Vlč. Darko Tvrdojević: nema spasenja bez svetog Križa

Katolički vjernici danas su proslavili blagdan Uzvišenja svetog Križa. Povijesna je pozadina današnjega blagdana pronalazak relikvije svetoga Križa kojega je na brdu Kalvarija pronašla carica Jelena. A, posebno svečano bilo je u župi u Oprisavcima koja je proslavila crkveni god...

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 14.09.2017


Brojni vjernici jutros su se u župnoj crkvi u Oprisavcima došli pokloniti Raspetom Isusu. Jer, blagdan je Uzvišenja svetoga Križa, na kojemu je umro Spasitelj svega svijeta, na brdu Kalvariji, gdje je 320. godine carica Jelena pronašla sveti Križ. Ta je za kršćane najsvetija relikvija u ratu s Perzijancima pala u njihove ruke. U borbi cara Heraklija s perzijskim kraljem 628. godine kršćanima je u jeruzalemsku baziliku vraćen sveti Isusov križ. 
 
U trenutku čovjekove smrti Isusov križ je jedina i najveća nada za uskrsnuće i vječni život, a ljudi danas teško podnose terete životnih križeva, kroz bolesti, patnju, probleme - naglašava vlč. Darko Tvrdojević, župnik župe Oprisavci koja proslavlja crkveni godž, prihvaćanje svoga i Isusova Križa jedini je put spasenja, poruka je i današnjeg blagdana. 
 
A blagdansku misu u oprisavačkoj crkvi predvodio je dr. Drago Tukara, kanonik Đakovačko osječke nadbiskupije, u koncelebraciji nekoliko svećenika. U tijeku je i obnova župne crkve, sagrađene 1830. godine u romaničko baroknome stilu. Krase ju kameni oltar podigunt 1926., živopisno oslikane zidne freske te postaje križnoga puta u duborezu, koje su zaštićene. 

 

Zadnje vijesti

Obrtnička škola Brod slavila protiv Splita

Košarkašica Broda na Savi na domaćem terenu blizu prvoj pobjedi u ovoj sezoni

Krešimir Šipoš novi predsjednik Udruge veterana 3. GBR ogranak Slavonski Brod

VIJESTI

Jednoglasnom odlukom članova

Krešimir Šipoš novi predsjednik Udruge veterana 3. GBR ogranak Slavonski Brod

NAJČITANIJE DANAS

Ratko Martinović ove subote u Zagrebu predstavlja svoj roman prvijenac

'Kaleidoskop' - povijesni fantasy-SF ljubavni roman koji kroz sedam povijesnih epoha prati život glavnog lika

FOTO GALERIJA

Križić: Doprinos ovog dijela Hrvatske u Domovinskom ratu je neizmjeran

Drugo mjesto na turniru u Zagrebu

Predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a Tomislav Gregurić

Braći Birač prva mjesta u Daruvaru

Afričke narukvice prijateljstva za pomoć misijama