Voćari razmijenili sjeme i plemke starih sorata voća

Plemke je donijelo oko 50-tak voćara i to preko 1000 komada raznih sorata jabuka, kruška, trešanja, vinove loze, oskoruša, i drugih starih pomalo zaboravljenih sorata voća koje polako izumire.

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.03.2018
Voćari razmijenili sjeme i plemke starih sorata voća


 U Cerniku, nedaleko Nove Gradiške Udruga vinogradara i voćara tog mjesta organizirana je razmjena sjemenja i plemki starih sorata voća i šumskih voćkarica. Sala Hrvatskog doma bila je pretijesna da primi sve voćare kao i one koji su došli da bi si nabavili neku od plemki koju će ovog proljeća nakalemiti u svom voćnjaku. Došli su iz raznih krajeva Hrvatske, jedino nisku stigli iz Gorskog Kotara, jer tamo vlasnici starih sorti voća nisu mogli doći do svojih stabala kako bi uzeli plemke za razmjenu, omeo ih je visoki snijeg, piše 24sata.hr.

Plemke je donijelo oko 50-tak voćara i to preko 1000 komada raznih sorata jabuka, kruška, trešanja, vinove loze, oskoruša, i drugih starih pomalo zaboravljenih sorata voća koje polako izumire. Ovom ih manifestacijom želi se sačuvati od zaborava. Ivan Lisjak (22) mladić je koji je sa svojim ocem došao iz Međimurja, na leđima je donio pun ruksak raznih plemki voća i vinove loze.

- Ovo mi je prvi puta da sudjelujem na ovakvoj razmijeni odlučili smo doći ovdje i ponuditi plemke nekih naših starih voćaka koje je sadili moja baka i djed. Uz njih sam zavolio voćarstvo. Želja mi je da neke sorte koje mi imamo u Međimurju zažive ovdje, a rado ću ponijeti i sorte iz Slavonije i već ovog proljeća ću ih kalemiti na divlje podloge koje sam pripremio. Mislim d je ovo jako dobro, neka se vidi koliko smo mi bogati tim starim sortama koje treba ljubomorno čuvati – rekao je Ivan, student inženjerstva okoliša u Varaždinu. 

Vjeko Hudolin, novinar u mirovini jedan je od suorganizatora ove voćarske manifestacije.

– Iskreno rečeno malo nas je iznenadio ovoliki odaziv voćara, da su svi mogli doći koji su se najavili vjerujem da ne bi mogli stati unutra. Isto tako smo iznenađeni i s brijem posjetilaca koji se zanimaju za pojedine plemke, i to što je među njima puno mladih, tako da se ne bi trebali brinuti za naše voćarstvo, posebno očuvanje starih sorata. U tu svrhu ćemo nastaviti i dalje s ovakvim manifestacijama, već na jesen ove godine uz tradicionalnu izložbu jabuka planiramo organizirati i determinaciju pojedinih sorata jabuka za koje ne znamo njihov naziv. U sve ovo uključila se znanost i struka, što je od velike pomoći i jamstvo da smo na dobrom putu sačuvati ovo veliko bogatstvo koje imamo – rekao je Vjeko Hudulin koji je dobio plemke crnog duda, oskoruše i mušmule, koje su bile jako tražene.

foto: Radio Bljesak Okučani

Zadnje vijesti

Obavijest roditeljima i učenicima o štrajku u osnovnim školama

„Živite svoj poziv, onako ponosno i časno kako ga je Šimo živio“

Milošević odbio sve prijedloge za mirno rješenje jugoslavenske krize

NAJČITANIJE DANAS

Apsolutni pobjednik Pulskog filmskog festivala

Film Dnevnik Diane Budisavljević počinje igrati u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Više od 1000 učenika i nastavnika zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimir Prelog u posjetu Slavonskom Brodu

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...