Zbog nove varijante virusa restrikcije za prelazak granice

Nacionalni stožer Civilne zaštite održao je konferenciju za medije, na kojoj je načelnik Stožera Davor Božinović najavio nove restrikcije za ulazak u zemlju. Uvest će se mjera zabrane ili obvezne karantene nakon dolaska iz afričkih zemalja u kojima se pojavila nova mutacija koronavirusa.

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.11.2021
Zbog nove varijante virusa restrikcije za prelazak granice


 Nacionalni stožer Civilne zaštite održao je konferenciju za medije, na kojoj je objavio nove informacije o epidemiološkoj slici u Hrvatskoj, piše dnevnik.hr.

''U posljednja 24 sata zabilježeno je 5460 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 34.731. Među njima je 2496 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 325 pacijenata. Preminulo je 75 osoba'', objavio je Nacionalni stožer uoči konferencije.

Među 75 preminulih osoba njih je 14 bilo cijepljeno, a jedan od njih cijepljen je s tri doze, rekla je na konferenciji zamjenica ravnatelja HZJZ-a Vera Katalinić Janković.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak otkrio je da je Hrvatska treća u Europi po broju novozaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana. Dodao je i da najveću incidenciju u Hrvatskoj imaju  Međimurska županija s 2353 slučaja i Zagrebačka s 2090. Najnižu ima Istarska.

Što se zna o novom soju?

Više detalja o novoj mutaciji koronavirusa rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić. ''Ovo što se zasad zna je da je na razini šiljastog, spike proteina nađeno oko 30 mutacija. Dogovoreni su sastanci na svjetskoj razini kako bi se istražilo što to znači. Ta varijanta može utjecati na cjepiva i lijekove. To treba maksimalno brzo ispitati'', rekla je.

''Ono što je zasad dobro jest da nema puno dokazanih slučajeva u Africi niti izvan same Afrike. Vjerujem da ćemo u narednim tjednima znati više o tom virusu'', kaže Markotić.

Capak se nadovezao rekavši da bi ovaj soj ''mogao imati puno veći potencijal širenja''. ''Ali još je puno prerano o tome govoriti i pitanje je kako će se ta varijanta širiti izvan Južne Afrike, gdje je procijepljenost manja od 10 posto'', kazao je.

COVID potvrde kraće će trajati

Davor Božinović je komentirao skraćivanje trajanja COVID potvrda, za koje je najavio da će umjesto godine dana trajati devet mjeseci. Na pitanje novinara kada se to može očekivati, rekao je da se odluka iz Europske unije očekuje sredinom prosinca.

''Ostavit će se jedan period kako bi se ti ljudi uspjeli dodatno procijepiti trećom dozom. Duljina trajanje COVID potvrde nakon primanja booster doze se još ispituje. Mi držimo godinu dana, ali još se ispituje. Imunitet pada u petom ili šestom mjesecu nakon što se osobe cijepe s dvije doze s Pfizerom, Astrom, Modernom i Johnsonom'', rekao je Božinović.

Capak je objasnio i što s COVID potvrdama osoba koje su preboljele zarazu koronavirusom i naknadno se cijepile.

''Osoba koja je preboljela COVID i nakon toga se cijepila jednom dozom mogla je dobiti COVID potvrdu. Ako je osoba preboljela i nakon toga se cijepila s dvije doze, onda se računa da je primila tri doze - preboljenje prva doza, prvo cijepljenje druga doza i drugo cijepljenje treća doza'', pojasnio je.

Kada je riječ o COVID potvrdama, Božinović je istaknuo da se one ne mogu lažirati. ''Policija sve kontrolira. Mogu se izreći i kazne koje su predviđene i do tri godine zatvora'', rekao je.

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“