Željeznički most preko Save pušten u promet

Dogodilo se na današnji dan 30. prosinca

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 30.12.2016
Željeznički most preko Save pušten u promet


 1765. godine za gvardijana Augustina Zamborčevića započeta je gradnja kripte u crkvi Sv. Trojstva.

1813. godine umro je zapovjednik brodske Tvrđave barun De Bechard po činu carski general. Pokosila ga je groznica, bolest koja je povremeno dobivala u Brodu epidemijske razmjere. Sahranjen je na brodskom groblju, a ispratilo ga je deset redovnika i mnoštvo vojske i građana. Na mjestu zapovjednika Tvrđave, na kojem je bio tri godine, naslijedio ga je general Fröhauf.

1900. godine u Novoj Gradiški održana je obnoviteljska skupština Društva Crvenog križa Kraljevine Hrvatske i Slavonije. Predsjednica je bila Olga Spoje, potpredsjednik Aleksandar Nikolajević, tajnik Franjo Schutz i blagajnik Samuel Weiss. U odboru je izabrano nekoliko supruga istaknutih građaa Nove Gradiške.

1908. godine Ferijalni klub naprednog đaštva „Marsonia“, održao je petu redovnu skupštinu i izabrao odbor na čelu s predsjednikom Henrikom Duffekom, studentom medicine. Potpredsjednik je Josip Hartl, student prava, blagajnik Stjepan Sekulić, knjižar Andro Brlić, a arhivar Jozo Pilar.

1916. godine održana je krunidba bl. Karla Habsburškog za hrvatskog i ugarskog kralja. Bila je to posljednja krunidba jednog Habsburgovca za hrvatskog vladara, budući da je dvije godine kasnije ta dinastija izgubila vlast nad Hrvatskom. Ceremonija krunidbe održana je u Budimpešti, a korištena je slavna kruna sv. Stjepana – koju Mađari nazivaju i Svetom krunom. Budući da stoljećima nije bilo zasebne hrvatske krune u materijalnom obliku, ugarska kruna sv. Stjepana rutinski je korištena i kao hrvatska kraljevska kruna pri krunidbenim svečanostima. Blaženi Karlo Habsburški u vrijeme krunidbe imao je 29 godina, a prijestolje je naslijedio nekoliko mjeseci ranije od preminulog cara Franje Josipa (krunidba je uvijek održavana nekoliko mjeseci nakon stupanja na prijestolje, jer je bilo potrebno vrijeme da se organiziraju svečanosti). Bila je to 1916. godina, usred Prvog svjetskog rata. Karlo je u međuvremenu već bio preuzeo vrhovno zapovjedništvo nad čitavom austrougarskom vojskom. Svečanost krunidbe bila je dosta požurivana, kako zbog ratnih uvjeta, tako i zbog činjenice da je kralj trebao odobriti državni budžet prije kraja godine (stoga je krunidba bila 30. prosinca!). Unatoč žurbi, zanimljivo je da je ceremonija snimana filmskim kamerama. Dapače, to je bila i ostala jedina krunidba habsburških vladara koja je ikada snimljena na filmu.Već sljedeće godine car i kralj Karlo, koji je po svemu sudeći bio izuzetna osoba, poduzeo je korake da zaustavi Prvi svjetski rat. Obratio se putem tajnih kanala silama Antante, pokušavajući dogovoriti sklapanje mira. Međutim, kad su to Nijemci saznali, oštro su ga prekorili. Karla Habsburškog proglasio je papa bl. Ivan Pavao II. 2004. godine katoličkim blaženikom, a u toku je i proces njegova proglašenja svetim.

1924. godine rođen je u Podvinju Antun Krajnović Kepi. Građansku školu završio je u Brodu, a Fakultet političkih nauka u Beogradu. Antifašističkom pokretu pristupio je 1943. godine kao devetnaestogodišnjak. Nakon rata vršio je razne političke funkcije. Bavio se pitanjima javnog mijenja i informiranja, zalagao za izgradnju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, novog TV centra u Zagrebu, osnivanje Fakulteta informatike u Varaždinu, pokretanje lista Novine mladih i časopisa Naše teme. Bio je dugogodišnji predsjednik Vjesnika i Vjesnika u srijedu. Profesionalno se prestao baviti politikom 1972. zbog neslaganja s odlika donesenim u Karađorđevu. Od tada radi na području informatike, a od 1984. je u mirovini. Počasni je predsjednik Kluba Brođana u Zagrebu. Danas živi u Brodu u kojem je godinama bio sudionik izgradnje prometne, gospodarske, društvene, kulturne i sportske infrastrukture.

1938. godine rođena je u Bosanskom Brodu Ljiljana Molnar Talaić, poznata operna pjevačica. Studij pjevanja završila je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu i potom bila 15 godina članica Sarajevske opere. Prvakinja opere HNK u Zagrebu je od 1975. godine. Od 1980. Godine profesorica je u Firenzi sa Zubin Mehtom, a vrhunac doživljava nastupima u newyorškom Metropolitanu, bečkoj Državnoj operi, festivalu u Veroni i drugdje. Smatra se najboljom Aidom svog doba.

1961. godine svečano je u promet pušten željeznički most preko Save kod Slavonskog Broda. Most je povezivao Slavonski i Bosanski Brod. Na svečanosti otvorenja nazočilo je oko 15.000 građana brodskog i dobojskog kotara.

Ostali događaji:

 • 1460. dogodila se krvava bitka u engleskom Ratu ruža, kod grada Wakefielda u pokrajini York.
 • 1606. godine zaplovila su na putu za Ameriku tri broda s iseljenicima. Imena brodova bila su Susan Constant, Discovery i Godspeed, a na njima je bilo ukupno 105 putnika i 39 članova posade.
 • 1851. godine rođen je Asa Griggs Candler, čovjek koji se silno obogatio proizvodnjom i prodajom Coca-Cole.
 • 1854. godine utemeljena prva naftna kompanija u SAD, Pennsylvania Rock Oil Company koja je, prilično iznenađujuće, sjedište imala u New Yorku a ne u Texasu.
 • 1861. godine, samo dan prije Stare godine, američka je administracija odlučila ukinuti plaćanja u zlatu, potpuno se prebacivši na papirnate novčanice i kovanice.
 • U požaru u kazalištu koji se dogodio na današnji dan 1903. godine u Chicagu stradalo je 600 žrtava.
 • 1911. godine Sun Yat-sen izabran je za prvog predsjednika Republike Kine.
 • U Petrogradu je ubijen Rasputin na današnji dan 1916. godine.
 • 1922. osnovan je Sovjetski Savez.
 • Edwin Hubble je 1924. objavio otkriće da neke od nebula (maglica) nisu dijelovi Mliječnog puta, već se radi o zasebnim galaksijama, izvan Mliječnog puta.
 • Prva linija podzemne željeznice u Aziji otvorena je 1927. u Tokiju.
 • Pripadnik rumunjske organizacije „Željezna garda“ ubio je 1933. godine premijera Iona Ducu.
 • 1947. godine komunisti su prijeteći oružjem prisilili posljednjeg rumunjskog kralja na abdikaciju.
 • 1950. godine Vijetnam, Laos i Kambodža postale su neovisne od Francuske.
 • Prvi put su 1953. godine pušteni u prodaju televizori u boji.
 • 1977. Ted Bundy pobjegao je iz zatvora.
 • 1993. godine, za vrijeme pape Ivana Pavla II. uspostavljeni su puni diplomatski odnosi između Svete Stolice i države Izrael.
 • 2006. godine nad iračkim predsjednikom Saddamom Husseinom je izvršena smrtna kazna vješanjem.
Rođeni na današnji dan su: Tit Flavije, rimski car (39.), turski sultan Ahmed III. (1673.), Aleksandar Alagović, zagrebački nadbiskup (1760.), njemački književnik Theodor Fontane (1819.), Rudyard Kipling, engleski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost (1865.), engleski filmski redatelj Carol Reed (1906.), Tiger Woods, američki igrač golfa (1975.), američki košarkaš LeBron James (1984.).
 
Umrli na današnji dan su: papa sv. Feliks (274.), Rikard Plantagenet, vojvoda od Yorka (1460.), Jakob Fugger (1525.), papa Inocent IX. (1591.), sv. Ivan Franjo Régis (1640.), Jan Baptist van Helmont (1644.), nadvojvoda Ferdinand Karlo (1662.), Robert Boyle (1691.), Nicholas Taaffe (1769.), Francis Lewis (1803.), José Rizal (1896.), Hans Niels Andersen (1937.), Romain Rolland (1944.), nadvojvoda Eugen od Austrije (1954.), Trygve Lie (1968.), Melba Rae (1971.), Giuseppe Occhialini (1993.), David Bale (2003.), Artie Shaw (2004.), Terry Peck (2006.), Abdurrahman Wahid (2009.), Bobby Farrell (2010.), Beate Sirota Gordon (2012.), Rita Levi-Montalcini (2012.).
 
Citat dana: „Nitko ti ne može sjesti za vrat, ako se ti sam ne pogneš.“ ~ Martin Luther King, Jr.
Zadnje vijesti

Jeste li vidjeli Dražena Filkovića?

Počinje obnova mosta kod Ade

Domagoj i Tomislav hodaju Hrvatskom s ciljem zaštite životinja

NAJČITANIJE DANAS

Humanitarni koncert

Za studentske stipendije Zaklade Prsten zapjevali poznati glazbenici

FOTO GALERIJA

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“

Rekordnih 260 sudionika tradicionalne Tijelovske biciklijade

Brodsko-posavska županija u 'zlatnoj sredini' po povlačenju novca iz Programa ruralnog razvoja