Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta

Spojen je hrvatski teritorij u jedinstvenu cjelinu, čime je ostvaren hrvatski san.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.07.2022
Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta


 Svečanosti su, uz brojne građane nazočili i gotovo svi ministri u Vladi, brojni župani, saborski zastupnici, načelnici i gradonačelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije, bivši visoki dužnosnici i političari te predstavnici gospodarske i akademske zajednice.

Pelješki most, jedan od najvećih projekata u EU-u i najveći u Hrvatskoj koji je financiran sredstvima Europske Unije, svečano je otvoren u utorak navečer, 26. srpnja 2022. godine, a redovan promet preko mosta koji povezuje jug Hrvatske s ostatkom države krenuo je u ponoć.

Ovo je povijesni trenutak kojem je nazočio i župan Danijel Marušić te zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić. Za turizam cijeloga juga Dubrovačko-neretvanske županije ovo građevinsko remek-djelo predstavlja novu dimenziju kvalitete, za cijelu Hrvatsku bolju prometnu povezanost i integritet teritorija, a za svakog Hrvata ponos i simbol zajedništva. 

"Pelješki most ostat će trajna stečevina Vlada Republike Hrvatske u mandatu Andreja Plenkovića, ali i svih onih koji su sudjelovali i težili ka ostvarenju ovog cilja.   Ostvarenje sna o kojem su sanjale generacije Hrvata ne bi bilo moguće bez žrtve hrvatskih branitelja. I zato im posebno hvala", stoji u objavi Brodsko-posavske županije.

Cjelodnevni svečani program koji se odvijao s obje strane mosta, na odmorištima Brijesta i Komarna, završio je izvedbom "Himne slobodi" i velikim vatrometom, nakon čega je uslijedilo svečano otvaranje 2404 metara dugačkog mosta. Tijekom vatrometa mostom su prošla i dva automobila hrvatske proizvodnje - Nevera Mate Rimca i automobil koji "gradi" proslavljeni automobilistički as Niko Pulić, sve uz pucnjavu Dubrovačkih trombunjera i zvonjavu svih crkvenih zvona u Dubrovačkoj biskupiji.

Nazočnima na svečanosti otvorenja Pelješkog mosta, obratila se potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, video porukom kineski premijer Li Keqiang, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Zadnje vijesti

Trideset prijavitelja imat će solarne panele na vlastitim kućanstvima

Odabran izvođač radova za izradu geoinformacijskog sustava

Počinio niz prekršaja, pa pokušao pobjeći od policije – oduzet mu automobil

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Kazališna družina premijerom predstave "Vuk i sedmi kozlić" proslavila 10. rođendan

Počele 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški

Policija i građani zajedno u brodskom hodatonu

Obilježena 31. godišnjica stradavanja Luke Andrijanića, heroja obrane Vukovara