Vodovod u Staroj Gradiški

Dogodilo se na današnji dan 20. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 20.05.2018
Vodovod u Staroj Gradiški


 1779. Francuski književnik Honore de Balzac, duhovni začetnik europskog realizma, čiji opus romana broji više od 2.000 likova, rođen je na današnji dan u Toursu.

1859. oko pola sata nakon ponoći na prijelazu 19./20. svibnja umro je jedan od najpoznatijih hrvatskih banova – Josip Jelačić. Umro je u banskoj službi, nakon što ju je vršio više od 11 godina. Josip Jelačić bio je profesionalno prije svega vojnik. U habsburškoj vojsci postigao je najviši čin do kojeg su Hrvati mogli doći – onaj Feldzeugmeistera (generala topništva), što je zapravo general s tri zvjezdice.). Pokopan je na svom posjedu Novi Dvori pokraj Zaprešića, nedaleko od poznatog dvorca kojeg je kupio.
1889. odobrena su Pravila Srpskog crkvenog pjevačkog društva u Brodu na Savi utemeljenog 1887. godine. Prvi predsjednik bio je tadašnji paroh Teodosije Marković. Od 1930. godine Društvo se zvalo „Branko Radičević“. 
1934. Kružok Čehoslovaka u Brodu na Savi promijenio je ime u Češka besada. Za predsjednika je izabran Josif Rut.
1962. rođen je u Slavonskom Brodu dr. sc. Marinko Dikanović, dr. med specijalista neurologije. Medicinski fakultet, magistarski rad i doktorsku disertaciju položio je u Zagrebu. Objavio je desetak stručnih i znanstvenih radova iz područja neurologije. 
1974. Stipo Balaić, poznati tridesetogodišnji podvornik brodske gimnazije, zvan čika Stipo, umro je u 82. godini života.
1992. odigrana je prva utakmica Hrvatske košarkaške reprezentacije od njezina osamostaljenja. Taj povijesni događaj zbio se u Slovenskim Konjicama, a našu je reprezentaciju protiv Slovenije vodio Petar Skansi.
 
1995. u Staroj Gradiški u rekordnom vremenu od pet dana napravljen Vodovod koji može podmiriti potrebe 10.000 stanovnika. Radove su izvele tvrtke „Filbis“ iz Zagreba, VODOVOD iz Slavonskog Broda, a pomoć je pružila i Hrvatska vojska i policija. Izgradnja vodovoda u Staroj Gradiški još jedan je od napora koje čini hrvatska Vlada kako bi omogućila što brži povratak prognanog pučanstva.
2000. na donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu održanoj u Bruxellesu prikupljeno je 850 milijuna dolara.
 
Ostali događaji:
1873. Levi Strauss i Jacob Davis patentirali su svoje „plave traperice s bakrenim gumbima“ pod imenom Levi's®, što je bio službeni početak masovne proizvodnje „levisica“, uz Coca-Colu, Ikeu i Kalašnjikov vjerojatno najpoznatiji brand na planetu.
1900. godine rođen je u Beču Wilhelm Wagner.
1927. Američki pilot, inovator, istraživač i pisac Charles Augustus Lindbergh, u 07:52h poletio je malim ručno izrađenim zrakoplovom nazvanim Spiritof St. Louis, s uzletišta Roosevelt u New Yorku i zaputio se na istok preko Atlantika.
1997. godine turska vojska je saopćila da je ubila 1300 Kurda u jednotjednoj ofanzivi unutar sjevernog Iraka. 
Rođeni na današnji dan su: Honore de Balzac, francuski književnik (1799.), francuski humanist, Frederic Passy (1822.), Radoslav Lopašić, hrvatski akademik (1835.), američki filmski glumac James Stewart (1908.), Moshe Dayan, izraelski časnik i političar (1915.), hrvatski filmski i TV redatelj, Krešo Golik (1922.), Joe Cocker, britanski pop pjevač (1944.), hrvatska političarka, Dubravka Šuica (1957.), Branko Čubrilo, hrvatski nogometaš (1988.). 
 
Umrli na današnji dan su: sv. Ivan Nepomuk (1393.), Kristofor Kolumbo, moreplovac (1506.), Radoslav Lopašić, hrvatski povjesničar (1835.), Joseph Blanco White (1841.), Stanko Vraz, hrvatski i slovenski književnik (1851.), Đuro Salaj, hrvatski političar i narodni heroj Jugoslavije (1958.), Oleg Mandić, hrvatski povjesničar i sociolog (1979.), Dubravko Horvatić, hrvatski književnik (2004.), Eugene Polley, američki inovator, izumitelj daljinskog upravljača za televizore (2012.).
 
Zadnje vijesti

Novogradiški policajci uspješni u pronalasku počinitelja i ukradenih predmeta

Napreduje izgradnja spojne ceste između Došenove, Prodanove i Maričevićeve ulice

Utvrđen identitet utopljenika u Savi

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi

Klopica & izležavanje ili Spartan&Fit? Upisi u nove termine!

FOTO GALERIJA

Napreduje izgradnja spojne ceste između Došenove, Prodanove i Maričevićeve ulice

Učenici iz Primoštena i Slavonskog Broda u posjetu Turističkom gospodarstvu Kereković

Jubilarna 10. pečenkijada rekordna po broju ekipa

VIDEO Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović otvorila ured u Brodsko-posavskoj županiji

Brojni vjernici hodočastili Gospi Brze Pomoći; svečano misno slavlje predvodio kardinal Vinko Puljić