Zatvoren promet na okupiranom dijelu autoceste Zagreb-Lipovac

Dogodilo se na današnji dan 24. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 24.04.2020
Zatvoren promet na okupiranom dijelu autoceste Zagreb-Lipovac
 1854. vjenčali su se u Beču tadašnji vladajući austrijski car Franjo Josip I. i bavarska princeza Elizabeta, poznata po nadimku Sissi.

1860. Na današnji dan Kotoriba u Međimurju postala je prvi hrvatski grad koji je dobio prugu. Riječ je bila o pruzi koja je povezivala Nagykanizsu u Mađarskoj s Pragerskim u Sloveniji, a koja je prolazila preko Kotoribe, Čakovca i Macinca u dužini od 41 kilometar. Druga po redu pruga u Hrvatskoj poznatija je jer je prolazila kroz Zagreb, na liniji Sisak – Zidani most, no otvorena je tek dvije godine kasnije (1862). 

1918. dogodila se prva tenkovska bitka u svjetskoj povijesti.  Sukobili su se skupine tenkova- britanski tip Mark IV i njemačkih tipa  A7V. Ova bitka iz Prvog svjetskog rata odigrala se u sjevernoj Francuskoj kada su Nijemci napali Britance sa 13 tenkova, no bili su prisiljeni povući se sa bojišnice.

1967. Hrvatski košarkaš Dino Rađa, osvajač dvije zlatne olimpijske medalje, svjetski prvak , višestruki klupski prvak Europe te uspješan NBA igrač, rođen je u Splitu na današnji dan.

1995.  Na današnji dan Srbi su zatvorili promet na okupiranome dijelu autoceste Zagreb-Lipovac. Glavni hrvatski pregovarač s okupacijskim vlastima RSK, Hrvoje Šarinić, izjavio je da će ukoliko autocesta ne bude otvorena do 25. travnja, hrvatska policija promet uspostaviti silom.  Idućeg dana autocesta je puštena u promet. A samo tjedan dana poslije je i oslobođena u oslobodilačkoj operaciji „Bljesak“.

2002. U svom domu u New Yorku u 94. godini umro Viktor F. Vajskopf,  fizičar i jedan od pronalazača atomske bombe, a kasnije  zagovornik kontrole nuklearnog oružja.

2005. Inauguracija pape Benedikta XVI. Na svečanoj misi na Trgu Svetog Petra u Vatikanu okupilo se oko 500.000 vjernika.

2005. rođen je prvi klonirani pas (Snuppy u Južnoj Koreji).

2009. Najveći američki proizvođač automobila General motors najavio je privremeno zatvaranje 13 tvornica u SAD i Meksiku, što bez posla ostavlja 26.000 radnika.

2011. Na današnji dan umro je Sathya Sai Baba, indijski duhovni vođa. Umro je u dobi od 84 godine u bolnici koju je sam dao sagraditi za siromašne Indijce.

Rođeni na današnji dan su: Ivan Filipović, učitelj i književnik (1823), Juraj Posilović, zagrebački nadbiskup (1834.), Richard Holbrook, američki diplomat (1941),  Barbara Streisand, američka  glumica (1942.), hrvatska povjesničarka, Jasna Turkalj (1962.), Dino Rađa, hrvatski košarkaš (1967.), kosovski političar, Hashim Thaci (1968.), Jure Košir, slovenski alpski skijaš (1972.).

Umrli na današnji dan su: sv. Baltazar Bogišić, hrvatski znanstvenik i pisac (1908.), Vanja Radauš, hrvatski kipar, slikar i pisac (1975.), Antun Bonifačić, hrvatski političar i novinar (1986.), Vjekoslav Rukljač, hrvatski kipar  (1997),  Petar Čalić, sociolog i svećenik (2010). 

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"