Vlč. Kaurin: 'tako je malo potrebno za biti dobar kršćanin'

Više od 300 župljana župe svetog Marka iz Trnjana, predvođeni svojim župnikom vlč. Nikolom Kaurinom, hodočastilo je u Slavonski Brod u Gospino svetište o lipanjskom 'osmom' – danu čašćenja Blažene Djevice Marije Gospe Brze Pomoći. Ovo je prvo zajedničko župno hodočašće Gospi Brze Pomoći vjernika iz župe Trnjani koja obuhvaća devet sela istočno od Broda...

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 09.06.2020
Vlč. Kaurin: 'tako je malo potrebno za biti dobar kršćanin'


 Predvodeći euharistijsko slavlje, vlč. Nikola Kaurin u prigodnoj je homiliji najprije vjernicima posvijestio jednostavnost kršćanske vjere, koju počesto mi ljudi činimo kompliciranom. „Tako je malo potrebno za biti dobar kršćanin: prvo, kratka molitva zahvalnosti Bogu uvečer prije spavanja i ujutro kad se probudiš; drugo – svake nedjelje svetkuj Dan Gospodnji dolaskom na svetu misu; i treće – ispovijedi se o Božiću, Uskrsu i Velikoj Gospi. No, često ni to malo nismo u stanju obdržavati“ – upozorio je vlč. Nikola.

 
Podsjetio je na važnost obiteljske kućne Crkve koja je u vrijeme epidemije koronavirusa zaživjela u puno obitelji. No, ima još onih koji su daleko od Boga, daleko od Crkve, kazao je i ispričao prispodobu o jednom župljaninu Mati koji nije redovito molio, nije postio, nije išao na misu, izgovarajući se kako njegova supruga Anica moli, posti i ide na misu i za njega i za sebe. „No, kad su oboje preminuli, došli su pred lice Božje. Na ulasku u Božje Kraljevstvo sveti Petar zaustavi Matu, upitavši ga kamo je pošao. Moja Anica je tu, reče mu Mato, a Petar mu kaza: Anica je ušla i za sebe i za tebe.“
 
„Mi možemo moliti za druge, ali ne i umjesto drugoga. Možemo se i pričestiti na nakanu nekog bližnjega, ali ne i umjesto njega, kao što se ne možemo ni nasititi niti napiti, umjesto onog tko je gladan ili žedan“, rekao je župnik Nikola, pojašnjavajući bit i važnost svete mise, na koju se – dodao je – ne dolazi radi svećenika, nego isključivo i samo radi Isusa!
 
Govoreći u nastavku o vrijednosti obitelji, očitovanu u odnosima ljubavi majke ili oca prema djetetu ali i ljubavi djece prema roditeljima, istaknuo je kako smo u današnje vrijeme svjedoci nedostatka te ljubavi, sloge, zajedništva i poštovanja jednih prema drugima. Neshvatljivo je, rekao je vlč. Nikola, da jedna majka može napustiti svoje dijete, ili pak da sin ili kći odbace i zapostave svoje roditelje u njihovoj starosti.
 
„Od Blažene Djevice Marije učimo kako biti majka, kako biti otac, kako biti dijete. Moramo se više truditi biti Božji, a manje od ovoga svijeta. Neka nam u tome pomogne Gospa Brze Pomoći u čiji se zagovor uzdamo“, zaključio je trnjanski župnik. Na kraju je potaknuo svoje župljane da ovo hodočašće Gospi u Slavonski Brod postane tradicija, barem jednom u godini.
 
Hodočasničku misu koncelebrirao je vlč. Božidar Petrović, župnik župe Presvetog Trojstva u Budimcima, evanđelje je navijestio trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije Robert Čabraja, a pjevao je mješoviti zbor župe sv. Marka uz Dinu Klema na orguljama.
 
 
Tekst i fotografije: Ivica Vlašić 
 
 

Zadnje vijesti

Na autocesti A3 ozlijeđeni vozač (74) i suvozač (77)

U naletu na udarnu rupu, lakše ozlijeđen biciklist

HDZ-u 81, listi Duspara Mirko 59 i SDP-u 4 mandata na izborima za Vijeća Mjesnih odbora

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan grada Slavonskog Broda

Motorijada opravdala očekivanja više od 4 tisuće bikera i 15 tisuća posjetitelja

Otvorena izložba Vedrana Ružića: Simfonija betona i željeza

Brodska motorijada kao nekada: Poloj ponovo bikerska republika

Otvorene Plazma Sportske igre mladih na novim pomoćnim terenima