Završetak radova na gradnji mosta kod Svilaja 2019. godine?

Gradilište mosta preko Save kod Svilaja danas su posjetili čelnici Hrvatskih autocesta i državni tajnik Ministarstva prometa i infrastrukture. Intenzivirani su radovi na tom mostu koji je zajednička investicija vlada Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ukupno teška više od 22 milijuna eura.

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.07.2017
Završetak radova na gradnji mosta kod Svilaja 2019. godine?


Most preko rijeke Save sastavni je dio međunarodnog pan - europskog cestovnog koridora 5C "Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo - Ploče", koji je dio europske mreže autocesta s oznakom E-73, a ujedno je i kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Izgradnja mosta Svilaj zajednička je investicija Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, pri čemu svaka država financira 50 posto ugovorene vrijednosti radova. Ukupna vrijednost ugovorenih radova za izgradnju mosta iznosi 22.308.022,34 EUR bez PDV-a.

Financiranje hrvatskog dijela mosta osigurano je sredsredstvima Europske unije, Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility — CEF) u iznosu od maksimalno 57,97 posto vrijednosti opravdanih troškova izgradnje te kredita EIB-a. Hrvatskim autocestama u tu svrhu su iz CEF fonda dodijeljena bespovratna sredstva u maksimalnom iznosu od 7.194.077 EUR.

Za izvođača radova izgradnje mosta izabrana je Poslovna udruga koju čine Viadukt d.d. Zagreb i Hering d.d. Široki Brijeg, međutim obzirom na poslovnu situaciju tvrtke Viadukt d.d., u cilju iznalaženja rješenja za nastavak radova i završetak projekta, HAC je zajedno s resornim ministarstvom poduzeo sve potrebne aktivnosti kako bi se nastavila provedba projekta odnosno kako bi se radovi izvodili nesmetano.

Ugovorni partneri Viadukt d.d. i Hering d.d. sklopili su Sporazum o novoj raspodjeli posla kojom je partner Hering d.d. krajem mjeseca travnja preuzeo izvođenje svih preostalih radova na izgradnji mosta Svilaj.  Sukladno potpisanom Sporazumu između izvođača radova, potpisan je i dodatak osnovom Ugovoru, kojim je između ostalog partner Hering postao vodeći partner, a čime su se stekli svi uvjeti za nastavak radova. Važno je napomenuti da zbog situacije s partnerom Viadukt radovi na izgradnji mosta Svilaj niti u jednom trenutku nisu bili obustavljeni bez obzira što su se izvodili smanjenom dinamikom.

Hrvatskim autocestama ovaj projekt je od iznimne važnostikao i završetak cijelog projekta autoceste A5. Novim četverogodišnjim Programom građenja i održavanja javnih cesta (2017-2020), koji je 11.05.2017. godine donijela Vlada Republike Hrvatske, do 2020. godine planiran je završetak tehnološke cjeline koridora Vc, koja bi bila u prometu i pod naplatom od Belog Manastira preko Osijeka sa spojem na autocestu A3 i u nastavku preko graničnog prijelaza Svilaj spojena s Bosnom i Hercegovinom. 

Prema riječima direktora HAC-a Josipa Draženovića, radove su obišli kako bi se upoznali s daljnjom dinamikom izgradnje mosta te važnosti ove prometno-građevinske investicije, a koju je prepoznala i Europska unija dodjelom sredstava iz Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility – CEF) u iznosu od 58% vrijednosti hrvatskog dijela investicije. Riječ je o velikom infrastrukturnom projektu na koridoru Vc kojim će se povezati Hrvatska i BiH, odnosno autoceste s hrvatske i bosanskohercegovačke strane rijeke Save.

Most kod Svilaja, dužine 640 metara i širine 29 metara, imat će po tri trake u oba smjera. Izgradnju zajednički, putem EU fondova, financiraju Hrvatska i BiH. Izvođač radova je poslovna udruga Viadukta i kompanije Hering Široki Brijeg, a planirani rok završetka radova je dvije godine. Kako je kazao državni tajnik Tomislav Mihotić,  riječ o projektu važnom i za Hrvatsku i za BiH, jer spaja dvije države i povezuje ih s europskom mrežom autocesta.

Zadnje vijesti

U Selni rođen novinar i publicist Ilija Maoduš

U pucnjavi u Slavonskoj ulici ozlijeđena jedna osoba

Prijavi se i postani nogometni sudac

FOTO GALERIJA

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije

Svečano blagoslovljeno novo sjedište i pastoralni centar Župe blaženog Alojzja Stepinca