Vlč. Robert Medved proslavio Mladu Misu

BRODSKI STUPNIK - Uz geslo 'Odvaži se i budi hrabar, s tobom je Gospodin Bog tvoj!' (Jošua, 1,9) svoju Mladu Misu proslavo je ove nedjelje 4. srpnja u rodnoj župi sv. Ilije proroka u Brodskom Stupniku vlč. Robert Medved, novozaređeni svećenik Požeške biskupije. Suslavio je domaći župnik vlč. Antun Prpić, mladomisnik Marko Gerendaj iz župe Našički Markovac, te propovjednik vlč. Hrvoje Zovko, svećenik Sisačke biskupije na poslijediplomskom studiju liturgike u Rimu.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 04.07.2021


Slavlje je počelo roditeljskim blagoslovom u obiteljskoj kući mladomisnika, odakle je potom krenula svečana procesija do trga ispred zgrade Općine Brodski Stupnik gdje je vlč. Robert prikazao svoju prvu misnu žrtvu. U procesiji su bili svećenici, bogoslovi, redovnice, mladi odjeveni u tradicijske narodne nošnje i brojni vjernici  župljani župe Brodski Stupnik. Njihova radost je bila tim veća što je vlč. Robert prvo duhovno zvanje, odnosno svećenik u povijesti njihove župne zajednice. 

U prigodnoj homiliji vlč. Hrvoje Zovko okupljenim je vjernicima posvjestio Božju ljubav koja je, kako je rekao, u usporedbi s našom ljudskom, prigodnom i prolaznom, cjelovita, bezuvjetna i uvijek prisutna bez obzira na sve naše mane, slabosti i nedostatke. „Kada to spoznamo, onda nas ne treba biti strah pustiti Boga u zavičaj svoga srca. Bog je nježan i uvijek nas prihvaća koliko god pogriješili u životu. Primjeri su nam Marija Magdalena, Jair, Zakej, Petar i Pavao, slijepac Bartimej. Svima njima je zajedničko što su im drugi govorili da ne mogu bolje i da iz njih nikada neće ništa dobro izaći. Ne postoji li takva glasina i o nama? Nasjedamo li na tu misao neprijatelja? – propitao je vlč. Zovko okupljene vjernike, te im poručio kako s Isusom počinje novi život jer on se ne zgraža nad našim grijesima kao drugi ljudi.

„Otvori se Njemu, tu gdje padaš i gdje osjećaš da se ne možeš popraviti. S Isusom uvijek dobivaš nešto bolje, i nešto više. Ne boj se toga da tvoj život završi, nego da niti ne započne. A, bez Isusa ne može započeti. Zažeto je to i u geslu mladomisnika Roberta: 'Odvaži se i budi hrabar, s tobom je Gospodin Bog tvoj!'“, kazao je vlč. Hrvoje i potaknuo nazočne na molitvu za postojeća ali i nova duhovna zvanja, izrazivši nadu da ćemo za deset godina u župi Brodski Stupnik slaviti još jednu Mladu Misu. Pozvao ih je i na molitvu i post o kruhu i vodi makar jednom godišnje za mladomisnika Roberta. A njemu je poželio neka bude svet svećenik i da potpiruje ono dobro u ljudima kojima će biti poslan.

„Sve ono što je tvrdokorno, odmetničko i  okorjelo, natopi molitvom i gledaj na to milostivo kako Bog gleda i tek onda djeluj. Takav budi i prema sebi. Znaj da kao i svatko od nas, nemaš pravo sebe suditi i prezirati, jer Bog je taj koji sudi, ali koji je milosrdan sudac svima koji mu dođu raskajana srca. I kako kaže prorok Izajia, On ne lomi napuknut trsku i ne gazi stijen koji tinja. To čini čovjek, ali  Bog ne. Znaj da si jak koliko možeš naučiti iz svoje slabosti ili svog pada. Kada ljubiš ništa nije previše. Ja ti dragi Robi, brate i prijatelju, na srce stavljam svakodnevnu molitvu Božanskog časoslova i Gospine krunice, iskoristi vrijeme koje provodiš u vožnji automobilom i moli. Ne boj se, ne strahuj, jer kuda god pođeš s tobom je Gospin Bog tvoj!“ – poručio je vlč. Hrvoje svom prijatelju mladomisniku Robertu. 

