Započela izgradnja Berlinskog zida

Dogodilo se na današnji dan 13. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 13.08.2018
Započela izgradnja Berlinskog zida


 1866. rođen je znameniti talijanski poduzetnik GiovanniAgnelli, osnivač FIAT-a.

1910. rođen je u Tuzli Julije Blajer, najpopularniji kinooperater Broda svih vremena. Još kao dijete radio je u tulzanskom kinu „Bristol“ potom kinu „Koševo“ u Sarajevu, a 1943. godine dolazi u Brod kao domobran i tu ostaje nakon rata. Od 1945., kad počinje raditi u kinu „Jadran“, do mirovine, a to je uglavnom vrijeme kada su brodski kinematografi rušili sve rekorde posjećenosti. Blajer je jedna od najpopularnijih osoba u gradu. Umro je 26. listopada 1986.

1912. u Brod na Savi stigao je, na svom putu oko svijeta pješke, Holanđanin Franz van Horn. Da je to bila neka vrsta mode u to vrijeme potvrđuje i podatak kako su u srpnju iste godine, tj. mjesec dana ranije, kroz Brod, na putovanju oko svijeta pješke, prošla i braća Petko i Verka Daskalov, Bugari, koji su putovali na taj način već četiri godine. 

1914. kod Rovinja je potonuo brod „Baron Gautsch“. Prometovao je na redovitoj liniji Trst–Kotor–Trst. Nakon nailaska na minu brod je potonuo šest nautičkih milja jugozapadno od svjetionika Sv. Ivan na Pučini. Prema službenim podacima, na brodu je bilo 246 putnika (podatak ne obuhvaća djecu do 10 godina starosti i vojnike obveznike). Spašeno je 148 putnika i 31 član posade.

1927. u Brodu na Savi temperatura zraka iznosila je 42°C. 

1928. Vladko Maček izabran je za novog predsjednika Hrvatske seljačke stranke. 

1929. utemeljen je Brodski športski klub -BŠK. Predsjednik novog nogometnog kluba bio je ugledni brodski odvjetnik Filip Markotić. 

1939. organizacija Ženski pokret organizirala je u Bukovlju priredbu za žene. Predsjednica pokreta je gđa Olga Ulrich, članica Alijanse ženskih pokreta, a tajnica Jelica Paulik. Ženski pokret u Brodu dao si je zadatak „općeobrazovno i kulturno uzdizanje žene“. Inicijatorica osnivanja pokreta bila je FridaGodlar. 

1949. kolektiv brodskog metaloprerađivačkog giganta Đure Đakovića proglašen je za najuspješniju tvrtku u svojoj grani u tadašnjoj Jugoslaviji. Uz prelaznu zastavu Tvornica „Đuro Đaković“ je dobila i nagradu Savezne vlade u iznosu od 700 tisuća dinara. 

1961. Započela je izgradnja Berlinskog zida. Berlinski zid (njemački: DieBerliner Mauer) je bila 155 kilometara dugačka barijera koja je odvajala Zapadni od Istočnog Berlina. Zid u narednih 38 godina bio je simbol podjele Njemačke i hladnoratovski simbol podijeljenog svijeta. Zid je srušen u mjesecu studenom 1989. godine, potom se Njemačka ponovo ujedinila.

1991. osnovana tzv. SAO Zapadna Slavonija.

2004. Otvorene 28. olimpijske igre u Ateni.

2012. Župan Brodsko-posavske županije proglasio je elementarnu nepogodu izazvanu sušom na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve, krmnim kulturama i povrću, te višegodišnjim nasadima.

Ostali događaji:

  • 1865. umro je u instituciji za mentalne bolesnike u Beču liječnik Ignaz Semmelweis, jedan od najneshvaćenijih ljudi u povijesti.
  • 1926. u malom mjestu Mayarí, u kubanskoj provinciji Oriente rođen je Fidel Alejandro Castro Ruz, poznatiji kao Fidel Castro, jedan od zasigurno najvećih živućih revolucionara na svijetu.
  • 1969. astronauti iz Apolla 11 (Buzz Aldrin, Neil Armstrong i Michael Collins) konačno su mogli javno proslaviti svoj dolazak na Zemlju. Naime, prethodno su morali provesti čak oko 3 tjedna u karanteni zbog bojazni od širenja nepoznatih patogena s Mjeseca, kojima su teoretski mogli biti izloženi.

Rođeni na današnji dan su: Karl Liebknecht, njemački političar (1871.), Alfred Jozef Hitchock, američko-engleski filmski redatelj (1899.), Lavoslav Ružička, hrvatski znanstvenik (1926.),  Fidel Castro, kubanski revolucionar i državnik (1926.), hrvatska glumica, Lena Politeo (1930.), Duško Trifunović, bosanskohercegovački književnik, scenarist (1933.), Zlatan Stipišić - Gibonni, hrvatski glazbenik (1968.), hrvatska kazališna redateljica i glumica, Anica Tomić (1980.), hrvatski nogometaš Niko Kranjčar (1984.). 

Umrli na današnji dan su: Antun Vranić, hrvatski pisac i prevoditelj (1820.), Eugène Delacroix, francuski slikar (1863.), Vladimir Solovjov, ruski filozof i pjesnik (1900.), Ignatz Bubis, njemački političar (1999.).

Zadnje vijesti

Alkoholizirani traktorista isključen iz prometa

Slavica Lemaić: Brođani će platiti 137 milijuna kuna za projekte koji će Osječane koštati nula kuna

Policija uhvatila 21-godišnjaka koji je počinio 15 kaznenih djela

FOTO GALERIJA

Kroz projekt "Stronger" do znanja potrebnih za proizvodnju, prodaju i promociju proizvoda ljekovitog i aromatičnog bilja

Eva Plavšić i Filip Beketić - najljepši snaša i momak 53. Đakovačkih vezova

Fra Josip Ivkić, novozaređeni svećenik franjevac, proslavio svoju mladu misu

FOTOGALERIJA - UŠR Petnja organizirala 3. Malu školu ribolova za djecu

Od Brođana najbolji rezultat imala Marina Nenadović