Vrijeme je da se osobe s invaliditetom osjećaju jednako zaštićeni i ravnopravni

Ispred slavonskobrodske Kazališno-koncertne dvorane odnosno Gradske knjižnice u četvrtak u podne konferencijom za medije uprigođen je uspješan završetak Kampanje "Želiš li se mijenjati za mjesto?", koju su incirali Radio92fm, Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije i PU brodsko-posavska a financijski i na druge načine pomogli Županija Brodsko-posavska, Grad Slavonski Brod, HAK Autoklub Marsonia, Nezavisni cestarski sindikat, BrodPlin i Đuro Đaković-TEP.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 04.04.2019
Vrijeme je da se osobe s invaliditetom osjećaju jednako zaštićeni i ravnopravni
Akcija i kampanja realizirane su na način da su fotografije sa osobama s invaliditetom, postavljene na 12 prometnih parkirališnih lokacija na kojima su mjesta namijenjena parkiranju njihovih vozila gotovo u pravilu svojim "limenim ljubimcima" zauzimali malo je reći nesavjesni vozači. Kampanja "Želiš li se mijenjati za mjesto?", nema dvojbe, urodila je plodom, iole obzirniji vozač kada vidi uz znak o parkiranju vozila za invalide i fotografije invalida neće ondje parkirati svoje vozilo. Lokacije novopostavljenih obavijesnih znakovlja su Autobusni kolodvor, Dom zdravlja, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Korzo-stajalište taksija, Kazališno-koncertna dvorana, Trg pobjede(ljekarna i Brod Plin), Poliklinika, Opća bolnica,  Dvorana Vijuš, Franjevački samostan, Mesićeva-kod Borova i na izlasku kod Male crkve.

Zanimljivo je i važno istaknuti da je ovo zasad jedina takva akcija u cijeloj Slavoniji. -Ovo je završnica jedne lijepe priče, svi smo sretni. Veliko hvala i radnicima Komunalca koji su znakove postavili te oprali postojeće radi lakše uočljivosti, i Fotoklub KadarSB obavio je značajn dio posla. U Drugim gradovima sve financirano iz gradskog proračuna, mi smo krenuli od nula kuna, tako da su nam uistinu pomogli oni koji su se odazvali, zamolbe su otišle na 50 adresa a odgovor smo dobili od pet(!?)-rekla je Irena Vukas , novinarka Radija 92fm.

-Mjesta namijenjena osobama s invaliditetom nama su jako važna jer su blizu objekata do kojih trebamo doći. Važna su nam zbog lakše i brže pokretljivosti, samostalnosti i obavljanju poslova. Ne parkirajte se na njih ni one tri minute, zamislite samo da ja nešto vama bitno oduzmem na tri minute, sigurno bi vam to falilo-rekla je Dora Bašić.Cilj kampanje je osvijestiti vozače koji u glavi još uvijek nemaju činjenicu da je to parkirališno mjesto nekom uistinu potrebno a ne iz nekog hira. Uspijemo li educirati na ovaj način samo jednog vozača već smo puno napravili-istaknuo je novinar Radija 92fm Tomislav Goll. 

Ni Gradska uprava nije dvojila podržati kampanju ili ne. -Inicijativa je za svaku pohvalu, drago nam je što smo je pomogli financijski i organizacijski. Koliko god se vozači izvlačili isprikama da nema dovoljno parkirnih mjesta, možda nisu ni svjesni koliko otežavaju život invalidne osobe kojoj je to mjesto namijenjeno a ipak ga zauzmu svojim vozilom. Policija ne može u svakom trenutku biti na svakom mjestu pa je potrebno i na ovaj način osvijestiti sugrađane-rekao je Hrvoje Andrić, zamjenik slavonskobrodskog gradonačelnika. Dakako, ni Policija nije dvojila u vezi akcije, Policijska uprava brodsko-posavska dala su svoj puni doprinos kampanji.

-Policijska uprava rado se odazvala ovoj hvalevrijednoj akciji. I inače u svakodnevnom radu nadziremo mjesta namijenjena vozilima osoba s invaliditetom, sutra ćemo provesti akciju obilaskom ovih 12 spomenutih lokacija, dakako i ostala takva mjesta, nadamo se da će ova kampanja utjecati na svijest vozača. Kazna za parkiranje na takvom mjestu je 700 kuna, usto su tu ispunjeni uvjeti i za "premještanje" vozila specijalnim vozilom paukom-rekla je policijska službenica PU brodsko-posavske Irena Held.

Zadnje vijesti

Podržite Bernardu Bobovečki večeras u finalu showa The Voice

Cesta prema Poloju jedna od 10 najboljih ruta za trčanje u Hrvatskoj

Obilježen Dan Gimnazije Matija Mesić

FOTO GALERIJA

Uz 85. obljetnicu odana počast vrbsko-ruščičkim žrtvama

Obilježena 85. obljetnica stradanja Sibinjskih žrtava, Dan Općine Sibinje i Dan škole

Tot, Hucaljuk, nogometašice Viktorije i boksači Radničkog najbolji u Brodu

Žrtva trčanja 21,5 kilometar neznatna u odnosu na živote hrabrih seljaka koji su se borili za istinu

Održan Valentino kup 2020.