 
U zahvalnome govoru mladomisnik Robert je ponajprije zahvalio Trojedinom Bogu, koji je, kako je rekao u njega posijao sjeme duhovnoga zvanja. „Njegovom milošću ovo je sjeme zalijevano i razvijalo se, a danas donosi svoje prve plodove. Hvala ti, dobri Bože, što sam Te kroz moje godine formacije imao susretati u svetim sakramentima, svećenicima, prijateljima i kolegama bogoslovima i u svojoj svakodnevici. Hvala Ti što si bio sa mnom i onda kada mi je bilo najteže i što si me iz svake teške situacije izgrađivao kao čovjeka i kao svog budućeg svećenika. Posebno zahvaljujem svojim roditeljima koji su po stvoriteljskom planu našega Oca Nebeskog, donijeli na ovaj svijet. Dragi mama Marice i tata Nikola, hvala vam na svim žrtvama, nježnosti i ljubavi, radosti i pažnji te nadasve strpljivosti. Vaša podrška i molitva bila mi je velika pomoć da bih mogao danas ovdje stajati pred vama, kao svećenik. Hvala vama, dragi brate, draga seko, što je uz vas odrastanje bilo radosnije i ljepše, a ponajviše na ustrajnoj molitvi za mene kada je to bilo najpotrebnije. Bili ste mi uzor i primjer za poći pravim putem. Hvala svim mojim rođacima i prijateljima. Svima koji ste uložili veliki trud u organizaciji moje Mlade Mise od srca hvala, neka Vam dobri Bog višestruko uzvrati. Hvala župnom zboru i voditeljici Biljani na ustrajnosti u pripremi za liturgijsko pjevanje. Velika hvala načelniku naše općine Goranu Jeliniću kako na financijskoj tako i na svakoj zauzetosti oko pripreme Mlade Mise“, kazao je  vlč. Robert Medved.
 
Zahvalio je i Nadbiskupskom bogoslovnom  sjemeništu u Zagrebu i Međunarodnom bogoslovnom sjemeništu „Prijestolje Mudrosti“  u Rimu gdje je proveo pet godina formacije. Na podršci je također zahvalio i  braći mladomisnicima Marku Gerendaju iz Našica i  Ivanu Kuzmiću iz Topuskog. „Velika hvala svim našim duhovnicima kojima se Gospodin poslužio da me održi u ustrajnosti u pozivu i obaspe svojim milostima. Hvala i katedralnoj župi u Požegi gdje sam imao priliku služiti kao đakon. S nama su mladi iz ove župe, hvala vam svima odsrca. Napose hvala svim dosadašnjim župnicima naše župe Brodski Stupnik, a napose Vama drag župniče Antune što ste bilo uz mene ovih nekoliko tjedana i pomogli u organizaciji prve Mlade mise u našoj župi“ , istaknuo je mladomisnik Robert.
 
Mladoj Misi prethodila je i trodnevna duhovna priprava župne zajednice. Misna slavlja predvodili su vlč. Tomislav Medić, prošlogodišnji mladomisnik Zagrebačke nadbiskupije; vlč. Mladen Štivin, župnik katedralne župe sv. Terezije Avilske u Požegi, i vlč. Tomislav Dokoza, župni vikar u Pleternici. 
 
Ivica Vlašić
fotografije: Petar Katinić
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Održani 24. po redu Rešetarački susreti pjesnika

Marsonia slavila na gostovanju u Pleternici unatoč igraču manje i ranom vodstvu domaćih

30. obljetnica osnutka 121. brigade HV Nova Gradiška

FOTO GALERIJA

SIkirevački motivi rame uz rame s najboljim hrvatskim i europskim čipkama

Dovršavaju se infrastrukturni radovi na Kući Brlić

Započelo postavljanje umjetne trave na pomoćnim terenima stadiona kraj Save

10. Dječji sajam oduševio najmlađe Brođane

Novogradiški "Trenkovci" na vikendu na otoku Pagu kao priprema za Vinkovačke jeseni