Zbog sve većeg zagađenja udruge najavljuju tužbu protiv Rafinerije Brod

Iako su uglavnom zadovoljni ishodom nedavnog sastanka s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Ministarstva vanjskih i europskih poslova, vezano za onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, predstavnici Udruge Eko integral te Građanske inicijative za čist zrak ipak najavljuju pokretanje tužbe protiv Rafinerije Brod zbog narušavanja zdravlja i ugrožavanja života.

Autor: bportal | Datum objave: 09.02.2017


 Naime, od početka 2017. godine Brođani su udisali onečišćeni zrak 25 dana, a alarmantna onečišćenja nastavljaju se i dalje, piše Glas Slavonije.

Od 1. siječnja do 31. siječnja 2017. godine dnevne koncentracije lebdećih čestica PM10 izmjerene na mjernoj postaji Slavonski Brod 2 prelazile su 24-satnu graničnu vrijednost. Dnevna granična vrijednost lebdećih čestica (PM10) od 1. siječnja do 31. siječnja 2017. godine prekoračena je čak 23 puta, a sukladno Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku, ona ne smije biti prekoračena više od 35 puta tijekom kalendarske godine. Granična vrijednost sumporovodika u navedenom je razdoblju prekoračena 34 puta na mjernoj postaji Slavonski Brod 1 te 20 puta na mjernoj postaji Slavonski Brod 2. Sukladno navedenoj Uredbi, ona ne smije biti prekoračena više od 24 puta tijekom cijele kalendarske godine. Zabilježena su i značajna prekoračenja dnevne koncentracije sumporova dioksida, a tijekom kalendarske godine ona ne smije biti prekoračena više od triputa.

Slavonski Brod je na Državnoj mreži za praćenje kvalitete zraka i proteklog tjedna bio u crvenom. Kontinuirano su se mjerila alarmantno visoka onečišćenja. Najčešće lebdećih čestica PM2.5 i PM10, ali i benzena, sumporovodika, sumpor dioksida i dušikovog dioksida. Iako je granična vrijednost 50 mikrograma, više od 12 sati koncentracija nije pala ispod 100, a u jednom je trenutku izmjerena iznimno visoka koncentracija od 315. U isto je vrijeme mjerna postaja u Bosanskom Brodu mjerila enormnih 997.

- Uglavnom smo zadovoljni zaključcima sastanaka kod državnog tajnika Ante Čikotića, gdje smo prihvatili predložene smjernice za plinofikaciju, koja bi se mogla odraditi do kraja ove godine. U tome bi veliku ulogu imala Republika Hrvatska gradnjom plinovoda do visećeg mosta - rekao je Peter Tot Đerđ iz Eko – integrala.

“Iako je Bosna i Hercegovina potpisnik ESPO konvencije, zbog činjenice da je ona potpisana 2009., godinu dana nakon početka rada Rafinerije Brod, u Republici Srpskoj tvrde da Rafinerija ne podliježe Konvenciji“, kaže Tot Đerđ. 

Zadnje vijesti

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Otvorena izložba povodom 50 godina od prvog održanog kongresa Roma u Londonu

Odjel pedijatrije dobio još jednu vrijednu donaciju

FOTO GALERIJA

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“

Marsonija predstavila dresove za novu sezonu

Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta