Zima bez zime, ljeto vrlo vruće , oborinski režim poremećen

Hrvatsku u ovoj 2018. nakon, očito je, blage zime čekaju vruće ljeto i požari. Tridesetogodišnje projekcije klime, naime, pokazuju da će zime biti sve blaže, ljeta sve toplija, u prosjeku ćemo imati višu temperaturu zraka a oborinski režim će nam se poremetiti.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 13.01.2018
Zima bez zime, ljeto vrlo vruće , oborinski režim poremećen


 Snježne mećave i polarne hladnoće, ubitačno visoke temperature, tornada, poplave, oluje, ali i za ovo doba godine u onim krajevima gdje bi "trebala biti zima i snijeg do koljena", samo je dio vremenskih nepogoda već na početku 2018.godine.

 
Stručnjaci kažu da su vremenski ekstremi iz godine u godinu sve češći, da će tako biti sve dalje, iz godine u godinu, klimatolozi upozoravaju da su odstupanja "od normalnog"sve intenzivnija. Gledajući globalno, i lokalno, vrijeme nam je “podivljalo”, a jedan od razloga su i klimatske promjene koje je uzrokovao čovjek, kaže metorologinja Nataša Strelec Mahović.
 
Dodaje da nije uobičajeno na Sveta tri kralja imamo temperaturu od plus 17 stupnjeva Celzijevih, po tome ispada da gotovo nema šanse da će ovaj siječanj biti najhladniji mjesec u godini. Meteorolozi stoga predviđaju da će nam ovo ljeto biti vruće. Godinu dana u odnosu na isto razdoblje lani, u prvom tjednu siječnja bilježimo razliku u temperaturi i do 30 stupnjeva, velika je razlika tlaka između anticiklone iznad sjeveroistoka Europe i duboke ciklone iznad Atlantika, pa je i nad našim predjelima uspostavljeno jugozapadno visinsko strujanje sa stalnim pritjecanjem iznimno toplog zraka. 
 
Inače, tridesetogodišnje projekcije klime pokazuju da će zime biti sve blaže, a ljeta sve toplija, u prosjeku ćemo imati višu temperaturu zraka a oborinski režim će nam se poremetiti, poljoprivrednici već godinama trpe štetu zbog vremena, u vinogradima ništa od ledene berbe ove godine, broj hladnih dana će se u budućnosti smanjiti i tu prednjače srednji i južni Jadran, tamo će međutim manjkati oborine, moguće su suše i požari a s druge strane Slavonijom će zbog klimatskih promjena sve više vladati suša. -Samo polovicom siječnja bit će nešto veći, ali kratkotrajni pad temperature, već u veljači dnevna temperatura "ide" gore, polovicom ožujka već će biti i do 25 stupnjeva iznad ništice, toplina u travnju bit će iznadprosječna", kaže Stevan Braco Knežević, meteorolog amater iz Trnjana.  
Zadnje vijesti

Učenici iz Primoštena i Slavonskog Broda u posjetu Turističkom gospodarstvu Kereković

Završen projekt Općine Podcrkavlje "Aktivirajmo se"

Sve veći broj žrtava i svjedoka traži pravnu pomoć

VIJESTI

DANI KRUHA

Učenici iz Primoštena i Slavonskog Broda u posjetu Turističkom gospodarstvu Kereković

SPORT

Pred Marsom serija zahtjevnih utakmica

Sutra u Novoj Gradiški Sloga dočekuje Marsoniju

FOTO GALERIJA

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila ured u Brodsko-posavskoj županiji

Brojni vjernici hodočastili Gospi Brze Pomoći; svečano misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić

Na Korzu predstavljene slike iz 3D radionice Filipa Mrvelja

3. Dječja smotra folklora okupila 200-ak malih folkloraša

Obilježena 26. obljetnica pada Bosanskog Broda