Zatvoren Savski most, počeo rat u Bosni

Započeo Drugi opijumski rat, otkriven planetoid Croatia, izašao prvi broj Time, rođen Zvonimir Podkovac, počeo rat u Bosni

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 02.03.2013


Gabriel Condulmer postao je papa Eugen IV. 1431. godine.

1520. godine rođen je Matija Vlačić Ilirik, hrvatski protestantski teolog, povjesničar, crkveni povjesničar i filolog. Školovao se u Veneciji i Njemačkoj, a 1544. godine na Wittenberškom protestantskom sveučilištu postaje magistar slobodnih umijeća, te profesor hebrejskog i grčkog jezika. Već tada je bliski suradnik Luthera i Melanchthona, a od 1549. godine otvoreno istupa kao idejni pokretač borbe protiv pape, cara te pomirljive struje Melanchthona i njegovih pristaša. Napisao je i objavio oko 250 radova. Glavni je organizator, jedan od urednika i pisaca monumentalne Crkvene povijesti, poznate i pod nazivom Magdeburške centurije. Najzrelije i najopsežnije djelo mu je Ključ Svetog Pisma. 

Drugi opijumski rat započele su Francuska i Velika Britanija 1856. godine objavom rata Kini, tijekom kojega se europskim, a poglavito engleskim trgovcima, pokušalo osigurati nesmetan izvoz opijuma i maka iz kineskih provincija.

1875. godine u pariškoj operi prvi put je izvedena Bizeova opera «Carmen».

Rusko-turski  rat završen je mirom u San Stefanu 1878. godine, te je Bugarska postala autonomna kneževina u Osmanskom Carstvu. 

1906. godine otkriven je planetoid sa zvjezdarnice Königstuhl-Heidelberg u Njemačkoj. Nazvan je Croatia i promjera je 28.452 kilometra koji se nalazi na putanji između planeta Marsa i Jupitera, na udaljenosti od otprilike 469 milijuna kilometara od Sunca. Otkrio ga je astronom dr. August Kopff, a nazvan je Croatia prema prijedlogu direktora zvjezdarnice, profesora Maxa Wolfa, i to u čast utemeljenja Zvjezdarnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva u Zagrebu (današnja Zvjezdarnica Zagreb u Popovom tornju na vrhu Opatičke ulice). Taj planetoid obilazi sunce otprilike svakih 5 i pol godina, a promjerom je veći od naseljenog područja grada Zagreba.

Nacionalni savjetodavni odbor za aeronautiku (NACA), prethodnik NASA-e osnovan je 1915. godine.

Rusija je s Centralnim silama potpisala Mir u Brest-Litovsku i izašla iz Prvog svjetskog rata 1918. godine.

Prvi broj kultnog američkog tjednika TIME izašao je 1923. godine. Pokrenut od strane Britona Haddena i Henryja Lucea, Time, koji je ponekad definiran kao akronim za The International Magazine of Events, bio je prvi tjedni magazin pokrenut u SAD-u, a uskoro je počeo izlaziti i u drugim dijelovima svijeta.

Italija je 1924. godine aneksirala Slobodnu državu Rijeku, stvorenu 1920. godine. Vlada malene fiumanske države nije priznala Rimski ugovor potpisan između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije te je još neko vrijeme nastavila svoj rad u izgnanstvu.

1926. godine na današnji dan rođen u Slavonskom Brodu baletni plesač i publicist Zvonimir Podkovac. Nastupao je u ansamblu Ballets de Paris de Roland Petit, trupi Ljudmile Čerine i u Theatre d`Árt du Ballet. Objavljivao je brojne članke o baletu i prevodio, a koautor je monografije «Mia Čorak Slavenska».

Gradonačelnik Broda 1894. Stjepan pl. Horvat, koji je gradu, odnosno brodskoj sirotinji ostavio svoju palaču u Starčevićevoj ulici broj 8, umro je na današnji dan 1927. godine.

1931. godine Sjedinjene Američke Države službeno prihvaćaju «The Star-Spangled Banner» kao nacionalnu himnu.

NASA je 1969. godine lansirala misiju Apollo 9 kako bi izvršila testiranje lunarnog modula koji će biti korišten u prvom ljudskom letu na Mjesec.

 1992. godine zbog pucnjave i detonacija koji su dopirali iz Bosanskog Broda, građani Slavonskog Broda, putem radija, upozoreni su da se ne približavaju savskoj obali, a odmah zatim zatvoren je i most. Daljnji događaji pokazali su da su Srbi iz tzv. srpske općine Bosanski Brod krenuli u napad na grad i došli gotovo do mosta. U 18 sati u Slavonskom Brodu prekinuta je nastava u svim školama. Počeo je rat u Bosni.

Američki pustolov Steve Fossett 2005. godine postao je prvi čovjek koji je bez zaustavljanja i uzimanja goriva samostalno avionom obletio cijelu zemaljsku kuglu.

Rođeni na današnji dan su: Alexander Graham Bell, američki fizičar i izumitelj (1847.), američka filmska glumica Jean Harlow (1911.), Josip Klima, hrvatski violinist i glazbeni pedagog (1927.), hrvatski pjevač, tekstopisac i glazbeni producent Dragan Lukić Luky (1970.), Jessica Biel, američka glumica (1982.).

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

ŽVK Marsonia ima još jednu reprezentativku!

Vanesa Tot osma najbolja kanuistica na svijetu

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Prijavite svoje klince na najzanimljiviju edukativnu vožnju na quad stazi, uz instrukcije iskusnog učitelja vožnje...

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu