Zašto na BrodPortalu još uvijek nema više komentara?

Kratka definicija portala na kojem upravo čitate ovaj tekst glasi: BrodPortal je tipičan news portal s magazinskim komponentama. Teoretičari medija i interneta svrstali bi ga u dinamični medijski prostor u kojem se sustavno prate svakodnevna zbivanja u lokalnoj zajednici, ali i u kojem autori izražavaju svoja mišljenja, ocjene o nekom političkom, kulturnom, ekonomskom ili općenito društvenom događaju, kretanju, stanju, pojavi – najčešće u stalnoj novinskoj rubrici.

Autor: | Datum objave: 09.03.2013


Za nešto manje od mjesec dana postojanja BrodPortala, složeno je s puno mara i vještine na stotine priloga i emitirano u virtualni prostor/vrijeme. Iz uredničkog vidokruga nije ispuštena nijedna vijest od interesa za različite profile posjetitelja, čiji broj, nota bene, svakodnevno raste. Ono što je uočljivo je to da ispod većine priloga uglavnom nema komentara odnosno reakcija čitatelja, ni na autorski način-umješnost obrade materijala, niti na sadržaj odnosno predmet novinarske obrade.

Književnik Miljenko Jergović, kolumnist koji tjedno objavljuje dvije kolumne u Jutarnjem listu (Subotnja matineja i Sumnjivo lice) ne dopušta komentiranje ispod vlastitih tekstova. Smatra da su anonimni internetski komentari isto što i „zapisi“ na zidovima u javnim WC-ima: brutalno izravni, uvredljivi, glupi, nevažni, smrdljivi, ogavni, bolesni... Odbijanjem komunikacije s čitateljima na takav način on je htio potvrditi svoju samouvjerenost i neovisnost. A mnogi drugi autori upravo vape za odjekom svojih razmišljanja. Oni citiraju Dalijev aforizam o samopromociji: neka se piše, pa makar i dobro.

Činjenica je da komentari, pogotovo ako je njima signirana naslovnica portala, poput svake provokacije, plijene pažnju, pozivaju na novo čitanje, na novo komentiranje (do unedogled katkada), a što povećava broj klikova tj. posjeta na određeni post. A to je, broj klikova, za komercijalne portale, mjerilo vrijednosti objavljenog priloga. Ne stručnost, ne majstorstvo, ne promućurnost, ne vještina, nego čitanost odnosno broj posjeta je kriterij uspjeha. Na kraju krajeva, od posjeta se živi. Kao što klubovi opstaju od zabijenih golova. Dok Luka Modrić nije Manchester Unitedu zabio gol, on je za Realove navijače i gazde bio promašena investicija, čak meta iskaljivanja njihovih frustracija, a ne junak. Živimo u natjecateljskoj civilizaciji. Za površni svijet kojem je duhovna hrana senzacija važniji je čovjek koji može najdalje pljunuti, nego armija učiteljica koje su bez pozornosti javnosti prvim slovima naučile deset generacija djece. Vijest o raskomadanom čovjeku donosi poene posjećenosti, a komunalne priče kojima se pokušava povećati kvaliteta života stanovnika Broda, imaju daleko manji broj posjeta. Posjetitelji dobiju sve, a uzimaju što hoće. Na sreću, na ovom portalu postoji respektabilan raspon tema i prihvaćanje činjenice da je neizbježna piramida čitanosti. Vratimo se Modriću. On je zabio gol, zato što cijeli tim dobro igrao.

Dakle, poticajnih, redovitih komentara na BrodPortalu do sad uglavnom nije bilo. Uostalom, to svi vide. Ni komentara sa suglasjima o dobro izabranim sadržajima i odgovarajućim načinima njihovog viđenja, niti komentara s bespoštednim kritikama.

S obzirom da su komentari neka vrsta ujedinjenih orijentira i kompasa, ipak olakšavaju plovidbu. A dobronamjerni komentari koji su zapravo nastavci tekstova, posebno su dragocjeni. Koji su razlozi početne ravnodušnosti teško je za objasniti. I (pre)rano, možda. Ne apeliram na posjetitelje da ispod tekstova, kako to vole reći blogeri, ostave trag, samo konstatiram da nije počeo živjeti važan oblik dvosmjerne internetske komunikacije. A zašto je to tako, možda, upravo ispod ove kolumne, nešto o tome napokon kažu –  komentatori.   

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Nezakonito isplatili više milijuna kuna s računa trgovačkih društava i oštetili državni proračun

"Cilj nam je postati najmoderniji regionalni obrazovni centar na području Slavonije i Baranje"

Dubrovnik deblokiran nakon osmomjesečne opsade

FOTO GALERIJA

Završeni infrastrukturni radovi na obnovi zapadnog dijela Sjevernog kavalira

Osnovan Stručni savjet ogranka Hrvatskog generalskog zbora za Slavoniju i Baranju

Dovršena istočna tribina na novim terenima ŠRC „Klasije“

Vanesa Tot i Gabrijel Veočić najbolji sportaši Slavonskog Broda, ekipe odbojkaši Marsonije i košarkašice Broda na Savi

Brođanin Stjepan Kirhofer Pravednik među narodima