Vrbske žrtve

Dogodilo se na današnji dan 20. veljače

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 20.02.2020
Vrbske žrtve
 1790. Umro u Beču  Josip II., rimsko-njemački car, ugarsko-hrvatski i češki kralj od 1780. do 1790., bio je sin Marije Terezije i njezin suvladar od 1765.  Želio je sve narode Monarhije ujediniti u jedno i na taj način stvoriti snažnu (ujedinjenu) snagu. Njegove reforme bile su izrazito radikalne i donijele su mu velik broj političkih oponenata. Već 1781. godine donosi Patent o vjerskoj toleranciji koji je, po prvi puta, omogućio slobodu vjerovanja i dao je puno veća prava svim nekatoličkim vjerama, posebno  Židovima. Iste godine donosi i Patent kojim na cijelom austrijskom dijelu monarhije ukida kmetstvo. Uvelike je oslabio moć i autoritet Crkve. Oduzeo je Crkvi primat nad obrazovanjem te je isto povjerio školama i svjetovnim profesorima. Ovi potezi oduzeli su mu potporu svećenstva, tako da je Josip II. u posljednjim godinama vladavine ostao bez ičije potpore u ključnim trenutcima.

1792. Prvi predsjednik SAD-a George Washington, potpisao je Postal Service Act kojim je osnovan Poštanski ured SAD-a.

1911. u Brodu na Savi otvorena je podružnica Prva hrvatske štedionice iz Zagreba u kući Dragutina Radosavljevića, ravnatelja Brodske štedionice utemeljene 1872. godine. Godine 1924. Prva hrvatska štedionica, tada pod ravnanjem Kolomana Djanješića, seli u novosagrađenu trokatnicu na glavnom trgu.  

1916. u kući u Starčevićevoj ulici br. 3 (do 1929. tu je bila Ljekarna „Ferić“) rodila se u svijetu najpoznatija Brođanka svih vremena Teodora, Dragica Mia Čorak, primabalerina Metropolitan Opere u New Yorku, profesorica na nekoliko američkih sveučilišta i koreografkinja koju su smatrali „prekretnicom baletne povijesti“. Svrstava se u najveće svjetske balerine. Otac joj je bio Milan Čorak, ljekarnik, a majka Hedviga, rođena Palme, kći Franje Palmea, poznatog brodskog trgovca staklom i vlasnika kuće i lokala na glavnom gradskom trgu. Mia Čorak na početku svoje svjetske karijere uzela je pseudonim Slavenska i kao takva je poznata u svijetu. Umrla je u Losa Angelesu, 5. listopada 2002. godine.

1922. u Slobodnici je rođen Stjepan Sekulić - Jucko. Bio je istaknuti pripadnik lijevo orijentirane mladeži na brodskoj gimnaziji i kao takav organizator štrajka brodskih gimnazijalaca 1940. godine, zbog čega mu je bilo zabranjeno daljnje školovanje u Brodu. Početkom rujna 1941. je uhićen i osuđen na tri godine logora u Jasenovcu. Iz Jasenovca bježi u travnju 1942. godine, a poginuo je 13. ožujka 1944. u zasjedi Nijemaca i Čerkeza. 

1925. prve dvije uskotračne lokomotive proizveden u brodskoj Tvornici vagona i mostova krenule su na put od Bosanskog Broda preko Sarajeva do Gruža. 

1935. godine nakon krvoprolića 19. veljače u Slobodnici, u kojem su žandari ubili osam, a ranili tri seljaka, kod Gradskog groblja u Brodu ponovno je pucano na pobunjene seljake i tom su prilikom poginuli Ivan Martić, Mirko Milec i Stipo Mirković iz Rušćice te Franjo i Ivan Borevković i Tomo Vargić iz Gornje Vrbe. 

1944. umrla je u Brodu ruska emigrantica Leonita Kilner, udana Tumska, prvakinja Varšavske opere i glazbeni pedagog u Brodu.

1951.  Na području Konavala pao meteorit težak oko 1,0 kilograma. Meteorit je pronađen kod mjesta Molunat, 30-tak kilometara južno od Dubrovnika i samo desetak kilometara od rta Prevlake. Meteorit nazvan Dubrovnik čuva se u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

1962. Američki astronaut John Glenn postaje tijekom leta od 4 sata i 55 minuta postaje prvi Amerikanac u Zemljinoj orbiti.

1980. Klub podvodnih aktivnosti „Slavonski partizan“ Slavonski Brod osnovan je i registriran na današnji dan. Bio je prvi ronilački klub na kontinentalnom dijelu Hrvatske. Od 1995. godine klub nosi ime Klub podvodnih djelatnosti „Marsonia“ Slavonski Brod.

1982. počela je s radom Crtačka i slikarska škola „Albert Gruber“. Školu je utemeljio brodski slikar Krunoslav Kern, a neposredni organizator bio je Centar za kulturu tadašnjeg Radničkog sveučilišta. Osnovna zadaća škole sastojala se u tome da svojim brojnim polaznicima, uglavnom brodskim slikarskim amaterima, omogući nauk osnova teoretskog i praktičnog znanja u domeni likovnog stvaralaštva. Nakon tri godine rada 21. veljače 1985. godine organizirana je izložba radova polaznika. Polaznici škole digli s brodski likovni amaterizam na razinu one kvalitete i masovnosti koju on danas posjeduje. 

1986. Silvio Berlusconi kupio je talijanski nogometni klub AC Milan. 

1989. godine umro je Nikica Vuković, jedan od najstarijih brodskih taksista. 

1990. U Gornjoj Vrbi održana Osnivačka skupština mjesnog ogranka HDZ-a. U izvršni odbor izabrani su: Jure Anušić, Željko Martinović, Niko Pavić, Cvjetko Kudrić, Nataša Balić, Stjepan Čretni, Luka Aračić.

1991. Usvajanjem amandmana 99 na Ustav, kojom je Republika Slovenija  definirana kao samostalna država, Skupština Slovenije pokrenula inicijativu za izdvajanje Slovenije iz SFRJ.

1992. Srpski teroristi nakon pokolja  hrvatskog stanovništva  preimenovali su Škabrnju u Todorovo selo, navodno po nekom četniku Todoru.

2005. Španjolska je postala prva država koja je o ratifikaciji prijedloga Europskog ustava odlučivala putem građanskog referenduma. 

2006. U Beču počeli pregovori srpskih i kosovskih vlasti o budućem statusu Kosova.

2013. U povodu „Dana plesa“ u Slavonskom Brodu, kojima je već godinama inspiracija Mia Čorak Slavenska, velika baletna umjetnica i plesna pedagoginja, rođena Brođanka, otvorena je izložba  o još jednom vrsnom plesaču i istraživaču hrvatske povijesti plesa- Zvonimiru Podkovcu, o kojem se u njegovom rodnom Brodu i Hrvatskoj još nedovoljno govori. 

2018. U slavonskobrodskom Đuri Đakoviću obilježena je 97. godišnjica  postojanja i rada grupacije Đuro Đaković.

Rođeni na današnji dan su: Bela Kun, mađarski revolucionar (1886), hrvatski slikar Oskar Aleksander (1876.), Simo Matavulj književnik(1908),  američki redatelj Robert Altman (1925.), Gordon Brown, britanski političar (1951.), Ljubo Ćesić Rojs, hrvatski general /1958), američki košarkaš Charles Barkley (1963.), Cindy Crawford, američki model i glumica (1966.), hrvatski vaterpolist Perica Bukić (1966), srbijanski nogometaš Siniša Mihajlović (1969.), 

Umrli na današnji dan su:  Simo Matavulj , pisac (1908), Mihail Šolohov, ruski književnik (1984),  Ivan Brkanović,  hrvatski kompozitor (1987),  Ferruccio Lamborghini, talijanski proizvođač automobila (1993.), Branko Stanković, nogometaš i trener ( 2002), Vladimir Mahovlić, hrvatski televizijski i radijski voditelj  (2007),  Adalbert Rebić, svećenik (2014),  Vitalij Ivanović Čurkin, ruski političar (2017).

Zadnje vijesti

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

Odlična ideja - e-knjige u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod

Devetnica i dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Sl. Brodu

VIJESTI

Koronavirus

Negativni nalazi svih uzetih briseva u Brodsko-posavskoj županiji, uključujući i medicinskog osoblja brodske bolnice

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji