Vlč. Darko Tvrdojević: nema spasenja bez svetog Križa

Katolički vjernici danas su proslavili blagdan Uzvišenja svetog Križa. Povijesna je pozadina današnjega blagdana pronalazak relikvije svetoga Križa kojega je na brdu Kalvarija pronašla carica Jelena. A, posebno svečano bilo je u župi u Oprisavcima koja je proslavila crkveni god...

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 14.09.2017


Brojni vjernici jutros su se u župnoj crkvi u Oprisavcima došli pokloniti Raspetom Isusu. Jer, blagdan je Uzvišenja svetoga Križa, na kojemu je umro Spasitelj svega svijeta, na brdu Kalvariji, gdje je 320. godine carica Jelena pronašla sveti Križ. Ta je za kršćane najsvetija relikvija u ratu s Perzijancima pala u njihove ruke. U borbi cara Heraklija s perzijskim kraljem 628. godine kršćanima je u jeruzalemsku baziliku vraćen sveti Isusov križ. 
 
U trenutku čovjekove smrti Isusov križ je jedina i najveća nada za uskrsnuće i vječni život, a ljudi danas teško podnose terete životnih križeva, kroz bolesti, patnju, probleme - naglašava vlč. Darko Tvrdojević, župnik župe Oprisavci koja proslavlja crkveni godž, prihvaćanje svoga i Isusova Križa jedini je put spasenja, poruka je i današnjeg blagdana. 
 
A blagdansku misu u oprisavačkoj crkvi predvodio je dr. Drago Tukara, kanonik Đakovačko osječke nadbiskupije, u koncelebraciji nekoliko svećenika. U tijeku je i obnova župne crkve, sagrađene 1830. godine u romaničko baroknome stilu. Krase ju kameni oltar podigunt 1926., živopisno oslikane zidne freske te postaje križnoga puta u duborezu, koje su zaštićene. 

 

Zadnje vijesti

Igrač Marsonije, Bruno Boban, preminuo na terenu

Nestao Milan (Mićo) Maričić

VIDEO Međunarodno natjecanje učenika iz matematike

NAJČITANIJE DANAS

Pjevačica i omiljena TV voditeljica

Minea do savršenih obrva u salonu Brođanke Ksenije Karabegović

FOTO GALERIJA

Započelo ukrašavanje grada za blagdan Uskrsa

Astra uspješna na Kupu Hrvatske

Bošnjaković: Stanje u vezi vodostaja Save je redovno, ali u svakom trenutku moramo biti spremni

Na snazi je pripremno stanje, ali ni redovne mjere nisu daleko

Otvorena izložba akademskog slikara Željka Subića „Life`s good“