Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Župan Brodsko-posavske županije, ujedno i novi predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić danas u Zaprešiću nazočio je sastanku Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina kojim predsjedava premijer Andrej Plenković.

Autor: Brodportal | Datum objave: 16.10.2021
Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću


 Među ostalim, istaknuti su daljnji koraci u gospodarskom oporavku nakon potresa i pandemije, kao i poticanju poljoprivrede, ali i pitanja Šengenskog i Europskog gospodarskog prostora.

„Vjerujem da je ova petogodišnja praksa stvorila jednu vrstu sinergije, povjerenja i intenzivnog zajedničkog rada, a od našeg zadnjeg susreta mislim da smo kao Vlada djelovali brzo, odlučno i odvažno po tri ključna pitanja: odgovora na korona krizu, zatim uspješnu turističku sezonu te očuvanju radnih mjesta“, istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Premijer je čestitao i novoizabranom predsjedniku Hrvatske zajednice županija, županu Brodsko-posavske županije Danijelu Marušiću.

„Zdrava lokalna zajednica čini temelje i stupove nacionalnog, europskog i globalnog društva, a na nama je da joj pružimo podršku i priliku za daljnji razvoj“, istaknuo je Marušić. Govoreći o pandemiji koronavirusa, naglasio je sinergijsko djelovanje lokalne, regionalne i nacionalne razine u borbi sa svim izazovima koje je donijela.

“U najvećoj krizi stvorili smo najbolje preduvjete za razvoj i stojimo na raspolaganju svim županijama kako bismo pomogli i podržali njihove projekte. Usvojili smo sve strateške dokumente na vrijeme te smo postavili financijski okvir za napredak i razvoj. Sada krećemo u fazu gospodarskog oporavka, a zajednički strateški cilj je članstvo u Schengenu i Eurozoni. Osim toga, moramo iskoristiti priliku koju nudi 25 milijardi eura bespovratnih europskih sredstava koje su nam na raspolaganju za razvoj Hrvatske u idućih deset godina”, poručio je Plenković dodavši da nakon gotovo dvije godine borbe s pandemijom imamo više zaposlenih nego pretkrizne 2019., dok je nezaposlenost na 7 posto.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec zahvalio je Vladi na podršci Zagrebačkoj županiji na svim dosadašnjim projektima, a posebno je istaknuo projekt Rimac. „Milijarda i pol kuna iz Nacionalnog plana oporavka odobrena je za investiciju upravo u Zagrebačkoj županiji i to Mati Rimcu za istraživanje, razvoj i proizvodnju vozila, nove mobilnosti i prateće infrastrukture. Uz to, tvrtka Rimac automobili ove godine započela je izgradnju 200 milijuna eura vrijednog kampusa, čime ne samo Zagrebačku županiju, već i Republiku Hrvatsku pozicioniraju na automobilsku kartu svijeta“, naglasio je Kolarec.

„Kako bi održala gospodarstvo na dosadašnjoj razini, Županija je dala svoj doprinos rekordnim iznosom bespovratnih potpora poduzetnicima u dvije pandemijske godine – 24 milijuna kuna“ rekao je Kolarec, istaknuvši pritom da je zasigurno najveći i najkompleksniji projekt pred nama – obnova od potresa.

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk naglasio je kako iz radne atmosfere u suradnji s Vladom proizlaze mnogi projekti. „Kako na lokalnim nivoima, tako i preko regionalne razine, a i u kontekstu Vlade, slijedimo zajednički cilj, a to je bolji i kvalitetniji razvoj općina i gradova te zajednice u cjelini“, zaključio je Turk.

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja