Zagađenja zraka su poprilično konstantna, najviše zimi i ujesen, nerijetko i ljeti

Okrugli stol u sklopu projekta "Edukacija i osvješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu"

Autor: Brodportal | Datum objave: 24.10.2018
Zagađenja zraka su poprilično konstantna, najviše zimi i ujesen, nerijetko i ljeti


 O mjerenjima i kakvoći (ne)kvalitete zraka kojeg Brođani udišu odnosno udisali tijekom 2017. i u većem dijelu, do 17.listopada, 2018. nešto detaljnije danas, u srijedu, predstavljeno je u velikoj županijskoj vijećnici na "okruglom stolu" u sklopu projekta "Edukacija i osvješćivanje građana" o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu".

Projekt provodi Brodsko-posavska županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, uz partnere Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Grad Slavonski Brod i CTR-Razvojna agencija BPŽ d.o.o. Smiju li  Brođani slobodno disati a ako ne smiju što treba(ju) činiti, ključna je poruka ovoga skupa.

U 2017. na obje mjerne postaje u Slavonskom Brodu obuhvat izmjerenih podataka iznad je 75 posto, potrebno za detaljnu analizu i primjenu mjera, u 2018-oj na postaji Sl.Brod1 obuhvat podataka je veći od 75 posto, na Sl.Brod2 nešto niži za sumpor dioksid i benzen-rekla je uvodno predstavnica Hrvatskog Državnog hidrometeorološkog zavoda.  

Mjerni podaci i tablice "govore" da je povećanje sumpordioksida 2017. zabilježeno od veljače do lipnja, u 2018.u veljači  i ožujku, travnju, svibnju, srpnju, kolovozu i rujnu. Za dušikov dioksid, rekla je, nisu prekoračene tzv. granične vrijednosti. Sumporovodik je u 2017. "prekoračio" u veljači, srpnju i listopadu, u 2018. u ožujku, ukupan broj prekoračenja 24 puta. Što se benzena tiče povećanja su zabilježena od siječnja do ožujka, u svibnju i lipnju. Emisija lebdećih čestica, pak, bila  je veća lani u siječnju, veljači i prosincu, u 2018-oj od siječnja do ožujka, 35 puta. Zbir je to mnoštva registriranih podataka, koji će se tek po završetku ove 2018-te preciznije urediti, što, zasad, ne znači jesu li Brođani dobili odgovor, smiju li i mogu li slobodno disati, a ako ne što im je za činiti.

Rezultati anketa županijskog Zavoda za javno zdravstvo kazuju o praćenju tzv. rutinskih zdravstvenih pokazatelja kada je riječ o projektu s Ministarstvom zdravstva. -Već tri godine pratimo ispitanike koji žive blizu rafinerije, koji žive dalje, npr. Podvinju, i koji su ne izloženi u drugom gradu, Novoj Gradiški. Ti ispitanici su redom veličina po 250 na svakoj od te tri anketirane lokacije, na taj način kompariramo njihove zdravstvene tegobe. Za sada smo našli da je povećan tih intervencija za 2016.godinu, za 2017-tu nismo to potvrdili pa ćemo vidjeti kakvi će biti rezultati za 2018-tu i pratimo rutinske zdravstvene pokazatelje, gdje prema podacima registra za rak kada je, ono što upada u oči, riječ o dobno standardiziranosti incidencije za ukupne karcinome za muškarce naša županija je na prvom mjestu-kazao je za Brodportal dr.Ante Cvitković, ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo brodsko-posavske županije. 

Zadnje vijesti

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

Antun Novaković u B finalu europskih igara u Bjelorusiji!

VIJESTI

Prvi mladomisnik nakon 40 godina

U župi Sibinj počinje trodnevna duhovna priprava uoči slavlja mlade mise vlč. Filipa Sertića

SPORT

ITF Taekwon-do turnir Ohrid Open 2019.

Briljantan uspjeh za brodske "Alfe" na turniru u Ohridu: 2 zlatne i 2 srebrne medalje!

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U dječjem folklornom kampu u Donjim Andrijevcima sudjelovalo 40 učenika

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine