Započela je Operacija Oluja - najsjajnija vojna operacija u hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan 4. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 04.08.2021
Započela je Operacija Oluja - najsjajnija vojna operacija u hrvatskoj


 1180. Splitski nadbiskup Rajnerije ubijen kamenovanjem 1180. godine, kad je na brdu Mosor pokušao omiškim knezovima Kačićima oteti zemlju. Danas se slavi i kao suzaštitnik grada Splita. 

1693. Prema popularnom vjerovanju nastao je prvi, svjetski poznati vrhunski šampanjac Dom Pérignon.

1858. umro je i sahranjen u Budimpešti, u kripti franjevačke crkve sv. Stjepana, Marijan Jaić, franjevac. Zaslužan je za gradnju južnog krila franjevačkog samostana u Brodu. 

1871. utemeljen je u Brodu prvi novčani zavod Broodersparkasse na čelu s predsjednikom Jovanom Popovićem, potpredsjednikom Mihaelom 

1875. umro je Hans Christian Andersen, danski pisac bajki, jedan od najomiljenijih i najslavnijih pisaca na svijetu.

1932. u mjesta brodskog i novogradiškog kotara iznenada je došlo veliko nevrijeme s munjama, grmljavinom, silnom kišom i ledom veličine lješnjaka. Nevrijeme je nanijelo goleme šteteu vinogradima i kukuruzu u Kovačevcu, Rešetarima i Štivici. 

1991. Krizni štab za obranu općine Slavonski preuzeo je ukupnu koordinaciju i funkcioniranje sustava obrane na području slavonskobrodske općine.

1995. Započela je vojno-redarstvena akcija Oluja u kojoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina. Operacijom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij odnosno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Pripreme za opsežnu akciju bile su Operacija Maslenica i Medački džep, te Zima '94., Skok-1, Bljesak, Skok-2, Ljeto '95. i još neke manjeg intenziteta. Operacija Oluja je najpoznatija i najveća operacija Hrvatske vojske i jedan od simbola Domovinskog rata. Iako njome nije oslobođena cijela zemlja, Oluja se računa kao kraj rata u Hrvatskoj, dok je u BiH odigrala ključnu ulogu oslobađanjem bihaćkog džepa. Njome se promijenio strateški odnos snaga ali vjerojatno najvažniji rezultat je poraz koncepta Velike Srbije na tlu Hrvatske i stvaranje uvjeta za svršetak rata u BiH.

1996. Na Olimpijskim igrama u Atlanti Hrvatska rukometna reprezentacija osvojila je prvu zlatnu olimpijsku medalju u hrvatskoj povijesti. 

2015. u Zagrebu je održan vojni mimohod OSRH, na kojemu je sudjelovalo 3000 vojnika, 300 vozila i 30 zrakoplova.

2015. posvećena Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnoga Zavjeta u Kninu.

2020. Hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa grupe Novi Fosili Rajko Dujmić (65) preminuo je u riječkoj bolnici od posljedica ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći tjedan dana ranije.

2020. oko 13,50 sati područje grada Slavonskog Broda i šire okolice zahvatilo je jače olujno nevrijeme praćeno jakom kišom i vjetrom. Bilo je udara groma, desetak oštećenih krovova i više desetaka srušenih stabala i oštećenja električnih vodova. Zbog nastalih šteta gradonačelnik Slavonskog Broda zatražio je od župana proglašenje prirodne nepogode.

Rođeni na današnji dan su: britanska kraljica majka, Elizabeta (1900.), Louis Armstrong, američki glazbenik (1901.), Vladimir Bebić, hrvatski političar (1946), 44. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama (1961.), Ladislav Ilčić, hrvatski političar i violinist (1970), Ivana Tucak, hrvatska književnica (1985), Izet Hajrović, bosanskohercegovački nogometaš (1991).

Umrli na današnji dan su: Hans Christian Andersen, danski pisac (1875.), Ivan Mažuranić, hrvatski pjesnik, jezikoslovac i političar (1890.), Marilyn Monroe, američka glumica (1962), Jeanne Calment, najstarija osoba na svijetu, Francuskinja. Živjela je 122 godine i 164 dana (1977), Rajko Dujmić, hrvatski glazbenik (2020).

Zadnje vijesti

Marsonia do prve gostujuće pobjede u Pleternici nakon preokreta

42 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Donosimo raspored cijepljenja za idući tjedan

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni