto tako energetski obnoviti. Nama je čast što je ova škola pobijedila na natjecanju koja je bila u uštedi energije a ugodna je činjenica što su uštede ostvarene samo promjenom ponašanja. U jednom trenutku monitoringa uštede škola je uspjela ostvariti čak do 15% ušteda što govori da mi još uvijek nemamo dovoljno razvijenu svijest o tome kako koristiti energiju i na koji način gospodariti s njome i na tome još trebamo raditi. Mislim da je to najbolji put za naše škole i za naše mlad kojima treba prenijeti saznanja i iskustva naročito ona koja se ostvaruju kroz europske projekte. Brodsko-posavska županija potiče sve projekte koji usmjeravaju europska sredstva i nadam se da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih pozitivnih priča i kvalitetnih projekata jer samo na taj način možemo ići korak naprijed." –kazao je Mirković, dodavši kako Županija veliku pažnju poklanja svim projektima energetske obnove od bolnica i zdravstvenih ustanova do škola kojima je Županija osnivač.

"Solarni festival vrhunac je dvije aktivnosti koje su se provodile proteklih godinu dana, ako ne i više. Osnovna škola Antuna Mihanovića prošle je godine pobijedila konkurenciju od 24 škole u natjecanju štednje energije. Natjecali su se cijelu prošlu zimu u štednji električne energije i potrošnji vode, a ova je škola najviše uštedjela u odnosu na godinu dana rada. Stoga su kao nagradu dobili opremanje solarnog laboratorija i solarni sustav snage pet kilovata koji je postavljen na školi". - kazao je Bernard Ivčić, član zagrebačke Udruge Zelena akcija.

Nešto više o načinima uštede kazala je ravnateljica OŠ „Antun Mihanović" Snježana Vinarić: „Budući da škola nije energetski obnovljena, prijavom na projekt nismo ništa puno očekivali. Doista, promjenom ponašanja - gašenjem svjetala, pažnjom na vodu da se ne ostavi otvorena, uspjeli smo postići te velike uštede u samo nekoliko mjeseci. Bitno je istaknuti kako smo to i dalje nastavili činiti." -  kazala je Vinarić te dodala kako će dio energije iz solarnih panela koristiti škola, oko 5%, dok će ostatak isporučivati HEP-u.

Zadnje vijesti

Nogometaši Marsonije sutra u derbiju kola dočekuju Belišće

12 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Biciklista teško ozlijeđen na kružnom toku kod Male crkve

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“