Volontiranjem u udruzi za mlade do prilike za zapošljavanje

U Općini Podcrkavlje održana je uvodna konferencija projekta "Aktivirajmo se", kojega ta Općina provodi u partnerstvu s LAG-om Posavina iz Brodskog Stupnika i Kreativnom udrugom mladih Limes iz Slavonskog Kobaša. Projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ciljevi projekta su kroz radionice i edukacije potaknuti mlade na veći angažman u lokalnoj zajednici te osnovati Udrugu za mlade.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 05.12.2017
Volontiranjem u udruzi za mlade do prilike za zapošljavanje


 Kao jedna od rijetkih u Slavoniji, općina Podcrkavlje može se pohvaliti pozitivnim natalitetom, rođenih je više nego umrlih, a i sve više obitelji s djecom doseljava u tu općinu. Ima i mladih, koji su aktivni u brojnim udrugama. A kako bi ih potaknula da ostanu  u svom kraju i pomogla im u zapošljavanju, Općina je odlučila pokrenuti hvalevrijedan projekt "Aktivirajmo se", usmjeren na sudjelovanje mladih u društvenom životu lokalne zajednice.
 
"Ako želimo da nam mladi ostanu u Slavoniji, moramo im omogućiti priliku da svoj život i posao grade u svome mjestu. Omogućiti im prije svega da se aktiviraju u društvenom životu, te kroz volontiranje u udruzi za mlade upoznaju prilike i mogućnosti za svoju budućnost a ujedno i doprinesu svojoj lokalnoj zajednici", istaknuo je nositelj projekta, Tomislav Trtanj, načelnik Općine Podcrkavlje na uvodnoj konferenciji.

Svrhu provedbe projekta predstavila je Renata Rajković, administratorica projekta. "Osnovati Udrugu za mlade na području općine Podcrkavlje koja će doprnijeti povećanju kvalitete življenja kroz povezivanje, umrežavanje i međusobnu suradnju u samoj općini; povećana uključenost mladih u rad i djelatnost udruga, povećanje razine informiranosti mladih o njihovim pravima i mogućnostima, te o programima i uslugama dostupnima u lokalnoj zajednici - svrha je projekta 'Aktivirajmo se', istakula je Renata Rajković te dodala da su projektom planirane i radionice i edukacije mlaidh o mogućnostima korištenja sredstava iz EU fodnova. 

Provedba projekta procijenjena je na 68 240,00 kuna. Sufinanciraju ga s 43 tisuće kuna Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, s 20 765,00 kuna Općina Podcrkavlje, te s 4 475,00 kuna LAG Posavina, koja je i projektni pertner. Jedan od partnera na projektu je i Kreativna udruga mladih Limes iz Slavonskog Kobaša. Zahvajujući nizu uspješno provedenih projekata u svom selu, mladi Kobašani okupljeni u ovu udrugu mogu biti primjer dobre prakse aktivnog doprinosa mladih životu svoje lokalne zajednice. 
 
"Pozivam sve mlade da se uključe u rad udruga, jer volontiranjem mogu puno doprinijeti životu u svom selu, posebice starijima i socijalno udruženim sumještanima. Rad mladih je prepoznatljiv, time se otvaraju i prilike za zaposlenje i samozaposlenje", kazao je Benjamin Klarić
predsjednik KUM-a Limes, Slavonski Kobaš. U Podcrkavlju su mladi najaktivniji u Kulturno umjentičkom društvu, Nogometnom klubu, Vatrogasnom društvu i u životu župe. Primjerice, Ivana Nikolić je zahvaljujući svom volontiranju dobila posao u LAG-u Posavina. Aktivna je kao tajnica u KUD-u i želi ostati živjeti i raditi u svome selu. 
 
Kako bi se ostvarili ciljevi projekta, u narednih godinu dana planirano je realizirati niz edukativnih aktivnosti i radionica za mlade, ali i zabavnih sadržaja poput ljetnoga kina na otvorenom, sportskih igara, s posebnim planom uključivanja djevojaka u bavljenje ženskim nogometom. 
 
 

 

Zadnje vijesti

Sukob Bad Blue Boysa i Torcide, jedna osoba lakše ozlijeđena

U Supernova Colosseumu i dalje velika zimska sniženja!

Započinju radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

SPORT

Druga Hrvatska kuglačka liga

Pobjeda kuglačica Obrtnika u županijskom derbiju

FOTO GALERIJA

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena

Djed Božićnjak darivao mališane na glavnom gradskom trgu