Zatvorena nuklearna centrala u Černobilu

Dogodilo se na današnji dan 15. prosinca

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 15.12.2019
Zatvorena nuklearna centrala u Černobilu
 37. Rođen Neron, rimski car.

1789. u Zagrebu, poletio je Krsto Mazarović na prvi let balonom u čitavoj hrvatskoj povijesti. Na prvom letu balon se  zadržao oko pola sata, a zatim se uspješno prizemljio na jednu livadu u blizini Save.

1832. rodio se Alexandre Gustave Eiffel, jedan od najpoznatijih konstruktora na svijetu.

1840. Napoleonovo je tijelo pokopano u Domu invalida u Parizu.

1890., ubijen je jedan od najpoznatijih indijanskih poglavica u povijesti – Bik Koji Sjedi.

1891. James Naismith izumio je košarku.

 1898. otvoren je Umjetnički paviljon u Zagrebu.

1905. Na željezničkim postajama Slavonski Šamac, Čepin i Đakovo otvoreni brzojavni uredi.

1928. pušten je u promet drugi kolosijek na pruzi do Beograda. Početkom veljače sljedeće godine dovršen je do Novske drugi kolosijek pruge prema Zagrebu. Tek nakon Drugog svjetskog rata on je produžen, ali samo do Dugog Sela. 

1930. Nova Gradiška je službeno proglašena gradom. 

1935. u Brodu se obilježava stogodišnjica hrvatske himne Lijepa naša domovina koju su napisali i uglazbili Antun Mihanović i Josip Runjanin. Desetine hrvatskih barjaka sa šahovnicama vijorilo se ispred svečane tribine podignute ispred bivše zgrade Prve hrvatske štedionice na glavnom gradskom trgu gdje se okupilo oko. oko 20.000 ljudi.  

1939. Možda i najpoznatiji film svih vremena, s najvećom zaradom u povijesti ,Prohujalo s vihorom, imao je premijeru na današnji dan u Atlanti.

1990. Nakon što su „Špegeljevi kalašnjikovi“ podijeljeni onima koji su ih htjeli primiti na „čuvanje“ 15. prosinca 1990. došlo je, u skladu s tadašnjim zakonskim propisima, do formiranja prvih  naoružanih skupina na općini Slavonski Brod, koje su ušle u sastav pričuvne policije. Osobe, koje su primile prve kalašnjikove ušli su u pričuvne policijske postrojbe, dobili su iskaznice pričuvnog policajca, čime su, i podijeljeno oružje  i naoružane osobe, legalizirani te stavljeni pod  nadzor i policijsku kontrolu.

1992. U prostorijama župne crkve u Novoj Biloj, koja je opkoljenim Hrvatima Lašvanske doline služila za zbrinjavanje ranjenika još od 19. listopada 1992., službeno je na današnji dan osnovna ratna crkva-bolnica nazvana Franjevačka bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“.

1993. Župan dr. Jozo Meter i dogradonačelnik prof. Zvonimir Markotić  bili su domaćini delegaciji njemačkog  grada Weimara, grada čiji je konvoj u Slavonski brod  dovezao humanitarnu pomoć vrijednu 200 tisuća DEM. Ova humanitarna  pomoć namijenjena je  Vukovarcima, socijalno ugroženom domicilnom stanovništvu,  izbjeglicama smještenim u Slavonskom Brodu te mještanima  Dubočca, mjesta u zapadnom dijelu bivše općine Slavonski Brod.

2000. Zatvorena nuklearna centrala u Černobilu u Ukrajini u kojoj je 26. travnja 1986. eksplodirao jedan blok centrale izazvavši najtežu nuklearnu katastrofu od početka upotrebe nuklearnih centrala.

2002. Promatrači UN službeno završili misiju na Prevlaci, započetu u ožujku 1992. i predali vlastima Hrvatske kontrolu na tim poluotokom.

2007. Dubrovačka plivačica Sanja Jovanović na EP u kratkim bazenima u Debrecinu osvojila povijesno zlatno odličje za hrvatsko plivanje. Pedeset metara leđno preplivala je za 26.50 sekundi, što je u tom trenutku bio novi svjetsku rekord.

2009. Pred  punim gledalištem Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu predstavljena knjiga  - dokument  Jerka Zovka - „Rat u Bosanskoj Posavini 1992“, čiji su nakladnici Posavska Hrvatska i Grad Slavonski Brod. Autorov motiv za pisanje ove obimne knjige od 77o stranica, kako je rečeno na promociji, bilo je da se dozna prava istina o uzrocima pada Bosanske Posavine kako bi se skinula ljaga s hrvatskih branitelja nepravedno optuženih za gubitak Posavine kojoj su „kumovali“ njima nedokučivi politički ciljevi.

2011. Novom hotelu Art u Slavonskom Brodu vlasnika Željka Račkog dodijeljena je kategorizacija - četiri zvjezdice. Hotel Art  nudi dva restorana,  salu za sastanke  i raspolaže s  111 ležaja.

2014.  Poznati brodski ugostitelj Rajko Čuljak kupio je. Hotel Park u središtu Slavonskog Broda. Novi vlasnik ima zatvorenu financijsku konstrukciju za njegovu  sanaciju, a prostori će biti u funkciji koju je imao Hotel Park- ugostiteljstvo  i turizam s tim što će objekt imati kat više i 40 soba.

2016.  Centar 112 Slavonski Brod, sljedbenik broja 985 i Službe za motrenje i obavješćivanje, obilježio 25. godišnjicu Službe. Broj 112 je u Europskoj uniji uveden još 1991. godine, a cilj je bio da se osobama i građanima koji se kreću kroz više zemalja EU omogući jedinstven broj preko kojeg mogu dobiti pomoć bilo koje službe. 

Rođeni na današnji dan su: francuski slikar Henri Matisse (1869.), Don Johnson, američki glumac (1949.), hrvatska glumica Katja Zubčić (1952.).

Umrli na današnji dan su: Glenn Miller, američki glazbenik (1944.), Wolfgang Ernst Pauli, fizičar (1958),  Walt Disney, čovjek s najviše osvojenih Oskara u povijesti (1966),  Juraj Baldani, hrvatski likovni kritičar i pisac (2010).

Zadnje vijesti

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Završen tehnički pregled mosta Svilaj na koridoru Vc

Sve ozbiljnije epidemiološko stanje u županiji, raste broj novooboljelih

VIJESTI

Svečano uručeni ugovori razvojnih projekata od oko 85 milijuna kuna

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika

Obnavlja se Mjesni dom J. J. Strossmayer

Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG

4. smotrom folklora i etno revijom počelo “Ljeto u Sibinju”