Za fiskalizaciju - nespremni!

Krive  ove žene trgovkinje i Grad koji je dopustio šverc i nelegalnu konkurenciju, koji je nasadio robne lance u samo središte grada i dopustio pomor malih trgovaca, i Komunalac koji je to isto dopustio i koji nikad ništa nije uložio u tržnicu, ali najviše bezobzirnu državu koja milosti nema, koja je, kako kažu, maćeha svima, pa i njima, koja ih je opteretila nametima i davanjima. Nikome nije stalo do male trgovine. Mi smo prošlost, rezignirano kažu.

Autor: Veljko Lukić | Datum objave: 27.02.2013


Svi koji su poznavali nekadašnju živu i živahnu gradsku tržnicu – neprikosnoveni centar prisnog i neposrednog trgovanja domaćim poljoprivrednim proizvodima u općini Slavonski Brod  – danas, kada prolaze njenim zbrčkanim platom, slalomeći ispod njenog renoviranog, natkritog dijela i dotrajalih limenih kioska  i štandova –  imaju dojam kao da se nalaze usred velike prometne nesreće. Sudar koji se dogodio između modernog, nadolazećeg, nezaustavljivog iz pravca budućnosti, i ostataka preživjelog, staromodnog, zaustavljenog u vremenu – za posljedicu ima brojne žrtve, a najviše male obrtnike, sitne trgovce koji, ako već nisu „mrtvi“ i izvan igre, to će uskoro biti nakon novog naleta teških vozila progresa – fiskalizacije u prometu gotovinom kojom će ih država, po obvezama, izjednačiti s robnim lancima i, kako se to nježno kaže – načisto dokrajčiti.

Od prvog travnja, ako se vrhovni državni financijski bog Linić ne smiluje njihovim molitvama i ne odgodi zamah sjekire za egzekuciju nepripremljenih, započinje druga faza fiskalizacije. U ovom djelu su trgovci na veliko i malo, popravak motornih vozila, slobodna zanimanja: odvjetnici, bilježnici, stomatolozi, veterinari, tumači, prevoditelji, arhitekti, inženjeri, porezni savjetnici itd. Kao i u prvoj fazi porezni obveznici moraju obaviti sljedeće:

  • Nabaviti certifikat
  • Upute za preuzimanje certifikata propisat će se pravilnikom
  •  FINA također objavljuje upute
  • Procedura za preuzimanje i registraciju certifikata bit će unaprijeđena
  • Prilagoditi naplatni uređaj zahtjevima  fiskalizacije
  • Testirati svoj sustav/rad uređaja s Poreznom upravom
  • Osigurati uvezanu knjigu računa za slučaj prestanka rada uređaja

 

Da se radi ušli bi u fiskalizaciju

Pitamo trgovkinje i trgovce tekstilom, vlasnike premještenih kioska, porazbacanih prije nekoliko dana na nekoliko lokacija, otrgnute iz njihove dvadeset godina stare, tradicionalne baze pored Uprave tržnice, što misle o Prvom travnju i hoće li se fiskalizirati. Spremni su razgovarati, ali nitko ne želi da mu se objavi ime. Nitko se ne želi fotografirati. Mole me da snimim prazne prolaze bez kupaca. Bilo je oko podneva. Ističu da posla nema, da danima rade za nula kuna, da se osjećaju kao otpaci na tržnici i da se ne bi iznenadili kad bi ih čistačica Dušanka pomela zajedno s listovima kupusa, korom od banana i ljuskama luka. Kažu da se koliko toliko prodaje uložili bi u fiskalne kase, u smartphonove u tablete, u svoju edukaciju u vezi interneta i tehnoloških novotarija. S obzirom da prihoda ima tek za puko preživljavanje, ne mogu si priuštiti avanturu nastavka prodaje odjevnih predmeta. A za vraga, nikad nije bilo tako dobrih komada povoljnih cijena. Samo kupaca ni za lijeka.

Nikome nije stalo do malih trgovaca

Krive ove žene trgovkinje i Grad koji je dopustio šverc i nelegalnu konkurenciju, koji je nasadio robne lance u samo središte grada i dopustio pomor malih trgovaca, i Komunalac koji je to isto dopustio i koji nikad ništa nije uložio u Tržnicu, ali najviše bezobzirnu državu koja milosti nema, koja je maćeha svima, pa i njima, koja ih je opteretila nametima i davanjima. Nikome nije stalo do male trgovine. Mi smo prošlost, rezignirano kažu.

Odlazimo nespokojni, jer promjena koja slijedi, a za koju su obrtnici i mali trgovci nespremni, definitivno će promijeniti lice i značaj tržnice. A još koliko jučer pijaca je bila mjesto susreta, cjenkanja i ponude kvalitetnih i zdravih namirnica, tekstila, obuće, plastike i kemije sa svih strana svijeta. Bila je toplo mjesto razmjene. Fiskalizacija će zauvijek prekinuti doba romantizma. A možda se iznenadimo, a onda i naviknemo na tablete u rukama žena koje se danas kunu da je, što se njih tiče, s poslom zauvijek gotovo.

Pratite BrodPortal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Ovoga vikenda nastup Klape Šufit i dolazak sv. Nikole

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata