Zračna opasnost u Brodu oglašavana sedam puta

Dogodilo se na današnji dan 9. svibnja

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 09.05.2015


 Sastanak Obrtne zadruge održan je 1871. godine u Brodu na Savi na kojem su raspravljani problemi međusobne nelojalne konkurencije i doneseni zaključci kojima se utvrđuje visoka kazna za preuzimanje tuđih kalfi i šegrta, kao i rokovi otkaza za prijelaz drugom majstoru. Te godine u Brodu je živjelo 3398 stanovnika, a zanatlija je bilo 268 uz 474 zanatlijska radnika. Obrtna zadruga utemeljena je u Brodu 1865. godine kao sredstvo kojim su imućnije zanatlije nastojale disciplinirati konkurenciju. 

1930. godine izabrana je prva miss Broda u povijesti. Bila je to Zora Kuhner, kći uglednog krojača Josipa Kuhnera. 
 
1930. godine u Novoj Gradiški rođen je Mladen Vidaković, pedagog i planinar. U rodnom gradu je završio pučko i gimnazijsko obrazovanje. Potom u Zagrebu završava prirodoslovno – matematički fakultet. Radio je do umirovljenja 1995. na novogradiškoj gimnaziji. Zalagao se za suvremenu nastavu kemije te organizirao kazališne predstave učenika i osnovao fotosekciju. Izvan škole agilno se bavio radioamaterizmom i planinarstvom. 
 
1970. godine košarkaši KK „Oriolik“ pobijedili su u Brodu reprezentaciju Ujedinjene Arapske Republike (Egipta) s 84:83.
 
1992. godine zračna opasnost oglašavana je tijekom dana sedam puta. Između 12 i 13 sati tri MIG-a su se obrušavala na most. Zrakoplovi su ga raketirali sedam puta. Od bombe „krmače“ uništena je obiteljska zgrada i stradalo je četvero njezinih stanara, od kojih su dvoje bila djeca. Od razarajućih projektila artiljerije iz Bosne stradali su mnogi objekti, a devet osoba je ranjeno. Prihvaćeno je 287 izbjeglih. Noću oko 2 sata izgorjela je kuća u Getaldićevoj ulici s tri ukućana. 
 
Inženjer Tugomir Marin, rođen 11. siječnja 1930. u Skradinu, umro je na današnji dan 2000. godine. Bio je dugogodišnji uspješni brodski gospodarstvenik u Orioliku, gdje je radio 30 godina, i sinonim dobronamjernog, društvenog i izuzetno duhovitog čovjeka. 
 
 
Ostali događaji:
 
Kristofor Kolumbo bio je španjolski istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski ocean i doplovio do Amerike. Upravo na današnji dan 1502. godine Kolumbo se otisnuo na četvrto i posljednje putovanje prema Americi.
 
1892. godine rođena je posljednja austrougarska vladarica tj. posljednja carica Austrije i kraljica Ugarske. Ime joj je bilo Zita, a rođena je u uglednoj obitelji Bourbon-Parma.
 
Prvim je zrakoplovom na Sjeverni pol stigao i preletio ga glasoviti polarni istraživač, američki admiral Richard Byrd, a zrakoplovom je upravljao poznati pilot Floyd Bennett. Devetog svibnja 1926., u 1 sat i 45 minuta, sjeli su Byrd i Bennett u teško natovareni Fokker i pet minuta kasnije uspjeli uzletjeti sa zemlje. U 9 sati i 2 minute bili su nad Sjevernim polom.
 
9. svibnja 1936. godine. Italija je formalno anektirala Etiopiju nakon osvajanja glavnog grada Addis Ababe.
 
1941. godine dogodio se jedan od najvećih britanskih uspjeha u Drugom svjetskom ratu. Britanci su, naime, uspjeli zarobiti njemačku podmornicu U-110, zajedno s potpuno očuvanim Enigma uređajem za šifriranje i s knjigom šifri.
 
1945. godine uhitili su saveznici jednog od najistaknutijih nacista – Hermanna Göringa.
 
1945. godine potpisana je konačna ratifikacija njemačke predaje u Drugom svjetskom ratu. To je učinjeno prvenstveno na zahtjev sovjeta, koji su bili nezadovoljni njemačkom predajom dva dana ranije u francuskom gradu Reimsu.
 
Robert Schuman bio je francusko-njemački političar. Kao Ministar vanjskih poslova Francuske pripremio je Schumanov plan o regulaciji odnosa na području crne metalurgije, a 9. svibnja 1950. godine Schumann je prezentirao svoj prijedlog.
 
1960. godine najavila je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) da će odobriti prvu kontracepcijsku pilulu u povijesti. Pilula se zvala Enovid, a proizvodila ju je farmaceutska tvrtka Searle (danas dio Pfizera).
 
Rođeni na današnji dan su: Vladimir Čerina, hrvatski književnik (1891.), škotski književnik, J. M. Barrie (1860.), Duško Gruborović, hrvatski glumac i pjesnik (1956.), hrvatska pjevačica i tv-voditeljica, Sanja Doležal (1963.), Nataša Bokal, slovenska skijašica (1967.), američka glumica i pjevačica, Rosario Dawson (1979.).

Zadnje vijesti

Nogometaši Marsonije sutra u derbiju kola dočekuju Belišće

12 novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Biciklista teško ozlijeđen na kružnom toku kod Male crkve

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“