Zabilježen drugi najtopliji srpanj u Europi

Copernicus je vodeći program Europskog programa promatranja Zemlje u kojemu se uz Službu za nadzor atmosfere (CAMS) nalazi i Služba za upravljanje klimatskim promjenama (C3S).

Autor: Brodportal | Datum objave: 06.08.2021
Zabilježen drugi najtopliji srpanj u Europi


 Usluga Copernicus Climate Change Service (C3S), koju provodi Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze u ime Europske unije, rutinski objavljuje mjesečne biltene o klimi koji izvješćuju o promjenama uočenim u globalnoj temperaturi površinskog zraka, pokrivaču leda i hidrološkim varijablama. Svi prijavljeni nalazi temelje se na računalno generiranim analizama koje koriste milijarde mjerenja sa satelita, brodova, zrakoplova i meteoroloških postaja diljem svijeta.

Površinska temperatura zraka u srpnju 2021.

  • Srpanj 2021. godine pridružuje se srpnju iz 2020. kao treći zabilježeno najtopliji srpanj na svijetu, hladniji za manje od 0,1 ° C od srpnja iz 2019. i srpnja 2016. godine
  • Bio je to drugi najtopliji srpanj zabilježen u Europi
  • Toplinski valovi događali su se na područjima od Baltika do istočnog Sredozemlja
  • Zapadna Sjeverna Amerika nastavila je doživljavati abnormalno visoke temperature; dijelovi Dalekog istoka također su bili znatno iznad prosjeka

Vrijednosti karte i podataka su iz zbirke podataka ERA5 Službe za klimatske promjene ECMWF -a Copernicus. Prosječni temperaturni prosjeci u europskoj regiji odnose se samo na kopno sa sljedećim granicama zemljopisne širine i dužine: 25W-40E, 34N-72N.

C3S je slijedio preporuku Svjetske meteorološke organizacije (WMO) za korištenje najnovijeg 30-godišnjeg razdoblja za izračun klimatoloških prosjeka i promijenio se u referentno razdoblje od 1991. do 2020. za svoje klimatske biltene C3S koji pokrivaju siječanj 2021. nadalje. Slike i grafikoni za novo i prethodno razdoblje (1981.-2010.) osigurani su radi transparentnosti.

Zadnje vijesti

Briga i pažnja policijskih službenika iznimno pridonosi sigurnosti učenika

U studenom se održava 25. Katarinski sajam, otvorene prijave za izlagače

Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?

FOTO GALERIJA

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška