Vrhunac sezone gripe, najviše oboljelih su djeca

Epidemija gripe na vrhuncu, oboljelih sve više, na udaru virusa najčešće djeca, pedijatri upozoravaju roditelje – gripa nije prehlada, djeca ju moraju odležati!

Autor: Brodportal | Datum objave: 15.02.2020
Vrhunac sezone gripe, najviše oboljelih su djeca
 Vrhunac je epidemije gripe u Hrvatskoj, od koje je do sada oboljelo više od 20 tisuća ljudi, najviše u Šibensko kninskoj, Koprivničko križevačkoj i Ličko senjskoj županiji.  Među oboljelima je najviše djece i to u dobi između pet i šest godina. Pedijatrijske ambulante su krcate, liječnici savjetuju roditeljima – ne puštajte djecu sa simptomima virusa van, a kamoli u školu...

Pedijatrijske ambulante u hrvatskim bolnicama su pune – virus gripe najviše je udario na najmlađe. Naime, ove je godine izuzetno puno djece, i školske i predškolske dobi, oboljelo od gripe. Dobar dio oboljele djece zbog komplikacija je i hospitalizirano na Odjelu pedijatrije slavonskobrodske Opće bolnice, njihovo stanje pod stalnim je nadzorom liječnika. Sve je to jasan indikator da gripa nije tek prehlada i da može biti itekako opasna. 

Stoga, liječnici savjetuju roditeljima – dok dijete kašlje, šmrca, dok mu curi nos i dok pokazuje bilo kakve simptome bolesti - mora biti doma. Što se tiče lijekova, djetetu možete dati sirup protiv kašlja, a uz hladne obloge i uobičajene medikamente za snižavanje temperature.

Liječnici upozoravaju i da antibiotici u liječenju gripe nemaju učinka i ne preporučuju se u prvih nekoliko dana simptoma, osim ako ne dođe do određenih upalnih infekcija. Inače, prema najnovijim podacima iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Slavonski Brod, na području Brodsko posavske županije do sada je od virusa gripe oboljelo ukupno gotovo 800 osoba. Dakako, riječ je o klinički potvrđenim oboljenjima.

I taj će se broj, procjenjuju epidemiolozi, u narednim tjednima čak još povećavati. No, nema razloga dizati paniku, jer je ovo uobičajeno vrijeme virusa, a broj oboljelih nije kritičan, u odnosu na prijašnje godine kada ih je bilo znatno više. Tomu je uvelike pomoglo i cijepljenje, ove sezone protiv gripe procijepljeno je u brodsko posavskoj županiji oko 14 tisuća osoba. Stoga je apel liječnika na cijepljenje protiv gripe svevremenski.

Kažimo na kraju kako su zbog gripe i dalje zabranjeni posjeti pacijentima na svim odjelima u slavonskobrodskoj Općoj bolnici.

Zadnje vijesti

U Hrvatskoj 49 novooboljelih, ukupno 635, preminuo 4, a ozdravilo 45 osoba

Građani Slavonskog Broda i okolnih općina bez pitke vode

Prestanak obvezne vožnje s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima od 31. ožujka 2020.

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji