Vlč. Ante Šiško: Božje milosrđe je 'omekšivač' čovjekova srca

OVČARA - Ove subote, 29. kolovoza na blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, brojni su vjernici hodočastili Milosrdnom Isusu u Svetište Božjeg Milosrđa na 'Ovčaru', nedaleko Đakova. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera, pred 200-ak okupljenih hodočasnika iz Đakovačko osječke ali i iz susjedne Požeške biskupije, euharistijsko slavlje i adoraciju pred Presvetim na vanjskome oltaru svetišta predvodio je vlč. Ante Šiško, župnik župe Kraljice sv. Krunice u Vođincima kod Vinkovaca.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 30.08.2020
Vlč. Ante Šiško: Božje milosrđe je 'omekšivač' čovjekova srca


 Duhovni program počeo je u 18 sati molitvom krunice i litanija Božjem Milosrđu pred kipom svete Faustine Kowalske, a nastavljen svetom misom. Prigodnu homiliju vlč. Šiško počeo je kazivanjem istinite zgode o jednome mladiću koji je došao na ispovijed i na koljenima od svećenika zatražio odrješenje od svih mogućih grijeha koje je, kako je rekao, počinio. „'Da, mladiću, sve osim jednoga', odgovori mu ispovjednik, no ovaj je ustrajao u svojoj tvrdnji kako nema grijeha koji nije počinio. 'Ja ti ponavljam, sve si učinio osim jednoga', kaza mu svećenik,  a to je da nisi posumnjao u Božje Milosrđe i zato si danas došao na ispovijed“- ispričao je vlč. Ante, upozorivši kako je današnji moderni čovjek izgubio taj ključni stav srca koji ga čini vjernikom, a to je pouzdanje  u Božje Milosrđe.

Tumačeći odlomak Matejeva evanđelja, kazao je kako u svakome od nas čuči jedan Petar (apostol) koji je pozvan svojim životom,  svojom (ne)autentičnošću nekome omogućiti ili pak zatvoriti pristup Bogu.  „Ali isto tako, pozvani smo nasljedovati Isusa. Kako? „Želiš li poći za mnom, odreci se sama sebe, uzmi svoj križ...“, govori nam Isus. A mi Ga danas želimo slijediti samo putem bez patnje. Nema toga puta! Nema ništa bez patnje, bez križa“ – istaknuo je vlč. Šiško te pojasnio da „križ nisu  uvijek naše bolesti, tuge, poslovni problemi, narušeni odnosi u obitelji, nepravda...Križ možeš biti i ti sam, nekome pokraj tebe.“
 
„Živjeti bez primisli na nagradu, na zasluge, na priznanje – to znači odreći se sebe, svojih interesa i predrasuda. Isus traži od nas da radimo na sebi i da se pouzdajemo u njegovo neizmjerno milosrđe. Što znači milosrđe? Mi dolazimo Bogu koji želi zamilovati naša srca, koja su počesto okamenjena, jer živimo u vremenu  ugodnog i opuštenog kršćanstva.  Najveći broj ljudi danas umire od bolesti srca na čije se stjenke nataložilo toliko toga što moljac nagriza i i hrđa rastače. Danas smo pozvani suobličiti se Srcu Isusovu. Omekaniti vlastito srce.  Isusovo Milosrđe je zapravo omekšivač ljudskoga srca. Taj omekšivač možemo uzeti iz Božje Riječi i neizmjerne blizine živoga Boga prisutnog u otajstvu svete Euharistije i u Presvetom Oltarskom Sakramentu pred kojim padamo ničice.  Milosrđe je i žrtva, jer je to sebedarje.  A Isus nas podsjeća da je punina milosrđa sadržana u tri stupnja: u djelima, u Riječi Božjoj i u molitvi“ – zaključio je vlč. Ante Šiško. 
 
Nakon Euharistije, uslijedilo je polusatno molitveno klanjanje pred Presvetim tijekom kojega su vjernici imali priliku predati Isusu sve svoje križeve i zahvale.  Posebna zahvala Bogu s ovoga misnoga slavlja upućena je za živote  supružnika Drage i Margite Bolfek, rodom iz sela Ovčara, koji proslavljaju jubilarnih 50 godina bračnoga zajedništva. Njima je posebnu čestitku i dar na kraju uručio duhovnik Svetišta Božjeg Milosrđa vlč. Miro Tomas. 
 
Cjelovečernji je duhovni program okončan procesijom sa svijećama i relikvijom svete poljske redovnice Faustine Kowalske, tajnice Božjeg Milosrđa.  Misu, klanjanje i procesiju pjevanjem su obogatili članice i članovi zbora župe Vođinci.  
 
foto: Ivica Vlašić
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

Minimalni poraz s 3:2 odbojkaša Marsonije od Siska

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja