Voda najvažnija za zdravlje

Voda je glavna komponenta tijela i bez nje ne možemo više od tri dana. Ljudski organizam kako bi održao zdravlje treba dnevno unijeti  jednu i pol do dvije litre tekućine.  U trenutku kada osjetimo žeđ već smo lagano dehidrirali.

Autor: Maja Medunović | Datum objave: 20.02.2013


Nikako ne možemo očekivati da će nam organizam na vrijeme signalizirati kada je vrijeme za unos tekućine zato se preporučuje konstantni unos male količine vode tijekom cijelog dana.  Mala dehidracija može izazvati glavobolju, letargiju ili manjak koncentracije. Smanjenim unosom tekućine smanjuje se volumen krvi koji pritječe u srce, mozak, mišiće i sve važne organe i time smanjuje dotok kisika pa su oni manje sposobni obavljati normalne funkcije. Držite vodu na dohvat ruke čime će te potaknuti refleksno konzumiranje.

Blagodati vode su bezbrojne zato ju česti nazivamo izvorom života. Voda regulira temperaturu za vrijeme velikih napora  jer sprječava zagrijavanje i omogućuje hlađenje organizma. Pomaže u apsorpciji na način da prenosi hranjive tvari kao što su bjelančevine, vitamini i minerali do potrebnih organa. Toksične i otpadne tvari ispire jer samo uz dovoljnu količinu vode organizam se uspijeva riješiti pohranjenih štetnih tvari. Voda puni želudac, smanjuje apetit i upravo na taj način pomaže pri mršavljenju. Prilikom povećanog kretanja i visokih temperatura potrebno je povećati unos vode jer organizam znojenjem gubi velike količine tekućine. Za vrijeme trajanja tjelesne aktivnosti potrebno je konstantno unositi vodu u organizam, a nakon aktivnosti postepeno unijeti barem pola litre tekućine. Unos tekućine u organizam ne mora biti čista voda iz razloga što dio tekućine uzimamo iz voća, povrća, juha i raznih napitaka. Pokušajte smanjiti unos kave, alkohola i  napitaka koji obiluju šećerima jer na taj način  nećete nadoknaditi potrebnu količinu tekućine nego čak i izgubiti.

Previše vode također nije dobro. Hipernutrenija je stanje kada ste organizam prepunili pri čemu je vaš organizam preplavljen vodom. Najoptimalniji je unos dvije litre dnevno, a prilikom pojačane fizičke aktivnosti potrebno je i nešto više. Život je nezamislivi bez vode jer ona čini 55-60% ukupne mase odrasle osobe. Svaka živa stanica sadrži slobodnu ili vezanu vodu, a za održavanje života bitno je održavanje vode  u određenim granicama. Slušajte svoje tijelo, slijedite signale koje vam šalje i nikako ne zaboravite nositi bočicu vode sa sobom.

Pratite Brodportal i najnovije vijesti na Facebooku Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

Minimalni poraz s 3:2 odbojkaša Marsonije od Siska

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja