Započela je Operacija Oluja - najsjajnija vojna operacija u Hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan 4. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 04.08.2022
Započela je Operacija Oluja - najsjajnija vojna operacija u Hrvatskoj


 1180. na brdu Mosor ubijen je kamenovanjem Splitski nadbiskup Rajnerije, kada je pokušao omiškim knezovima Kačićima oteti zemlju. Danas se slavi i kao suzaštitnik grada Splita. 

 
 1693. Prema popularnom vjerovanju nastao je prvi, svjetski poznati vrhunski šampanjac Dom Pérignon.
 
1858. umro je i sahranjen u Budimpešti, u kripti franjevačke crkve sv. Stjepana, Marijan Jaić, franjevac. Zaslužan je za gradnju južnog krila franjevačkog samostana u Brodu. 
 
1871. utemeljen je u Brodu prvi novčani zavod Broodersparkasse na čelu s predsjednikom Jovanom Popovićem, potpredsjednikom Mihaelom 
 
1875. umro je Hans Christian Andersen, danski pisac bajki, jedan od najomiljenijih i najslavnijih pisaca na svijetu.
 
1932. u mjesta brodskog i novogradiškog kotara iznenada je došlo veliko nevrijeme s munjama, grmljavinom, silnom kišom i ledom veličine lješnjaka. Nevrijeme je nanijelo goleme šteteu vinogradima i kukuruzu u Kovačevcu, Rešetarima i Štivici. 
 
1991. Krizni štab za obranu općine Slavonski preuzeo je ukupnu koordinaciju i funkcioniranje sustava obrane na području slavonskobrodske općine.
 
1995. Započela je vojno-redarstvena akcija Oluja u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina. Operacijom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij odnosno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Pripreme za opsežnu akciju bile su Operacija Maslenica i Medački džep, te Zima '94., Skok-1, Bljesak, Skok-2, Ljeto '95. i još neke manjeg intenziteta. Operacija Oluja je najpoznatija i najveća operacija Hrvatske vojske i jedan od simbola Domovinskog rata. Iako njome nije oslobođena cijela zemlja, Oluja se računa kao kraj rata u Hrvatskoj, dok je u BiH odigrala ključnu ulogu oslobađanjem bihaćkog džepa. Njome se promijenio strateški odnos snaga ali vjerojatno najvažniji rezultat je poraz koncepta Velike Srbije na tlu Hrvatske i stvaranje uvjeta za svršetak rata u BiH.
 
1996. Na Olimpijskim igrama u Atlanti Hrvatska rukometna reprezentacija. godine osvojila je prvu zlatnu olimpijsku medalju u hrvatskoj povijesti. 
 
2015. u Zagrebu je održan vojni mimohod OSRH, na kojemu je sudjelovalo 3000 vojnika, 300 vozila i 30 zrakoplova.
 
2015. posvećena Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnoga Zavjeta u Kninu.
 
2020. Hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa grupe Novi Fosili Rajko Dujmić (65) preminuo je u riječkoj bolnici od posljedica ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći tjedan dana ranije
 
2020. oko 13,50 sati područje grada Slavonskog Broda i šire okolice zahvatilo je jače olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom. Bilo je udara groma, desetak oštećenih krovova i više desetaka srušenih stabala i oštećenja električnih vodova. Zbog nastalih šteta gradonačelnik Slavonskog Broda zatražio je od župana proglašenje prirodne nepogode.
Rođeni na današnji dan su: britanska kraljica majka, Elizabeta (1900.), Louis Armstrong, američki glazbenik (1901.), Vladimir Bebić, hrvatski političar (1946), 44. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama (1961.), Ladislav Ilčić, hrvatski političar i violinist (1970), Ivana Tucak, hrvatska književnica (1985), Izet Hajrović, bosanskohercegovački nogometaš (1991) 
 
Umrli na današnji dan su: Hans Christian Andersen, danski pisac (1875.), Ivan Mažuranić, hrvatski pjesnik, jezikoslovac i političar (1890.), Marilyn Monroe, američka glumica (1962), Jeanne Calment, najstarija osoba na svijetu, Francuskinja. Živjela je 122 godine i 164 dana (1977), Vjekoslav Parać, hrvatski slikar (1986), Rajko Dujmić, hrvatski glazbenik (2020).

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“