Započeli 20. Međunarodni sportski susreti osoba sa invaliditetom Bljesak 2019.

Pokaznom utakmicom košarke u sportskoj dvorani SD “Brod” započeli su 20. Međunarodni sportski susreti invalida „Bljesak 2019” na kojima sudjeluje 250 sportaša iz četiri zemlje - BiH, Mađarske, Slovenije i Hrvatske.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.04.2019


 Događanje se održava u spomen na 24. godišnjicu pobjedonosne vojno redarstvene akcije „Bljesak“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatskog paraolimpijskog odbora te supokroviteljstvom Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda.

Natjecanja u košarci u kolicima, sjedećoj odbojci, boćanju i šahu koja se odvijaju danas i sutra u SD “Brod”, OŠ Dragutin Tadijanović, OŠ IGK i u prostorima HVIDRA-e, otvorio  je pomoćnik ministra branitelja Dinko Tandara i podsjetio da je akcija Bljesak bila jedna od presudnih bitaka Domovinskog rata, a da su danas ovakva okupljanja važna da se branitelji pokrenu kroz sport i bolje se osjećaju u društvu. 

Okupljenima se obratio Hrvoje Andrić, dogradonačelnik Slavonskog Broda te naglasio kako je organizacija sportskih susreta osoba sa invaliditetom već godinama na visokoj razini. “To su očito prepoznale ekipe koje dolaze iz susjednih zemalja, pa sada imamo impozantan broj sudionika. Vjerujem da odnose lijepe uspomene i iskustva iz našega grada”. Istaknuto je i kako u okviru Sportskih saveza osoba sa invaliditetom u Slavonskom Brodu ima čak 18 udruga koje dobro rade što se vidi po vrhunskim sportskim rezultatima koji se postižu u odbojci, košarci, tenisu, boćanju i drugim sportovima.  

Inače, ovogodišnji sportski susreti osim promicanja sporta za cilj imaju potaknuti osobe sa invaliditetom na aktivnost, odnosno na uključivanje u sportske klubove bilo rekreativno ili profesionalno kako bi kroz stjecanje raznih kompetencija i socijalnu integraciju povećali kvalitetu života. 

“Brojna istraživanja pokazuju da bavljenje sportom ima za posljedicu pozitivne pomake za sve bez obzira koju vrstu invaliditeta imaju. Sport ima svrhu osnaživanja, pojedinci preuzimaju kontrolu nad svojim životom, ujedno formiraju svoj identitet, a ne i najmanje bitno stječu motoričke kompetencije čime dobivaju maksimalno moguću neovisnost unutar granica svojih funkcionalnih sposobnosti”, istaknuo je Igor Ograjšek, predsjednik organizacijskog odbora 20. međunarodnih. susreta invalida Bljesak i dodao da u svijetu najmanje 10 posto populacije ima neki oblik invaliditeta, a u Hrvatskoj 12 posto, no u svijetu se veći broj osoba sa invaliditetom bavi sportom, a u Hrvatskoj tek dva posto. “Stoga šaljemo još jednom poseban poziv osobama sa invaliditetom da nazoče današnjem i sutrašnjem sportskom spektaklu i inspriraju se za bavljenje sportom te tako naprave dodatni korak prema podizanju kvalitete svog života”, zaključio je Ograjšek. 

Na međunarodnom turniru košarke nastupa šest momčadi (PTE „PECH“ – Mađarska, KKI „MARIBOR“ – Slovenija, KKI „GRADAČAC“ -BiH, KKI „VARAŽDIN“ – Varaždin, KKI „BROD 2“- domaćini, KKI „BROD“- domaćini). Na turniru u sjedećoj odbojci nastupa devet momčadi (REPREZENTACIJA HRVATSKE, IOK „ZAVIDOVIĆI“- BiH, KSO KNIN 95“-Knin, OKI „NOVSKA“- Novska, SKISO SINOVI BOSNE – BiH, OKI „SPLIT“- Split, ŠIOK „HVIDRA OSIJEK -Osijek, KISO „HRABRI“ – Zagreb, OKI „MARSONIA“- domaćini), a na turniru u boćanju 11 momčadi (BKOSIIŽ „ISTRIJANA“-Pula, BKOSI „PULAC“-Rijeka, BKOSI DDZ „ŽELJKO KLEPAČ“ URIHO – Zagreb, BKCPO „ZAGREB“ - Zagreb ,BK „NADA“ – Požega, BKI „LASTAVICE“ – Đakovo, BKOI „OSJEČKI-OSMIJEH“ – Osijek, - - BKCDP „VARAŽDIN“ – Varaždin, BK CPD „SVETI DUJE“ – Split, BKOSI „MARIJAN DOBRINČIĆ“ – V. Gorica,  BK „DAN“ – domaćini).

U prostorima HVIDRA-e Slavonski Brod organizira se i turnir u šahu.

Zadnje vijesti

152 novooboljele osobe od Covid-19 u proteklih 24 sata, 2 osobe preminule

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Juniori i kadeti Broda vrlo dobri u prvom dijelu sezone

NAJČITANIJE DANAS

PRIPREME ZA KAPTOLAČKI FESTIVAL

Pristižu nove pjesme za Zlatni glas Zlatne doline 2022.

FOTO GALERIJA

Nadbiskup Tomo Vukšić predvodio misno slavlje 179. obljetnice rođenja Sluge Božjega Josipa Stadlera

Održana Konferencija o budućnosti Europe na temu mladih i održive poljoprivrede

Nastavljaju se radovi na izgradnji parkirališta u Naselju Slavonija I

Otvorena izložba „Kronika hrvatske gluposti“ Nika Titanika

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj