Zemljišna reforma jedan je od stupova poljoprivredne politike

Brodsko – posavska županija među najaktivnijim u procesima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Autor: Dalibor Vuleta / SBTV | Datum objave: 29.01.2015


Poljoprivrednici i struka dugo upozoravaju da je poljoprivredno zemljište jedan od najvećih problema domaćeg agrara. Zemljišna reforma koja je u tijeku napreduje prilično sporo, a često se čuju i prigovori da ide na ruku velikima na uštrb malih obiteljskih poljoprivrednih gospdoarstava. No, pomaka ipak ima, a jedan od pozitivnih primjera je Brodsko – posavska županija koja je u proesima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem među najaktivnijima.

Zemljišna reforma jedan je od stupova poljoprivredne politike ove Vlade, a doneseni zakon po kojem se ona provodi prilično je osporavan na hrvatskom selu. Stavljanje državne zemlje u funkciju opsežan je i kompliciran posao. Neke su županije u tome uspješnije, neke manje, a Brodsko – posavska je na dobrom putu.

No, pored postojećih natječaja koji su u tijeku, još je puno posla na onima koji će tek biti raspisivani.

A nervoza najčešće nastaje kada poljoprivrednici nakon višegodišnjih nastojanja ne uspijevaju doći do određenih površina državne zemlje. Velikim dijelom, ističu u Hrvatskoj poljoprivrednoj komir, kriv je loš zakon.

Jedna od općina u Brodsko – posavskoj županiji s najviše hektara državne zemlje je Staro Petrovo Selo. I sada ima u proceduri veliki broj hektara za koje čeka raspisivanje natječaja, a osim toga nailazi na nove probleme.

Veliki problem je brzina kojom cijela ova reforma napreduje. Svjesni su toga i u Agenciji pa je ova garnitura na čelu prije godinu dana najavila smanjenje opsega papirologije kako bi se cijeli posao

U međuvremenu u potpunosti je u funkciju stavljen zemljišni informacijski sustav koji će također dati doprinos ubrazavanju cijelog procesa.

 

Zadnje vijesti

Gabrijela Domenika Marijanović novo pojačanje za Boksački klub Brod

Šahovski klub Posavac iz Ruščice se pojačao za sezonu 2019.

Djevojke 2004. pobijedile na međunarodnom turniru u Zenici

FOTO GALERIJA

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu

Božićna bajka u Sibinju - jedna od najljepših adventskih priča ove zime