Znate li što je "Enđu menđu kalamenđu"?

Znate li što je to 'Enđu menđu kalamenđu'? Ne samo doznati, nego i doživjeti imate priliku ove nedjelje, 24. veljače u Glazbenoj školi u Slavonskom Brodu - zanimljiv koncert donosi nam muška vokalna skupina “Sinovi atara” iz Zagreba!

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 22.02.2019
Znate li što je "Enđu menđu kalamenđu"?


"Sinovi atara" djeluju u okviru Udruge za očuvanje hrvatske kulturne bastine CroETHNO u Zagrebu. U toj muškoj vokalnoj skupini  pjevaju Šokci podrijetlom, ali i ljubitelji Šokačke pjesme koji žele pridonijeti očuvanju nematerijalne kulturne baštine Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke i ostalih krajeva u kojima žive Hrvati Šokci.

Skupina njeguje tradicijske vokalne tehnike i glazbeni izričaj navedenih područja, okuplja pjevače i svirače žičanih instrumenata, te tradicijskih instrumenata (samice, gajdi, diplica i dvojnica). Osim svjetovnih napjeva, skupina posebno radi na očuvanju sakralnih napjeva pučkim načinom izvođenja. Autentični su čuvari bogate šokačke tradicijske baštine i ambasadori široke i vesele panonske duše koja kad zapjeva i sunce silazi s uma!

U nedjelju, 24. veljače 2019. od 19 sati  “Sinovi Atara” prireduju u Slavonskom Brodu koncert šaljivih i pokladnih napjeva Šokadije ,,Enđu, menđu, kalamenđu“. Na koncertu, skupina će predstaviti onaj zabavni, veseli, pomalo i raskalašeni život Šokaca i Šokadije u pokladnom (karnevalskom) vremenu.Pa ćete tako moći moći poslušati pokladne napjeve Šokadije, od koji posebno treba istaknuti deseteračke pjesme s pripjevom nelogičnog sadržaja. Jedan od njih je upravo i "enđu, menđu kalamenđu; kala kande, kala mande, kala đule, đun đun mule jooj".

Osim pokladnih, posjetitelji će moći čuti i zanimljive šaljive napjeve te vidjeti neke od tradicijskih načina maskiranja u Šokadiji. Koncert ,,Enđu, menđu, kalamenđu‘ dio je inicijative ,,Zagrebački Šokci Slavoniji" kojime će udruga CroETHNO prikupiti sredstva za Caritas župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru koji će spomenuta sredstva donirati svojim korisnicima. Gosti koncerta će biti tamburaški orkestar Folklornog ansambla Broda iz Slavonskog Broda i Ženska vokalna skupina ,Vranovke“ iz Vranovaca.

Dan ranije, u subotu 23.veljače koncert će biti izveden i u Vukovaru u suradnji s HKGD ,,Dunav“. 
 
Osim promicanja tradicijske kulture, dolaskom u Slavoniju i održavanjem koncerta, članovi ove udruge vraćaju se na 'roditeljska ognjišta’ koja su napustili odlaskom u Zagreb, ali su i u Zagrebu nastavili njegovati tradicijsku kulturnu baštinu kraja iz kojega potječu.
 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Sjajna akustična večer Memorijala "Ostat ću mlad"

Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...

Pred malonogometašima Broda 035 najvažnija utakmica sezone

VIJESTI

DAN NARCISA 2019.

Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...

FOTO GALERIJA

Održana 3. Smotra studijskih programa Brodsko-posavske županije

FOTO - Etno zbirka narodnog ruha župnika Mate Kneževića pod zaštitom Ministarstva kulture

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu