Zatvoren Savski most, počeo rat u Bosni

Započeo Drugi opijumski rat, otkriven planetoid Croatia, izašao prvi broj Time, rođen Zvonimir Podkovac, počeo rat u Bosni

Autor: Dunja Penić | Datum objave: 02.03.2013


Gabriel Condulmer postao je papa Eugen IV. 1431. godine.

1520. godine rođen je Matija Vlačić Ilirik, hrvatski protestantski teolog, povjesničar, crkveni povjesničar i filolog. Školovao se u Veneciji i Njemačkoj, a 1544. godine na Wittenberškom protestantskom sveučilištu postaje magistar slobodnih umijeća, te profesor hebrejskog i grčkog jezika. Već tada je bliski suradnik Luthera i Melanchthona, a od 1549. godine otvoreno istupa kao idejni pokretač borbe protiv pape, cara te pomirljive struje Melanchthona i njegovih pristaša. Napisao je i objavio oko 250 radova. Glavni je organizator, jedan od urednika i pisaca monumentalne Crkvene povijesti, poznate i pod nazivom Magdeburške centurije. Najzrelije i najopsežnije djelo mu je Ključ Svetog Pisma. 

Drugi opijumski rat započele su Francuska i Velika Britanija 1856. godine objavom rata Kini, tijekom kojega se europskim, a poglavito engleskim trgovcima, pokušalo osigurati nesmetan izvoz opijuma i maka iz kineskih provincija.

1875. godine u pariškoj operi prvi put je izvedena Bizeova opera «Carmen».

Rusko-turski  rat završen je mirom u San Stefanu 1878. godine, te je Bugarska postala autonomna kneževina u Osmanskom Carstvu. 

1906. godine otkriven je planetoid sa zvjezdarnice Königstuhl-Heidelberg u Njemačkoj. Nazvan je Croatia i promjera je 28.452 kilometra koji se nalazi na putanji između planeta Marsa i Jupitera, na udaljenosti od otprilike 469 milijuna kilometara od Sunca. Otkrio ga je astronom dr. August Kopff, a nazvan je Croatia prema prijedlogu direktora zvjezdarnice, profesora Maxa Wolfa, i to u čast utemeljenja Zvjezdarnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva u Zagrebu (današnja Zvjezdarnica Zagreb u Popovom tornju na vrhu Opatičke ulice). Taj planetoid obilazi sunce otprilike svakih 5 i pol godina, a promjerom je veći od naseljenog područja grada Zagreba.

Nacionalni savjetodavni odbor za aeronautiku (NACA), prethodnik NASA-e osnovan je 1915. godine.

Rusija je s Centralnim silama potpisala Mir u Brest-Litovsku i izašla iz Prvog svjetskog rata 1918. godine.

Prvi broj kultnog američkog tjednika TIME izašao je 1923. godine. Pokrenut od strane Britona Haddena i Henryja Lucea, Time, koji je ponekad definiran kao akronim za The International Magazine of Events, bio je prvi tjedni magazin pokrenut u SAD-u, a uskoro je počeo izlaziti i u drugim dijelovima svijeta.

Italija je 1924. godine aneksirala Slobodnu državu Rijeku, stvorenu 1920. godine. Vlada malene fiumanske države nije priznala Rimski ugovor potpisan između Kraljevine SHS i Kraljevine Italije te je još neko vrijeme nastavila svoj rad u izgnanstvu.

1926. godine na današnji dan rođen u Slavonskom Brodu baletni plesač i publicist Zvonimir Podkovac. Nastupao je u ansamblu Ballets de Paris de Roland Petit, trupi Ljudmile Čerine i u Theatre d`Árt du Ballet. Objavljivao je brojne članke o baletu i prevodio, a koautor je monografije «Mia Čorak Slavenska».

Gradonačelnik Broda 1894. Stjepan pl. Horvat, koji je gradu, odnosno brodskoj sirotinji ostavio svoju palaču u Starčevićevoj ulici broj 8, umro je na današnji dan 1927. godine.

1931. godine Sjedinjene Američke Države službeno prihvaćaju «The Star-Spangled Banner» kao nacionalnu himnu.

NASA je 1969. godine lansirala misiju Apollo 9 kako bi izvršila testiranje lunarnog modula koji će biti korišten u prvom ljudskom letu na Mjesec.

 1992. godine zbog pucnjave i detonacija koji su dopirali iz Bosanskog Broda, građani Slavonskog Broda, putem radija, upozoreni su da se ne približavaju savskoj obali, a odmah zatim zatvoren je i most. Daljnji događaji pokazali su da su Srbi iz tzv. srpske općine Bosanski Brod krenuli u napad na grad i došli gotovo do mosta. U 18 sati u Slavonskom Brodu prekinuta je nastava u svim školama. Počeo je rat u Bosni.

Američki pustolov Steve Fossett 2005. godine postao je prvi čovjek koji je bez zaustavljanja i uzimanja goriva samostalno avionom obletio cijelu zemaljsku kuglu.

Rođeni na današnji dan su: Alexander Graham Bell, američki fizičar i izumitelj (1847.), američka filmska glumica Jean Harlow (1911.), Josip Klima, hrvatski violinist i glazbeni pedagog (1927.), hrvatski pjevač, tekstopisac i glazbeni producent Dragan Lukić Luky (1970.), Jessica Biel, američka glumica (1982.).

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Uskrsni sportski vikend u znaku nogometa

Završena druga faza projekta Okusi graničarskog posavlja

Na graničnom prijelazu Slavonski Brod čekanje pola sata

FOTO GALERIJA

Misa posvete ulja u požeškoj katedrali

Posljednji tjedan foto natječaja "Volim svoju županiju"

Dan Brodsko posavske županije proslavljen uz dodjelu županijskih priznanja i nagrada

Započelo ukrašavanje grada povodom blagdana Uskrsa

Sjajni nastup Mazatora na 100 milja Istre