Vlč. Božidar Nađ: Sveti Lovro primjer nam je kako živjeti da bismo zadobili Vječni život

Na blagdan svetoga Lovre, đakona i mučenika, koji je zaštitnik Gradskoga groblja i grobljanske kapele u Slavonskom Brodu, blagdansko misno slavlje predvodio je župnik župe Gospe Brze Pomoći vlč. Ivan Lenić, a propovijedao župni vikar vlč. Božidar Nađ.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 10.08.2021
Vlč. Božidar Nađ:  Sveti Lovro primjer nam je kako živjeti da bismo zadobili Vječni život


Suslavili su brodski svećenici: župnik župe sv. Dominika Savia vlč. Josip Matanović, župnik župe sv. Antuna u Podvinju o. Paul Abas Karim, umirovljeni svećenik vlč. Stjepan Sokolović, vlč. Marko Martić te brodski grkokatolički župnik o. Aleksandar Hmilj, a posluživao i Evanđelje navijestio trajni đakon Robert Čabraja.

"Danas slavimo svetoga Lovru kao upravo takvog slavnoga čovjeka koji je u Isusu Kristu proživio svoj život da bi ga po Njemu i dobio u Vječnosti. No, da bismo zadobili vječnost potrebno je dobro živjeti. Da bismo dobro želi, potrebno je obilato sijati, kako nam poručuje i sv. Pavao u prvome misnom čitanju ovoga dana", kazao je župnik Ivan Lenić, pojašnjavajući da je zapravo riječ o ljubavi kakvu je očitovao sam Krist svojom mukom i smrću na Križu. Takvu je slijedio i mladi đakon i mučenik Lovro. A mučeništvo koje je je  podnio Lovro, samo po sebi je za današnje vrijeme nezamislivo. Živoga su stavili na roštilj i pržili na vatri, a on bi u svojoj poniznosti i vjernosti Isusu, svome krvniku hrabro odgovarao: 'pečen sam na jednoj strani, sad me okreni na drugu'. Kakve li patnje, trpljenja i ljubavi za Krista...
 
Sveti je Lovro, istaknuo je i u prigodnoj propovjedi župni vikar vlč. Božidar Nađ,  svojim životom i mučeničkom smrću dokazao da itekako ima smisla živjeti kršćanskim životom, iako svijet oko nas govori i živi drugačije. "Gledano očima svijeta čini se paradoksalno slaviti na groblju, izgubiti svoj život da bi ga dobili, moliti Boga, a stalno protiv njega griješiti. No, ako gledamo Božjim očima, a trebali bismo, onda nije. Ljudski je primijetiti kako nema smisla nešto slaviti na groblju, gdje se pokapaju mrtvi i za njima tuguje. No, mi slavimo. Slavimo život koji nema kraja. Ovaj zemaljski ima kraja, čemu svjedoče toliki grobovi oko nas i svakodnevne vijesti o tragedijama koje nas uznemiruju, poput nedavno poginulih desetero u prevrtanju autobusa na autocesti; poput vijesti o smrti mladoga svećenika i časne sestre uršulinke koja je u Slavonskom Brodu bila na službi pune 22 godine, potresaju nas svakodnevno vijesti o smrti naših najmilijih. I dokle god smrt promatramo kao katastrofu, konačni kraj ili Božju nepravdu, do kraja života ostat ćemo potreseni, žalosni, ljuti, zbunjeni... No, ako vjerujemo da je svaka smrt tek početak života u Božjoj punini i blizini, tada ćemo početi živjeti onako kako nam je rekao sam Krist", poručio je vlč. Nađ, te zaključio kako sve muke i patnje ovozemaljskog života nisu ništa prema budućoj slavi onoga života koji nas čeka, čega je bio svjestan i sveti Lovro.
 
 
"Vatra koja je palila njegovo tijelo nije ništa spram vatre one ljubavi koju je on imao svom srcu za Boga. Vatra koju bi svatko trebao imati u sebi i kakvu bi svatko trebao raspirivati kako bi jače gorjela, a ne onaj plamen kojega ćemo stalno gasiti svojim grijesima, a onda postati mlaki i nezainteresirani. Tako će nam biti potpuno nevažno što će netko počiniti pobačaj nerođena djeteta, što će netko zapaliti crkvu, što će netko klevetati svećenike, što će netko doći na misu u kratkoj suknjici, što će netko tražiti primanje svetih sakramenata 'preko veze', što će netko živjeti u ne znam kojem braku po redu, a svejedno se praviti glup i ići na svetu pričest, što će netko našu djecu u školi učiti vrijednostima potpuno suprotnima od onoga što nas je naš Učitelj Isus učio. Je li zbog toga On dao život za nas da budemo mlaki i nezainteresirani? Uči li nas primjer mučeništva sv. Lovre da se trebamo odmaknuti i šutjeti samo dok je nama dobro? Naravno da ne. Isus nas uči da umiremo u ovom svijetu kako bismo živjeli puninu u Vječnosti, da umirem svojem komforu, ljudskim obzirima i mlakosti, uči nas da mora umrijeti moj ego, moja želja za osvetom, moja želja da sve kontroliram, moji grešni planovi, moji strahovi ukorijenjeni u oholosti i pretjeranim očekivanjima, moja mržnja, ogovaranja, zatvorenost, bludnost, alkoholizam, moja nestrpljivost, moji nerazumni zahtjevi, moja psovka, pohlepa, moj život po materijalnim zakonima. Isus nas uči da moramo biti spremni sve žrtvovati u ovome, kako bi uživali u sljedećem životu, a ne se zavaliti pred TV i reći – to nije moja stvar. Tako nas Isus nije učio", rekao je vlč. Nađ te naglasio kako moramo biti svjesni da je ovaj život samo put, nikako cilj puta, jer nama kao kršćanima cilj je raj. No, da bismo ondje došli, dodao je, moramo proći kalvariju, i dopustiti da naše zle želje i ideje budu razapete, kako bismo mogli uskrsnuti na pravi život. 
 
 
"Čudan je i paradoksalan Isusov zahtjev: 'tko voli svoj život izgubit će ga, a tko mrzi svoj život na ovome svijetu sačuvat će ga za život vječni'. Drugim riječima, moramo biti spremni slijediti  primjer Njegova života: umrijeti sebi, umrijeti ovome svijetu, kako bismo mogli istinski živjeti. Jer, ako živim samo za sebe,  za moć, imetak, popularnost, prestiž (...), onda ću izgubiti vječni život. Stoga moramo dopustiti Gospodinu da nam pomogne umrijeti za čari ovoga svijeta, kako bismo ušli u jedinstvo s Ocem te u dublje jedinstvo jednih s drugima u Kristu. Tek tada ćemo vidjeti svoj život dramatično preobraženim. Za one koji poznaju Krista taj je proces već počeo, proces koji raste i razvija se iz godine u godinu, za razliku od tijela koji propada sve više, sve do smrti. Onda će ta ista zemaljska  smrt zapečatiti proces svakodnevnog umiranja baš poput pšeničnog zrna. Vjernička smrt je samo posljednja stavka moga putovanja prema Kristu, a tada počinje život u kojemu nema patnje i boli, život zbog kojeg je Isus i došao među nas. Molimo zato zagovor sv. Lovre i naše drage Majke Gospe Brze Pomoći da nam pomognu da jednog dana doista tamo i dođemo", poručio je na kraju vlč. Božidar. 
 
 
Misno slavlje pjevanjem je animirao župni zbor župe Gospe Brze Pomoći, pod ravnanjem s. Cecilije Kolarić, uršulinke. Nakon svete mise, uslijedila je zajednička molitva kod kapele pokojnih svećenika čija su posljednja počivališta na Gradskom groblju, te pojedinačni blagoslov obiteljskih grobnica.

Ivica V.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Rođen znameniti hrvatski paleontolog Dragutin Gorjanović-Kramberger

Minimalni poraz Marsonije na gostovanju u Ivankovu kod Bedema

45 novooboljelih osoba od Covid-19 u protekla 24 sata, jedna osoba preminula

FOTO GALERIJA

U Muzeju Brodskog Posavlja izložba o povijesti HPD Davor

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću