Zemljišna reforma jedan je od stupova poljoprivredne politike

Brodsko – posavska županija među najaktivnijim u procesima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem.

Autor: Dalibor Vuleta / SBTV | Datum objave: 29.01.2015


Poljoprivrednici i struka dugo upozoravaju da je poljoprivredno zemljište jedan od najvećih problema domaćeg agrara. Zemljišna reforma koja je u tijeku napreduje prilično sporo, a često se čuju i prigovori da ide na ruku velikima na uštrb malih obiteljskih poljoprivrednih gospdoarstava. No, pomaka ipak ima, a jedan od pozitivnih primjera je Brodsko – posavska županija koja je u proesima raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem među najaktivnijima.

Zemljišna reforma jedan je od stupova poljoprivredne politike ove Vlade, a doneseni zakon po kojem se ona provodi prilično je osporavan na hrvatskom selu. Stavljanje državne zemlje u funkciju opsežan je i kompliciran posao. Neke su županije u tome uspješnije, neke manje, a Brodsko – posavska je na dobrom putu.

No, pored postojećih natječaja koji su u tijeku, još je puno posla na onima koji će tek biti raspisivani.

A nervoza najčešće nastaje kada poljoprivrednici nakon višegodišnjih nastojanja ne uspijevaju doći do određenih površina državne zemlje. Velikim dijelom, ističu u Hrvatskoj poljoprivrednoj komir, kriv je loš zakon.

Jedna od općina u Brodsko – posavskoj županiji s najviše hektara državne zemlje je Staro Petrovo Selo. I sada ima u proceduri veliki broj hektara za koje čeka raspisivanje natječaja, a osim toga nailazi na nove probleme.

Veliki problem je brzina kojom cijela ova reforma napreduje. Svjesni su toga i u Agenciji pa je ova garnitura na čelu prije godinu dana najavila smanjenje opsega papirologije kako bi se cijeli posao

U međuvremenu u potpunosti je u funkciju stavljen zemljišni informacijski sustav koji će također dati doprinos ubrazavanju cijelog procesa.

 

Zadnje vijesti

Početak „balvan-revolucije“ u Hrvatskoj

Slavonac iz Bukovlja uvjerljivo nadigrao Željezničar

VIDEO U Slavoniji još uvijek ima onih koji njeguju stare zanate

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

Dječji vrtić „Trnoružica“ uskoro spreman za početak predškolske godine

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici

Doživotni zavjeti sestre Ivane Ćurić, redovnice Družbe Kćeri Božje Ljubavi