Zima bez zime, ljeto vrlo vruće , oborinski režim poremećen

Hrvatsku u ovoj 2018. nakon, očito je, blage zime čekaju vruće ljeto i požari. Tridesetogodišnje projekcije klime, naime, pokazuju da će zime biti sve blaže, ljeta sve toplija, u prosjeku ćemo imati višu temperaturu zraka a oborinski režim će nam se poremetiti.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 13.01.2018
Zima bez zime, ljeto vrlo vruće , oborinski režim poremećen


 Snježne mećave i polarne hladnoće, ubitačno visoke temperature, tornada, poplave, oluje, ali i za ovo doba godine u onim krajevima gdje bi "trebala biti zima i snijeg do koljena", samo je dio vremenskih nepogoda već na početku 2018.godine.

 
Stručnjaci kažu da su vremenski ekstremi iz godine u godinu sve češći, da će tako biti sve dalje, iz godine u godinu, klimatolozi upozoravaju da su odstupanja "od normalnog"sve intenzivnija. Gledajući globalno, i lokalno, vrijeme nam je “podivljalo”, a jedan od razloga su i klimatske promjene koje je uzrokovao čovjek, kaže metorologinja Nataša Strelec Mahović.
 
Dodaje da nije uobičajeno na Sveta tri kralja imamo temperaturu od plus 17 stupnjeva Celzijevih, po tome ispada da gotovo nema šanse da će ovaj siječanj biti najhladniji mjesec u godini. Meteorolozi stoga predviđaju da će nam ovo ljeto biti vruće. Godinu dana u odnosu na isto razdoblje lani, u prvom tjednu siječnja bilježimo razliku u temperaturi i do 30 stupnjeva, velika je razlika tlaka između anticiklone iznad sjeveroistoka Europe i duboke ciklone iznad Atlantika, pa je i nad našim predjelima uspostavljeno jugozapadno visinsko strujanje sa stalnim pritjecanjem iznimno toplog zraka. 
 
Inače, tridesetogodišnje projekcije klime pokazuju da će zime biti sve blaže, a ljeta sve toplija, u prosjeku ćemo imati višu temperaturu zraka a oborinski režim će nam se poremetiti, poljoprivrednici već godinama trpe štetu zbog vremena, u vinogradima ništa od ledene berbe ove godine, broj hladnih dana će se u budućnosti smanjiti i tu prednjače srednji i južni Jadran, tamo će međutim manjkati oborine, moguće su suše i požari a s druge strane Slavonijom će zbog klimatskih promjena sve više vladati suša. -Samo polovicom siječnja bit će nešto veći, ali kratkotrajni pad temperature, već u veljači dnevna temperatura "ide" gore, polovicom ožujka već će biti i do 25 stupnjeva iznad ništice, toplina u travnju bit će iznadprosječna", kaže Stevan Braco Knežević, meteorolog amater iz Trnjana.  
Zadnje vijesti

Prijavi se i postani nogometni sudac

Na Kupu Hrvatske u Slavonskom Brodu nastupilo 170 kajakaša, Olimpikovcima 15 medalja

Oprez u prometu - policija i dalje nadzire!

FOTO GALERIJA

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije

Svečano blagoslovljeno novo sjedište i pastoralni centar Župe blaženog Alojzja Stepinca