Žrtva trčanja 21,5 kilometar neznatna u odnosu na živote hrabrih seljaka koji su se borili za istinu

Tradicionalni memorijalni polumararton Putevima Sibinjskih žrtava okupio brojne trkače iz svih krajeva Slavonije.

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.02.2020
Žrtva trčanja 21,5 kilometar neznatna u odnosu na živote hrabrih seljaka koji su se borili za istinu
 Višednevni programi obilježavanja dana Općine Sibinj nastavljeni su tradicionalnim, šestim po redu memorijalnim polumaratonom 'Putevima Sibinjskih žrtava' koji je i ove godine okupio veliki broj trkača iz svih krajeva Slavonije. Poruka je – da se ne zaborave prve žrtve koje su u novije doba pale za hrvatsku domovinu – seljake iz odvoračkih sela sibinjske općine.

Gotovo 22 kilometra trčali su i mladi i stari. Njih više od 500. Od Jakačine Male, preko Odvoraca, Starog Slatinika sve do Gornjih Adrijevaca i Sibinja. Putevima Sibinjskih žrtava. U povodu 85. obljetnice stradanja osmorice seljaka iz odvoračkih sela koje su 1935. mučki ubili pripadnici ondašnjeg režima. Na startu polumaratona, odana im je počast na spomeniku u Jakačini Maloj.

Trkači su došli sa svih strana Slavonije, a trčali su i gosti iz susjedne Bosne i Hercegovine. Krenuli su sa starta iz Jakačine Male – mjesta iz kojega je najviše seljaka ubijenih 1935. Upravo na to – da ih se ne zaboravi – ukazao je i u svojoj poruci uz blagoslov na početku polumaratona i odvorački župnik koji dodaje da je žrtva trčanja 21,5 kilometar sasvim neznatna u odnosu na živote ovih hrabrih seljaka koji su se borili za istinu. Istinu o kojoj uče i djecu u ovdašnjoj osnovnoj školi koja nosi ime Sibinjskih žrtava Brojni od njih, zajedno sa svojim ravnateljem, priključili su se na nekoj od dionica polumaratona.

Počast Sibinjskim žrtvama i svima koji su svoje živote dali za Domovinu, svi sudionici polumaratona odali su i molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen obilježjima u Jakačini Maloj, Grižićima i u Sibinju.

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji