Zahvaljujući projektu STEM Eco&Energetics na Veleučilištu Slavonski Brod čak 46 kolegija dostupno na engleskom jeziku

Na Veleučilištu u Slavonskom Brodu održan je 3. Info dan u sklopu projekta STEM Eco&Energetics.

Autor: Brodportal | Datum objave: 07.11.2019
Zahvaljujući projektu STEM Eco&Energetics na Veleučilištu Slavonski Brod čak 46 kolegija dostupno na engleskom jeziku
 Veleučilište u Slavonskom Brodu od listopada 2018. godine provodi projekt STEM Eco&Energetics kao nositelj projekta. Vrijednost projekta je 1.645.784.97 kuna, a u 100% iznosu financira ga Europska unije iz Europskog socijalnog fonda, a traje dvije godine. Partner na projektu je Veleučilište u Požegi.

Projekt ima za cilj povećati broj studijskih programa i kolegija na engleskom jeziku jačanjem kompetencija studenata i osoblja Veleučilišta u Slavonskom Brodu i Požegi kojim će se dodatno unaprijediti kvaliteta, relevantnost i učinkovitost visokog obrazovanje te unaprijediti stupanj internacionalizacije. Rezultati prve godine provedbe projekta predstavljeni su 3. Info danu za studente i profesore Veleučilišta.

"U drugoj fazi projekta provedene su značajne aktivnosti. Tako su naši nastavnici bili na međunarodnom sajmu u Münchenu, gdje su predstavili Veleučilište i naše studijske programe. Gostovali su i u partnerskoj instituciji u Belgiji gdje su razvili nove, ali i obnovili postojeće kontakte što će zasigurno omogućiti poboljšanu međunarodnu suradnju i mobilnost nastavnog osoblja i studenata. Nabavili smo i stručnu literaturu na engleskom jeziku koja je na raspolaganju našim studentima i nastavnicima na Veleučilištu te za znanstvena istraživanja", kaže Nikolina Brnić, koordinatorica projekta STEM Eco&Energetics.

Jedna od najvažnijih aktivnosti prve godine provedbe projekta je prevođenje 2 studijska programa i 46 kolegija na engleski jezik koji su dostupni studentima iz Hrvatske, ali i iz inozemstva. Riječ je o programima STEM područja energetike, ekološke proizvodnje i ruralnog razvoja.  Nastavnici su također završili verificirani tečaj engleskog jezika B2 stupnja kako bi nastava na engleskom jeziku bila još i bolja.

"Držim nastavu na engleskom jeziku iz predmeta Ekološki prihvatljiva zaštita bilja i veseli me što sam kroz ovaj projekt unaprijedila svoja znanja. U sklopu projekta navabili smo agrometeorološku stanicu, uređaj koji mjere različite meteorološke parametre kao što su temperatura zraka, relativna vlažnost zraka, temperatura i vlaga tla, globalno zračenje, količina oborina čije praćenje je izrazito bitno jer znamo da je poljoprivredna proizvodnja pod utjecajem promjena ekoloških uvjeta, a ova stanica mjeri i prikuplja podatke, šalje ih na server gdje ih korisnici mogu obraditi i koristiti za planiranje i provođenje agrotehničkih mjera. Kada je riječ o zaštiti bilja, u aplikacija donosi i poznate modele određenih bolesti bilja tako da je moguće početak, trajanje i intenzitet napada nekih uzročnika bolesti kao i štetnika. Samim time moguće je precizno odrediti i rokove tretiranja te smanjiti na taj način upotrebu kemijskih sredstava za zaštitu bilja što smanjuje troškove proizvodnje, ali i čuva i štiti okoliš", kaže dr.sc. Slavica Antunović, profesorica na Veleučilištu koja predaje kolegije iz područja zaštite bilja.

Prvi studenti su već u ovojesenskom semestru upisali kolegije na engleskom jeziku. Jedna od njih je i Valentina Bitunjac, studentica druge godine specijalističkog diplomskog stručnog studija Ekološka poljoprivreda i ruralni razvoj.

"Predavanja na engleskom su dobra, zadovoljna sam odabranim kolegijima. Prvenstveno sam kroz njih htjela osvježiti znanje engleskog jezika i usvojiti stručne izraze iz područje ekološke poljoprivrede. Također, smatram da će mi to biti prednost jednoga dana pri zapošljavanju", govori Valentina Bitunjac.

Na Veleučilištu su istaknuli zadovoljstvo broje studenta koji su izabrali kolegije na engleskom jeziku.

"Vjerujemo da će taj broj biti sve veći s obzirom da je vrlo očit interes studenata", istaknula je Nikolina Brnić te dodala da Veleučilište nastavlja pratiti natječaje kako bi unaprijedili internacionalizaciju i programe Veleučilišta  u Slavonskom Brodu.

"Organizacija Info dana je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda."

Zadnje vijesti

Brođanima ne smetaju rigorozne mjere protiv epidemije

Epidemija stvorila probleme i hrvatskim uzgajivačima junetine

Županija otvorila Javni poziv za financiranje programa projekata udruga

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji