Završena prva mobilnost učenika Ekonomsko-birotehničke škole u sklopu Erasmus+ projekta S.T.E.P.+

Učenici Ekonomsko-birotehničke škole vratili su se s prve mobilnosti u sklopu Erasmus+ KA2 projekta S.T.E.P.+, koja je trajala od 26. do 31. siječnja 2020. u Champagnolu u Francuskoj. U mobilnosti je sudjelovalo 9 učenika škole, u pratnji profesorica Mirte Kos Kolobarić, Marije Deanković i Ane Radočaj.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.02.2020
Završena prva mobilnost učenika Ekonomsko-birotehničke škole u sklopu Erasmus+ projekta S.T.E.P.+
 Francuska škola domaćin bila je Lycee Paul Emile Victor, koja je ujedno i koordinator projekta. Teme ove mobilnosti bile su ekoturizam i održivi razvoj. Prvoga dana mobilnosti učenike je pozdravio ravnatelj škole domaćina, Stéphane Arru, koordinatorica projekta, Francoise Moutenet te predstavnici gradskih vlasti.

Učenici iz svake partnerske škole predstavili su svoj grad i školu kroz video uratke koje su snimali u posljednja 3 mjeseca, a kroz prezentacije prikazali su mogući štetni utjecaj turizma na neka mjesta u svojim regijama. Zatim su s kolegama iz Poljske, Italije i Francuske oformili međunarodne timove te surađivali na projektnim zadacima tijekom cijeloga tjedna. 

Zadaci koji su uslijedili sljedećih dana bili su raznovrsni. Stariji učenici iz škole domaćina  održali su prezentacije o održivosti i mogućim rješenjima za smanjenje negativnog utjecaja turizma na okoliš. Učenici su posjetili i skijalište Foncine gdje su se morali snalaziti pomoću karte. Ujedno su, kako nije bilo puno snijega, imali prilike vidjeti kako globalno zatopljenje može utjecati na turizam. No, isto tako su i mogli kritički razmišljati i uočiti načine pomoću kojih turizam može postati održiv i ne štetiti okolišu. Na primjer, na skijalištu postoje snježni topovi koji proizvode umjetni snijeg. Oni u ovom slučaju nisu štetni jer koriste vodu iz obližnjih jezera i već postoji sustav cijevi koji dovodi vodu do njih. Voda se nakon topljenja snijega vraća natrag u tlo i tako stalno cirkulira.

U skijalištu La Serra posjetili su volonterku koja radi sa skijašima s invaliditetom. Pokazala je opremu koju koriste za skijaške discipline, ovisno o vrsti invaliditeta. Kako ta posebna skijaška oprema ima prilično visoku cijenu, sredstva se nabavljaju na razne načine. Jedan od njih je prihod kojega škole ostvaruju od recikliranja plastičnih čepova s boca.

Na temelju svega što su vidjeli i čuli na skijalištima, učenici su počeli s radom na krajnjem zadatku i ishodu ove mobilnosti – izradi makete idealnog skijališta koje bi kombiniralo održivost, tradiciju, pristup ljudima s invaliditetom i poduzetništvo, a opet bilo privlačno različitim skupinama turista. Za izradu makete koristili su materijale koji se mogu reciklirati, a svaka maketa je pokazala kreativna i lako izvediva rješenja za proizvodnju energije te smanjenje negativnog utjecaja na okoliš. Za svaku maketu izrađeni su logo i reklama.

Tijekom ove mobilnosti učenici su razvili i svoje jezične vještine, vještine timskog rada te poduzetničke vještine. Stekli su nova prijateljstva, nova iskustva i dobili uvid u način života vršnjaka u drugim europskim zemljama.

Osim što su tijekom mobilnosti nastavnici vodili po jedan tim učenika i pomagali im u radu, za njih je organizirano i stručno usavršavanje i nekoliko kulturoloških aktivnosti. 

Sljedeća mobilnost planirana je za svibanj ove godine, kada će Ekonomsko-birotehnička škola biti domaćin. Tema mobilnosti bit će kulturno nasljeđe kao turistički proizvod, kaže mr.sc. Mirta Kos Kolobarić, koordinatorica projekta,

Zadnje vijesti

Sutra u 13 sati kreće prodaja ulaznica za utakmicu Marsonije i Junaka

COVID-19 ambulante započinju s radom 09.07.2020.

Vozio pod utjecajem alkohola pa zadržan u policiji do otriježnjenja

SPORT

Kvalifikacija za 2. HNL

Sutra u 13 sati kreće prodaja ulaznica za utakmicu Marsonije i Junaka

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja