Zapis iz dnevnika pomorca MB Brioni: “Stari morski vuk u Malti”

PLOČE 17.11.1981. godine – Motorni trgovački brod „Brioni“ – Rijeka krenuo je za Maltu iz Ploča.

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.09.2021
Zapis iz dnevnika pomorca MB Brioni: “Stari morski vuk u Malti”


 Prije putovanja na Maltu, koje je bilo prilično iznenadno, nisam bio u mogućnosti da se kao inače informiram o ovoj destinaciji. Možda i bolje, jer je moje oduševljenje bilo ogromno kada smo stigli brodom „ Brioni“ stigli u luku Valletta. Toliko povijesti, tradicije, multikulturalnosti, ljepote, topline i gostoprimstva na samo 300 km2 – počinje svoju priču slavonski pomorac, rodom iz Ruščice kod Slavonskog Broda, Mato Opačak.

U svibnju, kada se kod nas sunce još uvijek predomišljalo hoće li zasjati u punoj snazi, na otoku nas je dočekalo ugodnih 25 stupnjeva. Na Malti je klima idealna. Rijetko pada kiša, a u zimskom periodu bude negdje od 10 do 15 stupnjeva. Iako nije bilo pretoplo, izgorjeli smo nakon nekoliko sati šetnje po otoku jer je UV zračenje jako i zaštita kremom je obavezna.

Otok s bogatom osvajačkom poviješću i 365 crkvi

Malta ima vrlo bogatu povijest. Njom su vladale mnoge “sile” koje su ostavile trag u bogatoj kulturi. I upravo to daje draž ovoj državi. Otok je jako ugodan i topao, ne samo zbog lijepog vremena, nego i zbog bijelo-žutih nijansi u kojima su skoro sve građevine. Osjeća se utjecaj i blizina Italije, na Englesku podsjeća vožnja lijevom stranom i što je pored malteškog službeni jezik i engleski, a arapski utjecaj je vidljiv u arhitekturi. Mediteran se naročito osjeća u kuhinji. Dosta se jede riba i piju malteška ili talijanska vina. Kombinacija svih kultura i karakteristika osvajača kroz godine daje lokalcima posebnu draž. Malta ima oko 400.000 stanovnika, besplatno i jako dobro zdravstvo, država daje stimulaciju za sve one koji studiraju, nema prosjaka na ulicama, socijalna pomoć je oko 600 eura i nema mnogo kriminala, valuta je malteška funta. Uz sve to imaju idealnu klimu, more koje se na suncu presijava u zeleno plavim nijansama, razvijen turizam, predivnu arhitekturu i mnogobrojne spomenike. Djeluje kao raj na zemlji. Ako ne budete imali previše vremena za istraživanje otoka preporučujem obilazak Malte turističkim autobusom. Na mnogim lokacijama su polasci i uz audio vodiča saznat ćete dosta zanimljivosti i obići većinu značajnih lokacija. Karta uključuje i obilazak luka, tako da prilikom vožnje brodom od oko sat vremena možete vidjeti i najznačajnija pristaništa ovog otoka. Na Malti ima 365 crkvi.

Glavni grad Valletta je ujedno i administrativni centar. Vikendom je grad prilično miran jer su sve radnje zatvorene, a i restorani i ulice praznije nego radnim danima. Preporučam obilazak radnim danom ako želite vidjeti centar u pravom sjaju. Turistički dio Malte s brojnim restoranima, hotelima i barovima je St. Julian. Malta nudi lude noćne provode koji vikendima privlače mnogobrojne posjetitelje, naročito za momačku i djevojačku večer.

Malteški zec, savršen slatkiš i neobičan suši restoran

Naravno da smo i ovaj put bili u potrazi za ukusnim specijalitetima. Saznali smo da su malteški specijaliteti tuna, hobotnica, malteški zec i pikantne kobasice. Ako posjetite Maltu i volite slatkiše, onda morate probati slatko savršenstvo Cinnabon. Poželjet ćete da se možete svaki dan vratiti po taj ukusni specijalitet. Ako budete u potrazi za doručkom, probajte engleski doručak u restoranu Bocconcino, gdje će vas dočekati izuzetno ljubazan i energičan konobar. Na Malti smo pronašli i neobičan sushi restoran Gochi s opuštajućom atmosferom, odličnom muzikom i ukusnim sushijem. Preporučujem kolač od zelenog čaja. S našeg dvodnevnog boravka na Malti vratili smo se puni dojmova i oduševljeni toplinom ljudi i otoka. Fascinantno je kroz što je ta zemlja sve prošla u prošlosti i zadivljujuće kako je kombinacija svih tih utjecaja napravila tako markantnu državu i ponosne i prijatne građane. Malta nije previše osjetila ekonomsku krizu. Na svakom se uglu nešto novo gradi, što je i pomalo tužno jer zbog manjka prostora vidjet ćete jednu pored druge predivne stare zgrade uz koje niče novogradnja. Čini mi se da bi Malta bila zanimljiva i za duži godišnji odmor jer nudi lijepe plaže, divno more, mnoge znamenitosti koje se mogu obilaziti, ukusnu hranu i dobar noćni život. Mi smo napunili gorivo i nastavili dalje put za Libiju.

Bilo je ovo divno, kratko, ali sadržajno i zanimljivo iskustvo.

Pomorac:   Mato Opačak 

Malta  20.11.1981. 

Foto: Mato Opačak, osobni album

 

Zadnje vijesti

Marsonia do prve gostujuće pobjede u Pleternici nakon preokreta

42 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata

Donosimo raspored cijepljenja za idući tjedan

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni