Zlatne žice Slavonije – Požega 2022. pod motom "Povratak tradiciji"

Grad Požega vratio je pod svoje okrilje organizaciju festivala „Zlatne žice Slavonije". Iako je do festivala preostalo više od dva mjeseca te se neki elementi još uvijek definiraju, Organizacijski odbor predstavio je jučer koncepciju ovogodišnjeg izdanja.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.06.2022
Zlatne žice Slavonije – Požega 2022. pod motom "Povratak tradiciji"


 Predsjednik Organizacijskog odbora Zlatnih žica Slavonije, gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić, istaknuo je da se povratkom imena Zlatne žice Slavonije htjelo staviti u prvi plan izvorni tamburaški karakter festivala. Program je uokviren u tri dana, a povratkom termina na prvi vikend u rujnu festival više nije u koliziji s drugim događajima od većeg značaja u Požeštini.

gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić (foto: promo)

Najavio je da nas u petak 2. rujna očekuje tradicionalna i uvijek izvrsno posjećena Fišijada, dok je u kasnim poslijepodnevnim satima na Trgu Svetog Trojstva Folklorna večer i koncert. U subotu 3. rujna je na glavnom požeškom trgu Retrospektivna večer pjesama Krunoslava Kiće Slabinca te večernji koncert, dok je središnji dio festivala Zlatne žice Slavonije u nedjelju 4. rujna uz izravan televizijski i radijski prijenos u programu Hrvatske radiotelevizije.

Više detalja o svakoj večeri dali su drugi članovi organizacijskog odbora.

Nikola Kramar, voditelj Folklorne večeri, najavio je da će svečana povorka krenuti od željezničkog kolodvora uz sudjelovanje lokalnih kulturno-umjetničkih društava, povijesnih postrojbi, konjogojskih udruga i drugih tradicionalnih sudionika. Po dolasku povorke na središnji gradski trg uslijedit će svečano otvorenje ovogodišnjih Zlatnih žica Slavonije, a potom i nastup domaćih KUD-ova. Vrhunac ovogodišnje folklorne večeri Zlatnih žica Slavonije je nastup tri eminentna folklorna ansambla iz različitih dijelova Hrvatske, kad ćemo se upoznati s bogatom folklornom tradicijom Lijepe naše od Dubrovnika, preko Istre i Međimurja, sve do Bunjevaca u Vojvodini.

Nikola Kramar i Mirna Šimunović Svoboda (foto: promo)

Voditelj Retrospektivne večeri pjesama Krunoslava Kiće Slabinca je Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole u Požegi. Najavio je da će biti izvedeno 16 pjesama koje će poprimiti novo ruho s novim aranžmanima u izvedbi velikog banda, komornog tamburaškog sastava, puhača i gudača po vodstvom maestra Alana Bjelinskog. Podsjetio je kako se Kićo upuštao u veliki broj glazbenih žanrova i u svemu je bio izvrstan – od tambure, rocka pa do šlagera, a na retrospektivnoj večeri čut ćemo presjek svih tih uspješnica. Od gostiju solista najavio je dolazak Ivane Kindl, Jacquesa Houdeka, Ive Gamulina Giannija, Igora Delača i Brune Oberan Bošković, a u projekt je intenzivno uključen i neizbježni Ante Gelo, nekadašnji gitarist Kiće Slabinca.

Umjetnički voditelj tamburaškog festivala Zlatne žice Slavonije, glavne večeri festivala, je Saša Botički, pročelnik tambure u Glazbenoj školi Požega i eminentno ime na tamburaškog glazbenoj sceni. Najavio je da su od četrdesetak pjesama pristiglih na natječaj odabrali dvadeset i dvije, od čega je polovica odabranih tradicijskog tamburaškog izričaja, dok je polovica zabavna verzija tamburaške glazbe. Naglasio je da se u zabavnom dijelu dalo prilike nekolicini izvođača koji primarno nisu u tamburaškoj glazbi, no želja je bila dobiti na atraktivnosti festivala, a vrijeme će pokazati u kojem smjeru će se dalje ići. Izvođače će u nedjelju pratiti festivalski orkestar pod ravnanjem profesora Antun Adžića u tamburaškom dijelu, te Alena Kovačevića u zabavnom dijelu.

POGLEDAJ POPIS SVIH IZVOĐAČA TAMBURAŠKE VEČERI

Alen Kovačević (lijevo) i Saša Botički (foto: promo)

Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege, najavila je da se nakon dvije godine pademijske pauze Fišijada vraća u park kraj Orljave u petak 2. rujna. Riječ je o jednom o najprepoznatljivih događaja u Požegi, a uz natjecateljski dio gostima će biti na raspolaganju i bogata gastronomska ponuda kao i zanimljiv zabavni program. Fišijada je pravi praznik jela od ribe i svake godine okupi veliki broj majstora fiša i posjetitelja iz cijele Slavonije i Baranje. Ove godine natjecanje će biti organizirano s ciljem stjecanja profesionalnog iskustva u organiziranju visoko kvalitetnog gastronomskog programa te osiguravanju da Požega dugoročno bude poznata po svojim gastronomskim manifestacijama.

Uskoro će biti obznanjena i imena izvođača koji će se predstaviti na velikoj festivalskoj pozornici tijekom tri večeri, a prema najavama riječ je o eminentnim tamburaškim izvođačima za sve generacije.

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“