Župan Marušić: Moramo pronaći rješenje problema autobusnog prijevoza srednjoškolaca!

U Slavonskom Brodu u 9 sati počela je 4. redovita sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. Uz uobičajeni 'aktualac' rezerviran za pitanja županijskih vijećnika, na dnevnom redu je izvješće o radu župana Danijela Marušića u prvih šest mjeseci ove godine, te između ostalog program rada Skupštine u 2018. godini.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 14.11.2017
Župan Marušić: Moramo pronaći rješenje problema autobusnog prijevoza srednjoškolaca!


 09:05 AKTUALNI SAT

Pero Jelinić (NL Duspara MIrko): što Županija može poduzeti po pitanju uklanjanja opasnih ostataka građevine nekadašnje tvornice vapna  (Krečane) u Podcrkavlju?

župan Danijel Marušić: Treba vidjeti s nadležnim službama

Zoran Marijić: pitanje vezano uz subvencioniranje autobusnih karata za učenike.

župan Marušić: To je vrlo aktulano i teško pitanje, kojega smo itekako svjesni. Prijevoznici  su izvijestili načelnike i nas u Županiji da će formitati cijene i da će početi naplaćivati i onih 25 posto koji do sada nisu naplaćivali a ugovorom je to bilo definirano. Ministarstvo obrazovanja  preko Brodsko posavske županije sufinancira prijevoz učenika sa 17 milijuna kuna godišnje, To je veliki novac. Kako tome na određeni način doskočiti, moram reći vrlo teško jer to su privatna poduzeća a s druge strane teško je nači u proračunu za sufinancrianje takvih karata. Imali smo nekoliko sastanaka sa županima u Osijeku, kao i s načelnicima općina, pokušavamo iznači najbolje rješenje. Neke općine su spremne nešto sufinancirati, sukladno njihovim mogućnostima. Neke općine će uputiti djecu prema željeznici, jer je željeznička karta daleko jeftinija. Karta s povećenim cijenama od 25 posto znanto poskupljuje. Radnička karta je jefitnija od učeničke ili povratna karta jeftinija je od mjesečne karte. To je zaista paradoks koji ne moćemo razumjeti. Nastavit ćemo razgovore i s prijevoznicima, već sutra imam dogovoren sastanak s njima. Rješenje ovog problema moramo pronaći. Možda je rješenje i u raspisivanju javnih natječaja za prijevoz učenika srednjih škola. 

Mirko Duspara: Kada će Županija Gradu Slavonskom Brodu prebaciti ostatak novca predviđen za izgradnju cesta u gradu iz proračuna županije za ovu godinu?. Predviđeno je 800 tisuća kuna, a dobili smo samo 400 tisuća kuna.

Pitanje azila za napuštene i nezbrinute životinje. Kada će se Županija uključiti u rad odnosno izgradnju azila za Brodsko posavsku županiju?

Župan Marušić: punjenje proračuna je usporenije, ali smo razgovarali da za ceste u Slavonskom Brodu uplatimo i ostatak novca predviđen u proračunu. Do sada je ispačeno 550 tisuća kuna. Ovih dana prebacit ćemo i ostatak.

Po novom zakonu o zaštiti životinja, Županija mora imati jedan azil za životinje. U svakom slučaju trebamo sjesti i pronaći rješenje. 

Ruža Vidović: planira li Županija izgradnju još sustava navodnjavanja osim onoga u Orubici? 
Što Županija poduzima da pomogne mljekarima koji se nalaze u bezizlaznoj situaicji?

Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković. Očekujemo da će u travnju slijedeće godine početi izgradnja sustava navodnjavanja Oruvbica. Također, osim ovoga, planiramo izgraditi još dva područja sustava navodnjanja (Jelas-Slobodnica i Velika Kopanica-Vrpolje), sukladno odluci o navodnjavanju kao jednom od deset strateških razvojnih projekata Županije. 

Pročelnik Željko Burazović: Kako bi pomogli mljekarima, Županija je uvela jednu mjeru, 25 posto subvencioniranja cijene (105 kuna) analize mlječnosti njihova mlijeka u specijaliziranom laboratotriju. Za to je u proračunu predviđen iznos od 70 tisuća kuna. 

Zlatko Bunjevac: Kada će krenuti s radom Regionalni centar za gospodarenje otpadom "Šagulje" i kada će krenuti izgradnja cesta na tom području i druge aktivnosti vezane za realizaciju projekta

Josip Grgić, ravnatelj Centra: Očekujemo da će sve biti gotovo u periodu od 4 godine. U prve dvije godine bit će izrađena projektna dokumentacija, na nakon toga slijedeće dvije godine slijedi gradnja Centra i puštanje u rad do kraja 2022. godine. 

Dubravko Kolundžić: vezano uz sufinanciranje projektne dokumentacije za izgradnju vodovodne mreže u dijelu naselja Slavonski  Kobašu, hoće li uskoro nešto od Županije biti isplačeno općini Oriovac za tu namjenu. 

Župan Marušić: nismo dobili zahtjev od Općine Oriovac, ali obećajem da ću se još danas čuti s njim i pitati ga u kojoj je to fazi, da nam dostavi zahtjev i da to uplatimo.

Stribor Valenta: što kani Župan učiniti da dođemo do informacije vezano uz ustavnu odluku o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu?

Drugo: vodocrpilište u Sikirevcima je od izuzetnog značaja. Što kani Župan učiniti da se to vodocrpilište vrati na upravljanje vodovodnim poduzećima naše županije?

Župan Marušić: Što se tiče Sveučilišta u Slavonskom Brodu apsolutno podržavamo osnivanje istoga, no moramo reći, Županija nije osnivač, nego Ministarstvo odnosno Država. Nikakve produžene ruke nemam. Zadnje što bi mi bilo kočiti taj ili bilo kakav projekt bitan za Brodsko posavsku županiju. Ne znam tko je koga tužio i zašto je to pitanje završilo na Ustavnom sudu, a jedino što mogu je proslijediti Vaše pitanje Ustavnom sudu. 

Što se tiče vodocrpilišta, Županije su potpomagale regionalne vodovode. Vlasnik crpilišta su Hrvatske vode. Resorni ministar u to vrijeme bio je iz Slavosnkog Broda, kad je to mogao riješit. Zašto nije, ne znam, no temeljem zakona sve glede distribucije vode obavlja distributer vode, a ne Županija. 

10:55 

2. KADROVSKA PITANJA

Obzirom da je Goran Duspara, zamjenik vijećnika županijske skupštine Davora Grubera izabranog s liste Dusoara Mirko - Nezavinsa lista, podnio ostavku na dužnost županijskog viječnika, politčka stranka Duspara Mirko - Nezavisna lista odredila je za novu zamjenicu vijećnika Anu Majetić. Županijska skupština verificirala je mandat Ani Majetić koja je potom prisegnula  na dužnst županijske vijećnice. 

3. Prijedlog rješenja o razrješenju i imenovanju članova Povjerenstva za nadzor nad radom mrtvozornika na području Brodsko-posavske županije

 Komisija za izbor i imenovanja razmotrila je i Podržala prijedlog rješenja o razrješenju i imenovanju članova Povjerenstva za nadzor nad radom mrvozornika Brodsko-posavske županije, a Županijska skupština isti i prihvatila. Umjesto dosadašnjih članova dr. Krunoslava Jakovine i dr.  Karle Tomice, novi članovi Povjerenstva su dr. Željka Siser  (iz redova mrtvozornika) i dr. Ivana Mahovne (iz redova patologa).
 

4. Davanje mišljenja za imenovanje načelnika Policijske uprave brodsko-posavske

Županijska skupština dala je pozitivno mišljenje na imenovanje načelnika PU brodsko-posavske u osobi Antuna Valića.

5.
IZVJEŠĆE O RADU ŽUPANA ZA PRVIH ŠEST MJESECI 2017. GODINE

Župan Danijel Marušić podnio je izvješće o svome i radu svojih zamjenika, pročelnika Upravnih odjela i županijskih službi. Temelj toga rada, kazao je župan, su EU projekti te značajni rezultati u podrulju zdravstva i školstva. 
Izvješće je prihvaćeno većinom glasova vijećnika.

Županijska skupština je do kraja sjednice između ostalog donijela i program rada za slijedeću godinu.

Zadnje vijesti

Predbožićni susret nadbiskupa Hranića i medijskih djelatnika

11 odličja Karate kluba Slavonski Brod u Osijeku

Oprezno u prometu, prošli tjedan 23 nesreće

VIJESTI

Božićna čestitka

Predbožićni susret nadbiskupa Hranića i medijskih djelatnika

NAJČITANIJE DANAS

"Čist Božić i Bistra Nova Godina"

Brodski ronioci sudjelovali u eko akciji u Splitu

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu počelo s provedbom projekta STEM Eco&Energetics

Muzej Brodskog Posavlja predstavlja brodsku arheološku zonu

SVJETSKI KUP: Bronca za Nikolinu i Mihaela

Prihvaćena reorganizacija natjecanja

Motomrazovi darivali mališane u Sibinju