Županija s partnerima uspješno završava projekt "Inovativnim umom do pametnih škola"

Održan Solarni festival u školi "Antun Mihanović" te u pogon pušten solarni sustav za proizvodnju električne energije i prezentirani eksponati iz solarnog laboratorija škole.

Autor: Brodportal | Datum objave: 08.05.2019
Županija s partnerima uspješno završava projekt "Inovativnim umom do pametnih škola"


 Škole Antun Mihanović i JU Gimnazija Živinice iz BiH pobjednice su natjecanja „Navike promijeni – školu opremi" koje je orgnizirano u periodu od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka 2018. u okviru projekta "Inovativnim umom do pametnih škola" s ciljem uštede energije promjenom ponašanja korisnika. Pobjedom na natjecanju, ove škole ostvarile su pravo na nagradu u vidu fotonaponskog  sustava za proizvodnju električne energije te solarnog laboratorija koji je, u suradnji sa učenicima i osobljem škole, opremljen s uređajima koji koriste solarnu energiju.

Treba dodati kako 1,6 milijuna eura vrijedan prekogranični projekt "Inovativnim umom do pametnih škola" zajednički provode Brodsko-posavska županija,  Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, udruga Zelena akcija iz Zagreba i Brodsko ekološko društvo - BED iz Slavonskog Broda. Projekt se financira iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska –Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., a sufinancira se sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Tim povodom danas je u Osnovnoj školi „Antun Mihanović" održan Solarni festival na kojem se predstavilo 19 mladih inovatora iz Brodsko – posavske županije i Tuzlanskog kantona, a, u sklopu kojeg je, u pogon pušten solarni sustav za proizvodnju električne energije te prezentirani eksponati iz solarnog laboratorija škole. Uz pomoć mentora prof. Dinka Nadiha i prof. Željke Kačar te Zelene Akcije iz Zagreba i Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, petnaestak učenika i učenica sudjelovalo je u opremanju novog solarnog laboratorija u veljači ove godine  te su izradili 3 eksponata koji kao izvor energije koriste energiju Sunca.  Jedan od njih je Solarni koncentrator, uređaj kojim se sunčeva energija pretvara u toplinsku tako što sunčevo zračenje fokusira u jednu točku.  Drugi je fotonaponski panel koji dozračenu solarnu energiju pretvara u električnu te je pohranjuje u akumulatorsku bateriju. Osim solarnog laboratorija škola je kao pobjednica dobila i fotonaponski sustav koji također sunčevu energiju pretvara u električnu, a može se koristiti i u oblačnim uvjetima.

U sklopu Festivala predstavljene su i inovacije sudionika Kampa mladih inovatora održanog u lipnju prošle godine u Slavonskom Brodu kada je 19 učenika osnovnih i srednjih škola iz obje zemlje, uz vodstvo petorice mentora iz udruga ZMAG, Zelene akcije i tuzlanskog Centra za razvoj i podršku, tjedan dana izrađivalo različite inovacije koje kao pogon koriste obnovljive izvore energije.

Sudionike današnje svečanosti  pozdravili su Bernard Ivčićiz Zelene akcije, Ismet Salihović iz Centra za razvoj i podršku iz Tuzle, predstavnik Vlade Tuzlanskog kantona kao i Snježana Vinarić ravnateljica OŠ „Antun  Mihanović.

U ime Brodsko-posavske županije pozdravne riječi uputio je zamjenik župana Damir Mirković koji je u ovoj prigodi istaknuo:  „Iznimna mi je čast biti danas ovdje jer ovo je ujedno i škola koju sam nekada pohađao.Inače vrlo smo ponosni na projekt „Pametne škole" koji provodimo s našim partnerima i zaista, u početku, nitko nije očekivao kakve će rezultate i efekte ostvariti. Oni su zaista sada već pred kraj projekta, genijalni. Taj spoj prekogranične suradnje koja je zapravo i cilj takvih projekata, ovdje se dogodio i za cilj ima razmjenu iskustava, stjecanje novih prijateljstava i  partnera kojima ujedno i zahvaljujem. To su naši sada već prijatelji iz Tuzlanskog kantona s kojima smo na tragu ovog projekta koji je izuzetan, prijavili i drugi projekt, odnosno nastavak projekta „Pametne škole 2" za koji očekujemo i nadamo se pozitivnom rješenju. Govoreći o današnjem projektu, danas je ovaj Solarni festival gdje će se pokazati svi oni rezultati koji su se dogodili, mladi inovatori koji su napravili svoje inovacije i patente koji će biti danas izloženi, a ujedno će u rad biti puštena i solarna elektrana o kojoj je već bilo riječi. Ova škola nije pod ingerencijom Brodsko-posavske županije, osnivač joj je Grad Slavonski Brod i ujedno mi je drago što čujem da će je Grad Brod isto tako energetski obnoviti. Nama je čast što je ova škola pobijedila na natjecanju koja je bila u uštedi energije a ugodna je činjenica što su uštede ostvarene samo promjenom ponašanja. U jednom trenutku monitoringa uštede škola je uspjela ostvariti čak do 15% ušteda što govori da mi još uvijek nemamo dovoljno razvijenu svijest o tome kako koristiti energiju i na koji način gospodariti s njome i na tome još trebamo raditi. Mislim da je to najbolji put za naše škole i za naše mlad kojima treba prenijeti saznanja i iskustva naročito ona koja se ostvaruju kroz europske projekte. Brodsko-posavska županija potiče sve projekte koji usmjeravaju europska sredstva i nadam se da ćemo u budućnosti imati još više ovakvih pozitivnih priča i kvalitetnih projekata jer samo na taj način možemo ići korak naprijed." –kazao je Mirković, dodavši kako Županija veliku pažnju poklanja svim projektima energetske obnove od bolnica i zdravstvenih ustanova do škola kojima je Županija osnivač.

"Solarni festival vrhunac je dvije aktivnosti koje su se provodile proteklih godinu dana, ako ne i više. Osnovna škola Antuna Mihanovića prošle je godine pobijedila konkurenciju od 24 škole u natjecanju štednje energije. Natjecali su se cijelu prošlu zimu u štednji električne energije i potrošnji vode, a ova je škola najviše uštedjela u odnosu na godinu dana rada. Stoga su kao nagradu dobili opremanje solarnog laboratorija i solarni sustav snage pet kilovata koji je postavljen na školi". - kazao je Bernard Ivčić, član zagrebačke Udruge Zelena akcija.

Nešto više o načinima uštede kazala je ravnateljica OŠ „Antun Mihanović" Snježana Vinarić: „Budući da škola nije energetski obnovljena, prijavom na projekt nismo ništa puno očekivali. Doista, promjenom ponašanja - gašenjem svjetala, pažnjom na vodu da se ne ostavi otvorena, uspjeli smo postići te velike uštede u samo nekoliko mjeseci. Bitno je istaknuti kako smo to i dalje nastavili činiti." -  kazala je Vinarić te dodala kako će dio energije iz solarnih panela koristiti škola, oko 5%, dok će ostatak isporučivati HEP-u.

Zadnje vijesti

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

Položeni vijenci na spomen obilježju Šimi Đamiću u Gornjoj Bebrini

Najveći izumi i patenti genijalnog Nikole Tesle izloženi i u Muzeju Brodskog Posavlja

VIJESTI

U Slavonskom Brodu premijerno prikazan film "3069" Jakova Sedlara

Od početka snimanja filma, brojka od 3069 braniteljskih samoubojstava, povećala se za gotovo dvjesto

NAJČITANIJE DANAS

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala

Film Dnevnik Diane Budisavljević počinje igrati u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...

U Bruxellesu otvoreno Predstavništvo Slavonije, Baranje i Srijema