Zaboravljeni perivoj

101 brodska priča od Zvonimira Toldija napisana i u knjigu dana

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 27.12.2015


U brodskoj Crkvenoj ulici (danas Gundulićevoj), na prostranoj Filipovićevoj livadi (trgovca Josipa plemenitog Filipovića, gradonačelnika Broda 1893. godine), koju su njegovi nasljednici prodali gradu za 1.800 forinti, podignuta je 1897. godine „Ženska učiona“, „Djevojačka škola“ i s njom spojena „Ženska stručna škola“. Uz jednokatnu školsku zgradu, zidanu crvenom opekom, zasađen je tada vrt-perivoj u „engleskom slogu“.

Bio je to mirni dio grada, koji se tek izgrađivao, još nisu bile probijene Horvatova i Badalićeva ulica. Nasuprot novoj školi nalazila se, isto tako, velika parokova livada, a  na njenom kraju orijaška topola, gdje su nedjeljom popodne sjedile poštovane brodske majstorice i pretresale Brod uzduž i poprijeko, spominjanje Tomislav Pracny.

U odnosu na Klasiju, perivoj Djevojačke škole bio je mali, a li ništa manji od perivoja Grabrika uz staru pivovaru, koji je bio na kraju te iste Crkvene ulice i protezao se sve do današnje Zrinske i Štampareve. Kada je stara pivovara prestala s radom, Grabrik, je postepeno rasparceliran, drveće rušeno i na mjestu perivoja zidani su nizovi obiteljskih kuća. Poslije I. svjetskog rata perivoju Gradbriku gotovo nije bilo traga. Tako je nestalo omiljeno mjesto šetnji i zabave Brođana još tamo od druge polovice 18. stoljeća.

Od dvadesetih godina, perivoj Grabrik zamjenjuje dijelom i ovaj mladi perivoj zasađen oko Djevojačke škole. U lijepom, brižno njegovanom vrtu, nalazile su hlada ne samo učenice spomenutih škola (i dječaci do izgradnje Tauchmanove Dječačke škole u Badalićevoj), već je taj perivoj bio mjesto čestih društvenih zbivanja. U njega se zalazilo da bi se zabavilo na ljetnim vašarima Hrvatskog dobrotvornog gospojinskog društva, gledalo gimnastičke produkcije učenika brodskih škola, li sokolaša, slušalo koncerte gradske limene glazbe, tu se čula pjesma Davoraša“, tu su održavane pučke veselice brodskih društava…

Za razliku od Klasije, koja je imala periode uspona i padova, te bila često zapuštena, u sajmene dane parkiralište brojnih konjskih zaprega i javni WC (iza svakog drveta netko je čučao), gdje su danju po stazama vozili biciklisti, gdje se noću od opasnih tata nije smjelo zaći, perivoj Djevojačke škole bio je nadasve uredan, uzorno njegovan. Od ulice štitila ga je secesijska ograda u kombinaciji željeza i žice. Na neki način bio je to perivoj zatvorenog tipa. Nepozvani tamo nisu zalazili, besposličarima i probisvjetima tu nije bilo mjesta. Perivoj nije bio prolazan.

Dio perivoja bila je velika zelena tratina, uobičajena u pejsažnim perivojima „engleskog tipa“, na kojoj su učenici škole imali tjelovježbu, održavala se spomenuta društvena zbivanja, a uokolo te tratine bilo je zasađeno raznoliko drveće.

Danas tek po ostatcima perivoja možemo rekonstruirati njegov izgled. Stara stabla domaćih i egzotičnih vrsta, kroz sto godina postojanja perivoja, narasla su u prave divove. Ima tu: lipa, divljih kestena, topola, javora tatarskih, bijelih jasena, platana, ali i stabala egzotičnih drveća, kaže nam biolog gospođa Zorica Hrvačanin. Impozantno stablo sofore (Sophora japonica) naraslo je do orijaških dimenzija. Iz niskog debla kojeg teško može dvoje ljudi rukama obujmiti, račva se šest moćnih grana nebu pod oblake. Sofora  je porijeklom iz istočne Azije, a u Europu je donešena oko 1750. godine i sadi se po perivojima, alejama. U perivoju Djevojačke škole su i tri stabla catalpa, koja potječu sa krajnjeg juga Sjeverne Amerike. Egzota je moža bilo i više?

Perivoj Djevojačke škole činio je na neki način cjelinu s drvoredom lipa u Gundulićevoj ulici i parkom „Vile Švrljuga“ (kasnije „Marijin dom“), koje je vis-a-vis, a zasađen je istovremeno. Samo, park „Vile Švrljuga“ bio je drugog tipa, jer tu je uz drveće bilo i grmova, šimšira, ružičnjaka, cvjetnih rundela,…

Na kraju o programima u perivoju Djevojačke škole 1920. i 1929. godine. „Brodske novine“ pišu o javnoj gimnastičkoj produkciji učenika realne gimnazije, a „Jutarnji list“ o nastupima Hrvatskog sokola.

„Još nam je živo u pameti koncert koji je u ožujku priredila naša mladež. Sada nam plakati objavljuju, da ova ista mladež želi pokazati, da pored duševne nije zanemarila ni tjelesnu obrazovanost, uvjerena u istinitost stare riječi: U zdravom tijelu, zdrav duh. U nedjelju, 27. juna priređuje mladež javnu gimnastičku produkciju. Kako razabiremo iz plakata program je te produkcije ne samo biran nego i zanimljiv. Pored toliko slikovitih prostih vježba, vježbat će i na spravama. Pače i učenice, već po prirodi nježna bića, vježbat će na ručama, i kako smo informirani, ove bi vježbe imale građanstvo upravo iznenaditi. Uopće sve, ono, što će nam mladež u nedjelju pokazati, bit će lijepo i savršeno izvedeno, i to potpuno prema Trišovu (sokolskom) sistemu, koji je u našu realnu gimnaziju uveo učitelj gimnastike Josip Čolić. U perivoju Djevojačke škole (Gundulićeva ulica) gdje će se održati produkcija, bit će podignute i dvije bude, u kojima će se prodavati hladna jela i pića. Ulazne cijene su vrlo niske, zato ne sumnjamo da će naše građanstvo u velikom broju produkciji prisustvovati, osokolivši time našu mladež na daljnji rad u tako lijepo započetom pravcu…“

„Jučer u nedjelju priredio je hrvatski sokol ovdje svoju prvu sokolsku javnu vježbu koja je održana u 4 sata po podne u vrtu djevojačke škole. Velik broj građanstva svih slojeva skupio se da vidi rad naših sokola i sokolica. Na toj vježbi sudjelovala je i fanfara hrv. sokola u Brodu. Najprije sokol je nastupio sa prostim vježbama muškoga i ženskoga podmlatka. Ženski naraštaj izveo je sa mnogo lijepe vježbe s velom. Svi prisutni bili su razdragani vježbama članova na spravama. Krasno izvođenje teških vježba, pokazuje kako dobro napreduje hrv. sokol u Brodu. Publika je oduševljeno pljeskala nakon svake pojedine izvedbe. Naročito su se isticali elegancijom i vježbanjem na prečama i ručama vođa Crnković i član Vebe. Na koncu se razvio ples i zabava koja je potrajala do 12 sati u noći“.

Zadnje vijesti

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška

Otkriven kradljivac

VIJESTI

BLOKADA PROMETA I U SLAVONSKOM BRODU

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

SPORT

Osvojili titulu najbolje ekipe na državnom prvenstvu

Boksačice i boksači BK Brod kod župana Marušića

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“