Zapis iz dnevnika pomorca MB Brioni: “Stari morski vuk u Malti”

PLOČE 17.11.1981. godine – Motorni trgovački brod „Brioni“ – Rijeka krenuo je za Maltu iz Ploča.

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.09.2021
Zapis iz dnevnika pomorca MB Brioni: “Stari morski vuk u Malti”


 Prije putovanja na Maltu, koje je bilo prilično iznenadno, nisam bio u mogućnosti da se kao inače informiram o ovoj destinaciji. Možda i bolje, jer je moje oduševljenje bilo ogromno kada smo stigli brodom „ Brioni“ stigli u luku Valletta. Toliko povijesti, tradicije, multikulturalnosti, ljepote, topline i gostoprimstva na samo 300 km2 – počinje svoju priču slavonski pomorac, rodom iz Ruščice kod Slavonskog Broda, Mato Opačak.

U svibnju, kada se kod nas sunce još uvijek predomišljalo hoće li zasjati u punoj snazi, na otoku nas je dočekalo ugodnih 25 stupnjeva. Na Malti je klima idealna. Rijetko pada kiša, a u zimskom periodu bude negdje od 10 do 15 stupnjeva. Iako nije bilo pretoplo, izgorjeli smo nakon nekoliko sati šetnje po otoku jer je UV zračenje jako i zaštita kremom je obavezna.

Otok s bogatom osvajačkom poviješću i 365 crkvi

Malta ima vrlo bogatu povijest. Njom su vladale mnoge “sile” koje su ostavile trag u bogatoj kulturi. I upravo to daje draž ovoj državi. Otok je jako ugodan i topao, ne samo zbog lijepog vremena, nego i zbog bijelo-žutih nijansi u kojima su skoro sve građevine. Osjeća se utjecaj i blizina Italije, na Englesku podsjeća vožnja lijevom stranom i što je pored malteškog službeni jezik i engleski, a arapski utjecaj je vidljiv u arhitekturi. Mediteran se naročito osjeća u kuhinji. Dosta se jede riba i piju malteška ili talijanska vina. Kombinacija svih kultura i karakteristika osvajača kroz godine daje lokalcima posebnu draž. Malta ima oko 400.000 stanovnika, besplatno i jako dobro zdravstvo, država daje stimulaciju za sve one koji studiraju, nema prosjaka na ulicama, socijalna pomoć je oko 600 eura i nema mnogo kriminala, valuta je malteška funta. Uz sve to imaju idealnu klimu, more koje se na suncu presijava u zeleno plavim nijansama, razvijen turizam, predivnu arhitekturu i mnogobrojne spomenike. Djeluje kao raj na zemlji. Ako ne budete imali previše vremena za istraživanje otoka preporučujem obilazak Malte turističkim autobusom. Na mnogim lokacijama su polasci i uz audio vodiča saznat ćete dosta zanimljivosti i obići većinu značajnih lokacija. Karta uključuje i obilazak luka, tako da prilikom vožnje brodom od oko sat vremena možete vidjeti i najznačajnija pristaništa ovog otoka. Na Malti ima 365 crkvi.

Glavni grad Valletta je ujedno i administrativni centar. Vikendom je grad prilično miran jer su sve radnje zatvorene, a i restorani i ulice praznije nego radnim danima. Preporučam obilazak radnim danom ako želite vidjeti centar u pravom sjaju. Turistički dio Malte s brojnim restoranima, hotelima i barovima je St. Julian. Malta nudi lude noćne provode koji vikendima privlače mnogobrojne posjetitelje, naročito za momačku i djevojačku večer.

Malteški zec, savršen slatkiš i neobičan suši restoran

Naravno da smo i ovaj put bili u potrazi za ukusnim specijalitetima. Saznali smo da su malteški specijaliteti tuna, hobotnica, malteški zec i pikantne kobasice. Ako posjetite Maltu i volite slatkiše, onda morate probati slatko savršenstvo Cinnabon. Poželjet ćete da se možete svaki dan vratiti po taj ukusni specijalitet. Ako budete u potrazi za doručkom, probajte engleski doručak u restoranu Bocconcino, gdje će vas dočekati izuzetno ljubazan i energičan konobar. Na Malti smo pronašli i neobičan sushi restoran Gochi s opuštajućom atmosferom, odličnom muzikom i ukusnim sushijem. Preporučujem kolač od zelenog čaja. S našeg dvodnevnog boravka na Malti vratili smo se puni dojmova i oduševljeni toplinom ljudi i otoka. Fascinantno je kroz što je ta zemlja sve prošla u prošlosti i zadivljujuće kako je kombinacija svih tih utjecaja napravila tako markantnu državu i ponosne i prijatne građane. Malta nije previše osjetila ekonomsku krizu. Na svakom se uglu nešto novo gradi, što je i pomalo tužno jer zbog manjka prostora vidjet ćete jednu pored druge predivne stare zgrade uz koje niče novogradnja. Čini mi se da bi Malta bila zanimljiva i za duži godišnji odmor jer nudi lijepe plaže, divno more, mnoge znamenitosti koje se mogu obilaziti, ukusnu hranu i dobar noćni život. Mi smo napunili gorivo i nastavili dalje put za Libiju.

Bilo je ovo divno, kratko, ali sadržajno i zanimljivo iskustvo.

Pomorac:   Mato Opačak 

Malta  20.11.1981. 

Foto: Mato Opačak, osobni album

 

Zadnje vijesti

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Otvorena izložba povodom 50 godina od prvog održanog kongresa Roma u Londonu

Odjel pedijatrije dobio još jednu vrijednu donaciju

FOTO GALERIJA

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“

Marsonija predstavila dresove za novu sezonu

Župan Danijel Marušić i predsjednik skupštine Pero Ćosić na svečanom otvaranju Pelješkog mosta