Vojno redarstvena akcija Bljesak

Dogodilo se na današnji dan 1. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 01.05.2019
Vojno redarstvena akcija Bljesak
 1748. Započeli radovi na izgradnji naselja – Nove Gradiške. Najstarije gradsko jezgro je četverokutni trg (danas Trg kralja Tomislava) na kome su podignute prve zgrade od drvene građe – glavna straža, stanovi za posadu štaba i oficire, spremište, zatvor („tavnica“), gostionica i mala drvena kapela.

1786. Mozartova opera Figarov pir praizvedena je u Beču.

1886. U Chicagu je 50.000 radnika stupilo u štrajk, zahtijevajući bolje uvjete rada izražene u paroli „tri osmice“- po osam sati rada, osam sati odmora i kulturnog uzdizanja. U sukobu s policijom ubijeno je 6 i ranjeno oko 50 radnika. Od 1889. ovaj dan slavi se kao Međunarodni praznik rada.

1896. brodski radnici nisu smjeli javno slaviti 1. svibnja, ali su zato uputili telegram podrške radnicima Zagreba. Tek 1906. godine u Brodu na Savi održana je prva javna proslava Međunarodnog praznika rada. 

1927. Puštena u rad Električna centrala u Brodu na Savi. Kada je 1924. godine u Brodu osnovana Tvornica vagona, strojeva i mostova, držalo se kako je moguće da pored tvornice i grad dobije električnu energiju.

1931. Službeno je otvoren Empire State Building, 102 kata visok neboder u New Yorku, tada najviša zgrada na svijetu.

 1948. Gradska knjižnica osnovana je u Brodu u zgradi koja se nalazila ispred Hrvatskog doma u Mesićevoj ulici 13. 

1949. u čast proslave 1. svibnja na Trgu maršala Tita organizirana je izložba privrednih dostignuća, a KUD „Jedinstvo“ priredio je prvu poslijeratnu izložbu slika brodskih amatera i likovnih stvaralaca.

1991. Prvi svibnja proslavljen je bez ideologijskog folklora. Migalovci, Petnja i Ljeskove vode bili su dobro posjećeni.

1992. Brod je prvi put napadnut u 9,52, a drugi u 16,20 sati. Palo je više od 60 granata. Dvije su osobe poginule, a četiri ranjene. Prihvaćeno je 60 izbjeglica. 

1995. Operacija Bljesak - vojno - redarstvena akcija Hrvatske vojske i specijalne policije RH.   Započela je 1. svibnja 1995. kada su hrvatske vojne i redarstvene snage munjevitom akcijom oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije. Za samo 31 sat oslobođeno je oko 500 četvornih kilometara teritorija koje zaposjeo srpski agresor i uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb – Lipovac. Akcija Bljesak bila je u vojnom smislu nastavak uspješne vojne operacije Otkos 10 iz prosinca 1991. kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. U akciji je sudjelovalo oko 7.200 hrvatskih vojnika i policajaca od kojih je oslobađajući zapadnu Slavoniju, poginulo 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Na 23. obljetnicu Bljeska 1. svibnja 2018. kadeti Hrvatske vojne policije u Okučanima otkrili su spomen obilježje koje simbolično predstavlja duše poginulih i umrlih branitelja koje se zrcale u kristalnim kockama s porukom vjere u bolju budućnost, rad je akademskog kipara prof. Dalibora Stošića i arhitekta Hrvoja Bilandžića.

2004. Nagrada za životno djelo Brodsko-posavske županije dodijeljena peim.mr. sc. Josipu Šapini, za trajni doprinos razvoju zdravstva i vaskularene kirurgije, Ivi Petranoviću svestranom športskom i pedagoškom djelatniku iz Nove Gradiške čiji rad predstavlja trajne vrijednosti na području tjelesne kulture i športa.

2004. godine Cipar, Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija su se pridružile Europskoj Uniji. 

2011. Ivan Pavao II. proglašen blaženim.

Rođeni: hrvatski književnik, Ivan Trnski (1819.), Santiago Ramon y Cajal, španjolski znanstvenik (1852.), hrvatski filozof, Milan Kangrga (1923.), hrvatski nogometaš, Bernard Vukas (1927.), Enes Kišević, hrvatski glumac, pjesnik (1947.), Davor Domazet Lošo, časnik HV, admiral (1948.), Neven Ljubičić, hrvatski političar (1963.), Darijo Srna, hrvatski nogometaš (1982.).

Umrli: Dragutin Hirc, hrvatski učitelj i putopisac (1921.), hrvatski pisac i katolički svećenik Ivan Kuhar (1941.), Aram Hačaturjan, sovjetsko armenski skladatelj (1978.), Antonio Janigro, talijanski violončelist (1989.), Ayrton Senna, brazilski vozač Formule 1 (1994.). 

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja