Zid boli premješten na groblje Mirogoj

Dogodilo se na današnji dan 24. lipnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.06.2021
Zid boli premješten na groblje Mirogoj


1419. Dubrovačka republika kupila od Bosne istočni dio Konavala.

1717. osnovan jedna od najstarijih svjetskih bratovština, Slobodni zidari, poznatiji kao Masoni.

1812. Napoleon krenuo na pohod prema Rusiji.

1840. posvećen je kameni križ pred župnom crkvom sv. Stjepana u Brodu kojeg je isklesao poznati slikar crkvenih motiva Ivan Debeljaković.

1929. u brodskoj bolnici umro je Luka Jukić, atentator na bana Slavka Cuvaja 1912. Godine u Zagrebu. Do 1918. bio je na izdržavanju doživotnog zatvora, kada je je pušten, no od posljedica umire u 42. godini života. Bio je rodom iz Svilaja, a sahranjen je u Bosanskom Brodu uz velike počasti.

1933. u Novoj Gradiški pokopana je Marija Vidmar, rođ. Giebersucher, aktivna članica novogradiških društava.. Bila je zapažena pjevačica u pjevačkim društvima „Lovor“ iz Nove Kapele i „Graničar“ iz Nove Gradiške.

1950. plivačka sekcija brodskog Sportskog društva „Metalac“, uz materijalnu pomoć Tvornice „Đuro Đaković“, sagradila je 25-metarsko plivalište sa šest pruga i skakaonicama koje se nalazilo ispred mosta uz obalu Save i tada se smatralo jednim od najljepše sagrađenih na otvorenoj rijeci u cijeloj državi. U zelenoj daščari katnici bile su svlačionice i mali kafić. Klub je uglavnom bio sastajalište brodskih studenata.

1981. u malom hercegovačkom mjestu Međugorju šestero djece imalo je prvo ukazanje za koje su tvrdili da im se ukazuje blažena djevica Marija, majka Isusa Krista na brdu Crnica.

2005. Zid boli je hrvatski spomenik apela za humanost i ljudska prava na današnji dan s lokacije u Selskoj ulici u Zagrebu premješten je na zagrebačko groblje Mirogoj, uz protivljenje skupine članova nekih udruga iz Domovinskog rata.

2007. U Zagrebu se održao Energetski samit jugoistočne Europe.

2010. završen je najduži meč u povijesti profesionalnog tenisa, i po vremenskom trajanju 11 sati i pet minuta i po broju gemova kojih je bilo čak 183. Igrači su bili Amerikanac John Isner i Francuz Nicolas Mahut, a meč je odigran u sklopu prvog kruga Wimbledona.

2011. U 78. godini preminuo Tomislav Ivić, hrvatski nogometni trener i izbornik. Najtrofejniji hrvatski i jedan o najtrofejnijih svjetskih trenera, za kojega se može reći da je bio nogometni vizionar.

2018. mandatno imunitetno povjerenstvo jednoglasno je odlučilo da Gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić (SDP) postaje novi saborski zastupnik i to umjesto Predraga Freda Matića, koji je postao europarlamentarac.

Rođeni na današnji dan su: hrvatski skladatelj i zborovođa, Ivo Parać (1890.), Frano Kršinić, hrvatski kipar (1897), hrvatski filmski kritičar, Petar Krelja (1940.), argentinski nogometaš, Lionel Messi (1987.).

Umrli na današnji dan su: Dimitrije Demeter, hrvatski književni djelatnik (1872.), Grover Cleveland, 22. predsjednik SAD-a (1908.), Marija Guadalupe Garcia Zavala, meksička svetica (1963), Olja Ivanjicki slikarica (2009), Luka Vukojević, jezikoslovac (2011), Tomislav Ivić , hrvatski nogometni trener.

Zadnje vijesti

Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"

Dubrovnik deblokiran nakon osmomjesečne opsade

FOTO GALERIJA

Završeni infrastrukturni radovi na obnovi zapadnog dijela Sjevernog kavalira

Osnovan Stručni savjet ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Dovršena istočna tribina na novim terenima ŠRC „Klasije“

Vanesa Tot i Gabrijel Veočić najbolji sportaši Slavonskog Broda, ekipe odbojkaši Marsonije i košarkašice Broda na Savi

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima