Vrijeme je da se osobe s invaliditetom osjećaju jednako zaštićeni i ravnopravni

Ispred slavonskobrodske Kazališno-koncertne dvorane odnosno Gradske knjižnice u četvrtak u podne konferencijom za medije uprigođen je uspješan završetak Kampanje "Želiš li se mijenjati za mjesto?", koju su incirali Radio92fm, Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije i PU brodsko-posavska a financijski i na druge načine pomogli Županija Brodsko-posavska, Grad Slavonski Brod, HAK Autoklub Marsonia, Nezavisni cestarski sindikat, BrodPlin i Đuro Đaković-TEP.

Autor: BG/Brodportal | Datum objave: 04.04.2019
Vrijeme je da se osobe s invaliditetom osjećaju jednako zaštićeni i ravnopravni


Akcija i kampanja realizirane su na način da su fotografije sa osobama s invaliditetom, postavljene na 12 prometnih parkirališnih lokacija na kojima su mjesta namijenjena parkiranju njihovih vozila gotovo u pravilu svojim "limenim ljubimcima" zauzimali malo je reći nesavjesni vozači. Kampanja "Želiš li se mijenjati za mjesto?", nema dvojbe, urodila je plodom, iole obzirniji vozač kada vidi uz znak o parkiranju vozila za invalide i fotografije invalida neće ondje parkirati svoje vozilo. Lokacije novopostavljenih obavijesnih znakovlja su Autobusni kolodvor, Dom zdravlja, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Korzo-stajalište taksija, Kazališno-koncertna dvorana, Trg pobjede(ljekarna i Brod Plin), Poliklinika, Opća bolnica,  Dvorana Vijuš, Franjevački samostan, Mesićeva-kod Borova i na izlasku kod Male crkve.

Zanimljivo je i važno istaknuti da je ovo zasad jedina takva akcija u cijeloj Slavoniji. -Ovo je završnica jedne lijepe priče, svi smo sretni. Veliko hvala i radnicima Komunalca koji su znakove postavili te oprali postojeće radi lakše uočljivosti, i Fotoklub KadarSB obavio je značajn dio posla. U Drugim gradovima sve financirano iz gradskog proračuna, mi smo krenuli od nula kuna, tako da su nam uistinu pomogli oni koji su se odazvali, zamolbe su otišle na 50 adresa a odgovor smo dobili od pet(!?)-rekla je Irena Vukas , novinarka Radija 92fm.

-Mjesta namijenjena osobama s invaliditetom nama su jako važna jer su blizu objekata do kojih trebamo doći. Važna su nam zbog lakše i brže pokretljivosti, samostalnosti i obavljanju poslova. Ne parkirajte se na njih ni one tri minute, zamislite samo da ja nešto vama bitno oduzmem na tri minute, sigurno bi vam to falilo-rekla je Dora Bašić.Cilj kampanje je osvijestiti vozače koji u glavi još uvijek nemaju činjenicu da je to parkirališno mjesto nekom uistinu potrebno a ne iz nekog hira. Uspijemo li educirati na ovaj način samo jednog vozača već smo puno napravili-istaknuo je novinar Radija 92fm Tomislav Goll. 

Ni Gradska uprava nije dvojila podržati kampanju ili ne. -Inicijativa je za svaku pohvalu, drago nam je što smo je pomogli financijski i organizacijski. Koliko god se vozači izvlačili isprikama da nema dovoljno parkirnih mjesta, možda nisu ni svjesni koliko otežavaju život invalidne osobe kojoj je to mjesto namijenjeno a ipak ga zauzmu svojim vozilom. Policija ne može u svakom trenutku biti na svakom mjestu pa je potrebno i na ovaj način osvijestiti sugrađane-rekao je Hrvoje Andrić, zamjenik slavonskobrodskog gradonačelnika. Dakako, ni Policija nije dvojila u vezi akcije, Policijska uprava brodsko-posavska dala su svoj puni doprinos kampanji.

-Policijska uprava rado se odazvala ovoj hvalevrijednoj akciji. I inače u svakodnevnom radu nadziremo mjesta namijenjena vozilima osoba s invaliditetom, sutra ćemo provesti akciju obilaskom ovih 12 spomenutih lokacija, dakako i ostala takva mjesta, nadamo se da će ova kampanja utjecati na svijest vozača. Kazna za parkiranje na takvom mjestu je 700 kuna, usto su tu ispunjeni uvjeti i za "premještanje" vozila specijalnim vozilom paukom-rekla je policijska službenica PU brodsko-posavske Irena Held.

Zadnje vijesti

Održana 8. biciklijada „Tko prvi magarac“

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Zagrebačka Isusovačka akademija uzdignuta na status sveučilišta

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Spartan treninzi pripremili poseban paket članarina za učenike i studente

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“