Zakazali roditelji, ali i čitavo društvo

Brodsko-posavska županija u samom vrhu po broju maloljetničkih trudnoća u Hrvatskoj.

Autor: Slavonskobrodska televizija | Datum objave: 17.01.2014


U brodskoj bolnici na godinu bilježe desetak porođaja majki mlađih od 17 godina. Podatak je to koji zabrinjava s obzirom na to da su trudnoće u adolescenciji ozbiljan medicinski no i javno-zdravstveni problem.

Neodgovorno ponašanje, neznanje i uvijek prisutna nezrelost u postupcima i odlukama razlozi su koji dovode do neželjene trudnoće maloljetnica. Problem je to koji se već nekoliko godina primjećuju i na odjelu ginekologije i porodništva brodske Opće bolnice.

"Kako ne koriste kontracepciju, kako nisu informirani i kako su uglavnom prepušteni sami sebi, oni to ne znaju i dogodi se trudnoća", kaže dr. Josip Barišić, voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice "Dr. Josip Benčević".

Na odjel tada dolaze zbunjeni tinejdžeri no i njihovi roditelji koji se pitaju kako je to moguće. Roditelji misle da se to događa nekoj drugoj djeci i često se zna dogoditi da roditelji saznaju da im je kreće trudna kad dobije trudove, ističe dr. Barišić.

Tko je u sustavu zakazao? Prvenstveno su to roditelji koji s djecom ne razgovaraju i niti ne znaju što se događa u njihovim životima. No isto tako i sustav koji još nije uspio definirati način edukacije mladih o odgovornom ponašanju, spolnosti i zaštiti od bolesti i neželjene trudnoće.

U brodskoj bolnici od 2010. na godišnjoj razini bilježi se porast maloljetničkih trudnoća.

"Imamo 8 do 10 porođaja žena do 17 godina, do 19 godina preko 50 porođaja godišnje", kaže dr. Barišić.

Uz zdravstvene probleme koji se javljaju zbog fizičke no i psihičke nezrelosti adolescentice, neželjena trudnoća u toj dobi povlači čitav niz drugih situacija.

"Majke nam se obraćaju  prvenstveno radi reguliranja statusa svog novorođenog djeteta, radi određivanja imena, ostvarivanja zdravstvene zaštite, prijave prebivališta i na kraju utvrđivanja očinstva", kaže Anica Gusak Krajnović iz Odjela za zaštitu djece, mladih i obitelji Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod.

Trenutno je čak 7 maloljetnih majki mlađih od 16 godina u evidenciji centra.

"Te majke nemaju mogućnost steći poslovnu sposobnost koja se prema zakomu može dobiti tek s navršenih 16 godina ako je postala majka. U slučajevima djevojak koje su mlađe od 16 godina mi to dijete moram staviti u skrbništvo kako bi imalo maksimalnu zaštutu svojih prava", kaže Gusak Krajnović.

Kao pomoć mladim budućim roditeljima koji prolaze niz zdravstvenih, psiholoških i socijalnih trauma od prosinca prošle godine Udruga roditelja "Korak po korak" oformila je i internetsku stranicu maloljetni-roditelji.net gdje svatko može potražiti pomoć. U pomoć mladima uključene su razne institucije no ono što nedostaje, slažu se mnogi, ipak je roditeljska briga i savjet.

Na kraju podaci govore da današnja generacija koja navodno sve zna, zna zapravo sve manje. Brz i lagan pristup informacijama koje nudi 21. stoljeće nije smanjio nego povećao broj maloljetnih trudnoća.

Pitanje za sve – zašto je to tako?

Zadnje vijesti

Stranci ponovo divljaju po Hrvatskim cestama

Ukrali traktor, ali se nisu dugo vozali...

Snijeg se vratio na kolnike, oprez!

NAJČITANIJE DANAS

Aktivni građani sportom protiv najdepresivnijeg mjeseca

Više od 100 Novogradiščana vježbalo uz tim Aktivne Hrvatske

FOTO GALERIJA

Nakon prvog vikenda, Legija 2 na drugom mjestu!

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena