Završen tehnički pregled mosta Svilaj na koridoru Vc

Kako su priopćili iz Hrvatskih autocesta, most preko rijeke Save kod Svilaja završen je u cijelosti.

Autor: Brodportal | Datum objave: 03.07.2020
Završen tehnički pregled mosta Svilaj na koridoru Vc


 Objekt je bez uvjetnih primjedbi prošao tehnički pregled nakon čega slijedi izdavanje uporabne dozvole. Puštanje u promet bit će po dovršetku radova na dijelu trase u Bosni i Hercegovini. Izgradnja ovog važnog međudržavnog infrastrukturnog projekta započela je 2016. godine. Most je zajednička investicija Republike Hrvatske (Hrvatske autoceste d.o.o.) i Bosne i Hercegovine.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 171.825.856,15 kuna, temeljem međudržavnog Sporazuma svaka država financira projekt s udjelom od 50%, udio Republike Hrvatske u investiciji iznosi 85.912.928,08 kn (11.679.674.10 € ), od čega je 57,97% sufinancirano bespovratnim sredstvima Europske unije, odnosno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF). Radove na izgradnji mosta izvodila je tvrtka Hering d.d.

Građevina ukupne duljine 660 i širine 29 metara, sastoji  se od dva zasebna objekta (uzvodni i nizvodni) od kojih svaki ima tri vozna traka.

Most se nalazi na koridoru Vc Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, dionici Sredanci - granica BiH. Most je ujedno  i kontaktna točka autocestovne mreže Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Po puštanju u promet,  u punoj prometnoj funkciji biti će ukupno 59 km autoceste A5.  Također je važno istaknuti da će se značajan dio teretnog prometa s graničnog prijelaza Slavonski Brod - Brod, preseliti na granični prijelaz Svilaj, što će rezultirati velikim rasterećenjem prometa na samom graničnom prijelazu kao i prometog opterećenja  kroz sam Slavonski Brod. Omogućit će se  i funkcionalnost koridora Vc, bolja prometna povezanost RH i BIH kao i integracija u mrežu TEN-T, prioppćili su iz HAC-a 

Zadnje vijesti

Vraćaju nam se manifestacije, fešte, proslave...

Počinje obnova mosta na Savi kod Ade u Slavonskom Brodu

Završio 5. VukovART: Vukovarsku galeriju obogatilo deset vrhunskih street art djela

VIJESTI

Raspisan natječaj

Ministarstvo obrane prima 50 kandidata/kandidatkinja za časnike/časnice

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan Općine Okučani

Tisuće hodočasnika na slavlju svetkovine svetog Antuna u Podvinju

Srebrni jubilej građenja žive Crkve u brodskoj župi Bezgrešna Srca Marijina

Brojni hodočasnici u Podvinju, na trodnevnici uoči svetkovine 'sveca cijelog svijeta'

30. obljetnica osnutka 3. bojne 3. gardijske brigade Hrvatske vojske