Zaštitimo mentalno zdravlje u vrijeme prijetnje virusa COVID-19

Udruga Vrapčići djeluje i tijekom epidemije koronavirusa i ističe važnost očuvanja mentalnog zdravlja dok se suočavamo s dosad nezabilježenom globalnom opasnosti.

Autor: Brodportal | Datum objave: 01.04.2020
Zaštitimo mentalno zdravlje u vrijeme prijetnje virusa COVID-19
 Pandemija korona virusne infekcije promijenila je način života svakog od nas i prisilila nas na fizičko odvajanje od ljudi, ispunila nas strahom i strepnjom od budućnosti. Dok čuvamo sebe i bližnje od infekcije virusom, stradava naše psihičko zdravlje što naglašava i Svjetska zdravstvena organizacija, kažu u Udruzi.

Korona virus posebno je opasan za starije osobe i osobe koje boluju od kroničnih i teških bolesti, stoga pod osobe s povećanim rizikom možemo ubrojiti i osobe koje boluju od težih psihičkih smetnji. Psihofarmakološka terapija, pušenje i pretilost, te u pravilu lošije tjelesno zdravlje u odnosu na opću populaciju stavlja osobe s težim psihičkim smetnjama u rizik od težih oblika koronavirusne bolesti.  

I zato, i Vrapčići postupaju odgovorno i #ostajudoma.

U ovom smo svi #zajedno, svi trpimo isti strah i nelagodu, ograničenje kretanja, odvojenost od drugih, svima nam je u opasnosti kako tjelesno tako i psihičko zdravlje, svima nam je teško, ističu u Udruzi.

Udruga Vrapčići organizirala je i provodi svoje aktivnosti u Facebook grupi Klub Vrapčići u kojoj svaki dan možete naučiti nešto novo: od korisnih savjeta (video recepti, tjelovježba kod kuće, zdravstveni savjeti) preko informacija (gdje pronaći zanimljive kulturne sadržaje, kako izraditi origami) do konkretnih savjeta o očuvanju mentalnog zdravlja uz zanimljive on-line psihološke vježbe i radionice. Većinu savjeta i dalje objavljujemo na službenoj stranici udruge koja je otvorena za javnost.  

Svi su pozvani pridružiti se! U opuštenoj atmosferi, iz svog doma, uz vodstvo stručnog tima Udruge Vrapčići lakše provedite dane u izolaciji, posebno ako imate pojačan osjećaj nemira i tjeskobe.  

Ne zaboravite, moramo biti na tjelesnoj distanci, ali možemo i moramo biti socijalno međusobno povezani. Ne možemo fizički biti na istom mjestu ali možemo biti #zajedno.

Za psihološku pomoć i razgovor možete se javiti na broj mobitela udruge Vrapčići 091 532 2333.

Ukoliko osjećate iznimnu količinu straha, tjeskobe, nemira i nelagode, molimo vas da se javite telefonom svom liječniku opće medicine ili na telefon psihijatrijske ambulante u OB Slavonski Brod 201-396

 

Zadnje vijesti

Vozio unatoč izrečenoj zaštitnoj mjeri zabrane upravljanja motornim vozilom

U Štamparevoj teško ozlijeđen 86-godišnji biciklist

Direktor brodske tvrtke skupo platio kupovinu zaštitnih maski koje nije dobio

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline