Zašto studirati u Rijeci?

Sada, kao studentica treće godine Filozofskog fakulteta u Rijeci, vjerujem kako sam sposobna prikazati način života pa tako i sam način studiranja u ovom primorskom gradu. Naime, Rijeka je grad koji nudi brojne fakultete, a time studentima ujedno i kvalitetnu naobrazbu.

Autor: Kristina Bobovečki | Datum objave: 03.03.2013


Sveučilište u Rijeci obuhvaća Medicinski fakultet, Pravni, Ekonomski, Filozofski, Građevinski, Tehnički, Pedagoški i Pomorski, no i Akademiju primjenjenih umjetnosti. U mjestu Ika, nedaleko od Opatije, nalazi se Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji isto tako pripada riječkom Sveučilištu. Godina 2011. vrlo je bitna godina vezana za Sveučilište u Rijeci jer se tada otvorio kampus za studente na Trsatu. I sama sam redovni student na tome kampusu. Tim kompleksom grad Rijeka se vrlo ističe među ostalim hrvatskim gradovima koji također pružaju mogućnost studiranja. Osim sveučilišnih studijskih programa, Rijeka nudi i mogućnost studiranja na Veleučilištu.

Studiranje u Rijeci nužno podrazumijeva korištenje linija gradskog prijevoza koje se odvija gradskim autobusima koji su vrlo dobro organizirani i raspoređeni po kvartovima tako da uvijek imate mogućnost stići do određene lokacije. Studentska mjesečna karta je isto tako prava sitnica. U samom gradu, u blizini željezničkog kolodvora, smješten je restoran Indeks koji studentima svakog dana nudi topli obrok što je vrlo bitno kako bismo izbjegli prekomjerno unošenje suhe i brze hrane u organizam. Osim tog restorana, na Trsatu kampus ima svoju vlastitu novu kantinu. Isto tako po vrlo pristupačnim cijenama možete se dobro najesti i u mnogim riječkim restoranima kao što je primjerice Gardens, Arca Fiumana, a isto tako i u brojnim pizzerijama i spaghetterijama koje su se razvile pod talijanskim utjecajem. U Rijeci se nalazi samo jedan studentski dom što je nedostatak s obzirom na priljev studenata, no nadamo se kako će uskoro osvanuti i jedan novi u sklopu kampusa na Trsatu.

Prednost studiranja u Rijeci čini upravo sama pozicija grada koji se nalazi blizu Italije, ali i Slovenije. Upravo ta bliska povezanost s te dvije strane zemlje omogućuje čest odlazak u inozemstvo, a time ujedno, ako ste ekonomični i pametni, velike uštede. Naime, tamo je studentu omogućeno da kupi kvalitetne i brandirane proizvode po znatno nižim cijenama nego što bi to platio u Hrvatskoj. Zato ljudi sve više i više odlaze u Italiju ili Sloveniju po tzv. špeceraj jer će time vidljivo uštedjeti, a opet nabaviti kvalitetne proizvode. Dovoljno je napomenuti razliku u cijenama vina kod nas i u Italiji. Talijanski shopping- centri nude sjajno buteljirano vino  za euro, euro i pol dok kod nas najlošije vino drži cijenu od gotovo dvadeset kuna. Za većinu studenata vino je kao i kava osnovna namirnica baš kao što su i domaćicama osnovne namirnice sol, šećer i brašno.

Malom disertacijom o vinu dolazimo do noćnog života Rijeke. Treba istaknuti da je Rijeka prvenstveno jedan rokerski grad. No, osim brojnih kafića koji nude alternativnu glazbu, može se naći ponešto klubova koji puštaju stranu i domaću glazbu današnjice. Naime, svi klubovi u centru većinom su orijentirani na strano i domaće tržište popularne glazbe pa tako nerijetko možemo navečer čuti kako iz njih dopire primjerice Jelena Rozga, Severina i ostale naše estradne zvijezde, dok oni klubovi koji su nešto izvan centra nude sasvim oprečnu glazbu, onu manje poznatu širem slušateljstvu. Tako imamo Tenk, Stereo dvoranu koja je poznata po odličnim rave partyjima, Palach, Tunel i dr., a u centru od poznatijih su Pommery, Phanas, Boa, Karolina, Johnny Walker i Nina. No, Rijeka ne poznaje baš niske temperature tako da su najbolja ona okupljanja na otvorenom, a najpoznatije riječko okupljalište mladih je ispred hotela Continental koji se nalazi u blizini Rječine baš kao što se u Slavonskom Brodu mladi okupljaju na Klasijama ili kod Brlićke. Sve u svemu, biti student na riječkom sveučilištu vrlo je zanimljivo iskustvo.

Velika prednost studiranja u Rijeci je i mogućnost lakšeg pronalaska sezonskog posla na moru jer je Rijeka kao lučki grad vrlo dobro povezana linijama trajekata sa svim kvarnerskim otocima, ali i ostalima brodskim prijevozom. Možda je Rijeka mladim ljudima iz kontinentalnog dijela Hrvatske posljednji izbor grada pri upisu na fakultet jer je prilično udaljena pa radije biraju Zagreb ili Osijek, no baš time što je prilično udaljena od matičnog doma tjera mlade ljude na borbu i brže osamostaljenje jer se rigidnije prekida veza s roditeljima koji nisu u mogućnosti često posjećivati svoju djecu i obratno.

Ovako to nekako izgleda, najsažetije izneseno, ako imaš status studenta na Sveučilištu u Rijeci.

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Od danas građanima na raspolaganju još jedno parkiralište u gradu uz naplatu

Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"

FOTO GALERIJA

Završeni infrastrukturni radovi na obnovi zapadnog dijela Sjevernog kavalira

Osnovan Stručni savjet ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Dovršena istočna tribina na novim terenima ŠRC „Klasije“

Vanesa Tot i Gabrijel Veočić najbolji sportaši Slavonskog Broda, ekipe odbojkaši Marsonije i košarkašice Broda na Savi

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima