Zračna opasnost u Brodu oglašavana sedam puta

Dogodilo se na današnji dan 9. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 09.05.2018
Zračna opasnost u Brodu oglašavana sedam puta


 Sastanak Obrtne zadruge održan je 1871. godine u Brodu na Savi na kojem su raspravljani problemi međusobne nelojalne konkurencije i doneseni zaključci kojima se utvrđuje visoka kazna za preuzimanje tuđih kalfi i šegrta, kao i rokovi otkaza za prijelaz drugom majstoru. Te godine u Brodu je živjelo 3398 stanovnika, a zanatlija je bilo 268 uz 474 zanatlijska radnika. Obrtna zadruga utemeljena je u Brodu 1865. godine kao sredstvo kojim su imućnije zanatlije nastojale disciplinirati konkurenciju.

1930. godine izabrana je prva miss Broda u povijesti. Bila je to Zora Kuhner, kći uglednog krojača Josipa Kuhnera. 

1930. godine u Novoj Gradiški rođen je Mladen Vidaković, pedagog i planinar. U rodnom gradu je završio pučko i gimnazijsko obrazovanje. Potom u Zagrebu završava prirodoslovno – matematički fakultet. Radio je do umirovljenja 1995. na novogradiškoj gimnaziji. Zalagao se za suvremenu nastavu kemije te organizirao kazališne predstave učenika i osnovao fotosekciju. Izvan škole agilno se bavio radioamaterizmom i planinarstvom. 

1970. godine košarkaši KK „Oriolik“ pobijedili su u Brodu reprezentaciju Ujedinjene Arapske Republike (Egipta) s 84:83.

1992. godine zračna opasnost oglašavana je tijekom dana sedam puta. Između 12 i 13 sati tri MIG-a su se obrušavala na most. Zrakoplovi su ga raketirali sedam puta. Od bombe „krmače“ uništena je obiteljska zgrada i stradalo je četvero njezinih stanara, od kojih su dvoje bila djeca. Od razarajućih projektila artiljerije iz Bosne stradali su mnogi objekti, a devet osoba je ranjeno. Prihvaćeno je 287 izbjeglih. Noću oko 2 sata izgorjela je kuća u Getaldićevoj ulici s tri ukućana. 

Inženjer Tugomir Marin, rođen 11. siječnja 1930. u Skradinu, umro je na današnji dan 2000. godine. Bio je dugogodišnji uspješni brodski gospodarstvenik u Orioliku, gdje je radio 30 godina, i sinonim dobronamjernog, društvenog i izuzetno duhovitog čovjeka. 

Ostali događaji:

Kristofor Kolumbo bio je španjolski istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski ocean i doplovio do Amerike. Upravo na današnji dan 1502. godine Kolumbo se otisnuo na četvrto i posljednje putovanje prema Americi.

1892. godine rođena je posljednja austrougarska vladarica tj. posljednja carica Austrije i kraljica Ugarske. Ime joj je bilo Zita, a rođena je u uglednoj obitelji Bourbon-Parma.

Prvim je zrakoplovom na Sjeverni pol stigao i preletio ga glasoviti polarni istraživač, američki admiral Richard Byrd, a zrakoplovom je upravljao poznati pilot Floyd Bennett. Devetog svibnja 1926., u 1 sat i 45 minuta, sjeli su Byrd i Bennett u teško natovareni Fokker i pet minuta kasnije uspjeli uzletjeti sa zemlje. U 9 sati i 2 minute bili su nad Sjevernim polom.

9. svibnja 1936. godine. Italija je formalno anektirala Etiopiju nakon osvajanja glavnog grada Addis Ababe.

1941. godine dogodio se jedan od najvećih britanskih uspjeha u Drugom svjetskom ratu. Britanci su, naime, uspjeli zarobiti njemačku podmornicu U-110, zajedno s potpuno očuvanim Enigma uređajem za šifriranje i s knjigom šifri.

1945. godine uhitili su saveznici jednog od najistaknutijih nacista – Hermanna Göringa.

1945. godine potpisana je konačna ratifikacija njemačke predaje u Drugom svjetskom ratu. To je učinjeno prvenstveno na zahtjev sovjeta, koji su bili nezadovoljni njemačkom predajom dva dana ranije u francuskom gradu Reimsu.

Robert Schuman bio je francusko-njemački političar. Kao Ministar vanjskih poslova Francuske pripremio je Schumanov plan o regulaciji odnosa na području crne metalurgije, a 9. svibnja 1950. godine Schumann je prezentirao svoj prijedlog.

1960. godine najavila je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) da će odobriti prvu kontracepcijsku pilulu u povijesti. Pilula se zvala Enovid, a proizvodila ju je farmaceutska tvrtka Searle (danas dio Pfizera).

Rođeni na današnji dan su: Vladimir Čerina, hrvatski književnik (1891.), škotski književnik, J. M. Barrie (1860.), Duško Gruborović, hrvatski glumac i pjesnik (1956.), hrvatska pjevačica i tv-voditeljica, Sanja Doležal (1963.), Nataša Bokal, slovenska skijašica (1967.), američka glumica i pjevačica, Rosario Dawson (1979.).

Zadnje vijesti

Stranci ponovo divljaju po Hrvatskim cestama

Ukrali traktor, ali se nisu dugo vozali...

Snijeg se vratio na kolnike, oprez!

NAJČITANIJE DANAS

Aktivni građani sportom protiv najdepresivnijeg mjeseca

Više od 100 Novogradiščana vježbalo uz tim Aktivne Hrvatske

FOTO GALERIJA

Nakon prvog vikenda, Legija 2 na drugom mjestu!

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena